fbpx
Az RSF idei sajtószabadság díjazottjai

A Pegasus-ügyet feltáró nemzetközi projekt, valamint egy kínai és egy palesztin újságíró kapta az RSF nemzetközi sajtószabadság-díját

A Riporterek Határok Nélkül díjára jelöltek között volt egy ismert magyar médiatulajdonos is, de ő végül nem kapott díjat.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters without Borders / RSF) sajtószabadság-díjait minden évben azok az újságírók vagy médiumok kapják, amelyek jelentős mértékben hozzájárulnak a sajtószabadság védelméhez vagy előmozdításához a világban.

A 2021-es elismeréseket három kategóriában osztották ki: újságírói bátorság, hatás és függetlenség. Hat újságírót és hat sajtóorgánumot vagy újságírói szervezetet összesen 11 országból jelöltek – mint arról a Media1 korábban beszámolt, egyedüli magyar jelöltként Arató András, a Klubrádió többségi tulajdonosa is a listán volt.  Arató azonban végül nem nyert díjat.

Hatás-díj

Az elismerést, amellyel azokat az újságírókat, sajtóorgánumokat vagy civil szervezeteket jutalmazzák, amelyek hozzájárultak az újságírói szabadság, függetlenség és pluralizmus egyértelmű javulásához, továbbá ezen kérdések tudatosságának növeléséhez, a Pegasus-projektnek ítélték oda.

A projekt (melynek magyar vonatkozása is van a Direkt36 oknyomozó portál által), egy több mint 80 újságíróból álló konzorcium vizsgálata 11 különböző ország 17 médiumának közreműködésével. A vizsgálatot a Forbidden Stories nevű civil szervezet koordinálta az Amnesty International biztonsági laboratóriumának szakértői támogatásával.

Az NSO Group Pegasus nevű izraeli kémprogramjával több mint 50.000 telefonszámot céloztak meg, köztük magyar újságírókat és médiatulajdonosokat is. A Media1 a témával kapcsolatos írásai ide kattintva érhetők el.

Függetlenség-díj

Ezt a díjat, amellyel azokat az újságírókat, sajtóorgánumokat vagy civil szervezeteket jutalmazzák, amelyek figyelemre méltó módon ellenállnak politikai, gazdasági vagy vallási nyomásnak, az idei évben Majdoleen Hassona palesztin újságíró kapta.

Mielőtt csatlakozott volna a TRT török tévécsatornához, és Isztambulba költözött volna, az újságírót gyakran zaklatták és vád alá helyezték az izraeli és a palesztin hatóságok is kritikus tudósításai miatt. Miután 2019 augusztusában, a szintén a TRT-nél dolgozó vőlegényével visszatérő látogatást tett Ciszjordániában, megállították egy ellenőrző ponton és közölték vele, hogy a terület elhagyására vonatkozó tilalom hatálya alatt áll az izraeli hírszerzés által, „biztonsági okokból”.

Azóta is az országban rekedt, viszont úgy döntött, hogy folytatja tudósításait, és például tudósított a 2021 júniusában történt kormányellenes tüntetésekről is.

Bátorság-díj

Az elismerést, melynek célja, hogy támogassa azokat az újságírókat, sajtóorgánumokat és civil szervezeteket, amelyek bátorságot tanúsítottak az újságírás gyakorlásában, védelmében vagy népszerűsítésében, Zhang Zhan kínai újságírónak ítélték oda. A nő történetéről, valamint állapotáról és jelöltségéről korábban a Media1 is beszámolt.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások