fbpx
Egyesített amerikai és kínai zászló.

Enyhíti az újságírókra vonatkozó korlátozásokat Kína és az Egyesült Államok megállapodása

A médiamunkásokra vonatkozó korlátozások már több mint egy éve erősítették a feszültséget a két állam között.

A China Daily közlése nyomán a The Guardian számolt be arról, hogy megállapodást kötött Xi Jinping kínai vezető és Joe Biden amerikai elnök az országaik újságíróira vonatkozó korlátozások enyhítése kapcsán.

A megállapodás szerint az Egyesült Államok egy évre szóló, többszöri beutazásra jogosító vízumot bocsát ki a kínai újságíróknak, és azonnali megoldásokat sürget a státusz időtartamával kapcsolatos problémákra. Kína ezt viszonozza azáltal, hogy egyenlő bánásmódban részesíti az amerikai újságírókat, amint az amerikai módosítások életbe lépnek; mindkét fél médiavízumot ad ki az új kérelmezőknek „a vonatkozó törvények és előírások alapján”.

Az amerikai külügyminisztérium kedden az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: Kína kötelezettséget vállalt arra, hogy vízumot ad ki az amerikai riporterek számára, „feltéve, hogy jogosultak arra az összes vonatkozó törvény és szabályozás értelmében”.

Kína azt is vállalta, hogy a jelenlegi 90 napról egy évre növeli az amerikai médiavízumok érvényességi idejét.

Hosszú ideje tartó konfliktus enyhül

A médiamunkásokra vonatkozó korlátozások már több mint egy éve szították a feszültséget a két állam között, miután az Amerikai Egyesült Államok korlátozta a kínai állami média dolgozói számára kiadott vízumok számát, továbbá megkövetelte, hogy a megmaradt újságírók külföldi ügynökként regisztráljanak. Erre válaszul Kína kiutasította az Amerikai Egyesült Államok  kiadóinak dolgozó újságírókat, és szigorúan korlátozta az országban tovább dolgozók feltételeit.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Egyesített amerikai és kínai zászló. Fotó: stock / Depositphotos

 

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások