fbpx
Parlament, Országgyűlés

Élesen bírálta a médiahatóság és a közmédia jövő évi költségvetését az ellenzék az Országgyűlés csütörtöki ülésén

Míg az ellenzék pazarlást emlegetett, a Fidesz azt állította, hogy az NMHH felelősen gazdálkodik és dicséretet érdemel. Az ellenzék bírálta a közmédiát, amiért például elhallgatta az előválasztással kapcsolatos híreket, Hoppál Péter, a Fidesz politikusa viszont azt mondta, azoknak kellene elnézést kérnie, akik az M1 tévécsatornát „agymosó propagandának” nevezik.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2020-as költségvetésének végrehajtásáról szóló javaslat tárgyalásával kezdte meg csütörtöki munkáját az Országgyűlés.

Az MTI beszámolója szerint Szűcs Lajos, a parlament költségvetési bizottságának előadója jelezte: mivel a médiahatóság a jogszabályok szerint nem nyújthat be törvényjavaslatot, ezért az Országgyűlés költségvetési bizottsága a benyújtó, de a javaslatot a NMHH készíti elő.

Közölte: a törvényjavaslat négy külön költségvetés végrehajtásáról számol be: tartalmazza az NMHH, a Médiatanács, a Médiatanács kezelésében lévő előirányzatok, valamint az MTVA zárszámadását is.

Elmondta, hogy az NMHH a kiadásait két forrásból fedezi: költségvetési hozzájárulásokból és saját bevételekből, ilyenek például a frekvenciadíjak, az azonosítók lekötéséért és használatáért, továbbá a hatósági eljárásért fizetett díjak, valamint a felügyeleti díjak.

Szűcs Lajos, a Fidesz képviselője felszólal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról tartott általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 11-én.
Szűcs Lajos, a Fidesz képviselője felszólal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról tartott általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Ismertette: az Országgyűlés 38,4 milliárd forinttal hagyta jóvá az NMHH 2020-as költségvetési előirányzatát, amihez képest a kiadás 37,2 milliárd forint volt, azaz 3,1 százalékos megtakarítást ért el a hatóság.  Hozzátette: a Médiatanács kiadásainak 456,3 millió forintos összege az eredeti előirányzat 72,8 százalékos teljesítését mutatja, míg a költségvetési bevételek 540,3 millió forinttal teljesültek, ami az eredeti előirányzatok 86,2 százaléka. Kitért arra is, hogy a Médiatanács kezelésében lévő kiadási és bevételi előirányzatok teljesülése 1,3 milliárd forint volt,

míg az MTVA kiadásainak összege 97,6 milliárd forintot tett ki.

Jobbik: 100 milliárdból tájékoztatják félre az embereket

Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik vezérszónoka azt mondta, valóban szükség lenne médiatudatosságra, azonban a több mint 100 milliárd forintból működő „agymosó kormánypropaganda”, sem a köz tájékoztatásához, sem pedig a médiatudatossághoz nem tud elég segítséget nyújtani még ekkora összegből sem.

Bírálta a közmédiát, mert szerinte évi „100 milliárdból tájékoztatják félre a magyar embereket”, nem számolnak be például arról, hogy nő a mélyszegénység, hogy mennyien kapnak 100 ezer forint alatti nyugdíjat, vagy hogy „durvul a járvány”, kevés a beoltott, a kormány pedig „tehetetlen és titkolózik”.

Azt is kifogásolta, hogy a közmédia több hónapon keresztül nem számolt be az ellenzéki előválasztásról. Szerinte ezt tájékoztatásnak nem lehet nevezni, csak „az igazság elhallgatásának”.

MSZP: pazarló az NMHH költségvetése

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka szerint a múltban és a jövőben is pazarló az NMHH költségvetése, amely korlátok nélkül nőtt 2020-ban, és ugyanez lesz a helyzet 2022-ben is.

A képviselő vérlázítónak nevezte a kiadások emelkedését a közmédiában, továbbá azt, hogy ez a járvány éveiben történt, amikor az ország a túlélésért küzdött, és más, fontosabb célokra a kormány szerinte sajnálta a pénzt. Nem sajnálják viszont az adófizetők pénzét propagandára – tette hozzá.

Kifogásolta, hogy a Médiatanácsra egyre többet kell költeni, és az MTVA is soha nem látott pénzből gazdálkodhat.

Miközben a költségvetés nő, a nézőszám pont az ellenkező irányba mozog, az emberek elkerülik a közmédiát – fogalmazott Gurmai Zita, kijelentve, hogy az MSZP nem támogatja a javaslat elfogadását.

A Fidesz szerint dicséretet érdemel az NMHH költségvetése

Hoppál Péter, a Fidesz vezérszónoka is elmondta, hogy a zárszámadás négy részegység költségvetését tartalmazza, és megjegyezte, hogy az MTVA büdzséje „borzolja fel” mindig a vitában a kedélyeket.

Rámutatott: 2020-ban a koronavírus-járvány következményeként számos világrendezvényt – így például az olimpiát, és a futball Európa-bajnokságot is – elhalasztottak a szervezők, ami jelentősen átrendezte a hatóság költségvetését is. Szerinte ugyanakkor minden tiszteletet és dicséretet megérdemel, hogy a hatóság nemzetközi összehasonlításban is mértéktartóan tervezve, kiválóan teljesítette költségvetését – fogalmazott a kormánypárti politikus. Úgy értékelt: az NMHH elnöke és a hatóság köszönetet érdemel azért, hogy 2020-ban, a világjárvány időszakában a költségvetési tervezést érdemi eltérés nélkül teljesíteni tudták, a tartalmi munka pedig folytatódott és gazdag értékeket hozott létre a magyar kultúra és a magyar társadalom számára – mondta.

A KDNP szerint az NMHH felelősen gazdálkodott

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka úgy értékelt: az NMHH 2020-ban is magas színvonalú, tartalmas szakmai munkát végzett, és hozzájárult munkájával ahhoz, hogy a magyar emberek számára hatékonyabbá és tartalmasabbá váljon a munka, a tanulás, a szabadidő, a tájékozódás, a szórakozás és a magánélet.

Kiemelte: a zárszámadás adataiból az látszik, hogy mind az NMHH, mind a Médiatanács hatékonyan és felelősségteljesen gazdálkodott, nem halmozott fel hiányt, a bevételek összege pedig mindkét esetben magasabb volt, mint a kiadásoké.

Kitért arra is: az NMHH tavaly is számos médiaértést erősítő programot folytatott, így a Bűvösvölgy programmal támogatta a 9-16 éves korosztály médiatudatosságát, valamint az elmúlt években komoly lépéseket tett a fiatalkorúak védelmében az online zaklatások, visszaélések ellen, és a kiskorúakra káros tartalmak bejelentésére szolgáló jogsegélyszolgálatot is működtet.

A DK szerint felelőtlen és indokolatlan ez a költekezés

Varju László (DK) arról beszélt, hogy felelőtlen és indokolatlan költekezés zajlik, amelyre nem lett volna szükség, ha jogállamban élnénk. Egy pártállami médiarendszert finanszíroznak az adófizetők pénzéből, miközben elhallgattatják az ellenzéket – jelentette ki.

Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról tartott általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 11-én.
Varju László, a DK vezérszónoka felszólal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2020. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról tartott általános vitán az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Hozzátette: az ellenzéknek megszólalási lehetőséget kellene adni, de ez nincs így, és sajnálatos, hogy a kormánypárti képviselők ezt hagyják. Megjegyezte: elhallgattatták a Klubrádiót is, amely egy kvázi közszolgáltató funkciót is ellátott.

Úgy vélte, a kormánynak változtatnia kellene a hozzáállásán, de ha nem teszi, majd a kormányváltás segít. A benyújtott javaslat elfogadhatatlan, a DK nem támogatja – hangsúlyozta.

Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő azt mondta: az MTVA az eredeti előirányzatnál többet költött 2020-ban a világjárvány alatt; miközben a kormány a válságra hivatkozva forrásokat vett el az önkormányzatoktól, az MTVA-nak plusz milliárdokat adott. Úgy vélte, az MTVA nem gazdálkodott felelősen, ezért elfogadhatatlan a zárszámadási javaslat.

Szűcs Lajos (Fidesz), a parlament költségvetési bizottságának előadója zárszavában kiemelte: szakmai kérdés, hogy a javaslat költségvetési szempontból megfelel-e a kívánalmaknak, és ezzel kapcsolatban egyetlen rossz szót sem mondtak az ellenzéki képviselők sem.

Az NMHH 2022-es költségvetési javaslata

Szűcs Lajos expozéjában kiemelte: a médiahatóság nem nyújthat be önállóan javaslatot, ezt a költségvetési bizottság teheti meg. Kifejtette: az előterjesztés szerint az NMHH a feladatai ellátásával összefüggő kiadásokat saját bevételéből és költségvetési hozzájárulásból fedezi, 2022-es költségvetésének kiadási főösszege 47,8 milliárd, bevételi főösszege megegyezik ezzel.

Hozzátette: a terv 710 fős létszámmal készült, ami a korábbi években engedélyezett 700-as létszámhoz képest 1,4 százalékos növekedést jelent, ennek indoka, hogy a hatóság feladatköre 2022-ben több új feladattal fog bővülni. Kitért rá: a Médiatanács 2022-es működési költségvetésének kiadási főösszege 695 millió forint, a tanács kezelésében lévő előirányzatok 2022-es kiadási főösszege 1,9 milliárd forint.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 2022-es költségvetésének kiadási főösszege 130,14 milliárd forint – mondta.

Fidesz: reálisak a számok

Hoppál Péter (Fidesz) elmondta: nem hagyható figyelmen kívül, hogy az elmúlt években tervezett költségvetések teljesítése hibahatáron belül érvényesült, ezért a következő évre való tervezés is bizakodással töltheti el a törvényhozást. A részköltségvetések mindegyike tartalmaz olyan elemeket, amelyek fejlesztéseket is magukban foglalnak – mutatott rá.

Kiemelte: az NMHH, a Médiatanács és az MTVA tervezett költségvetési számai 2022-re a látható makrogazdasági adatok tükrében reálisnak tekinthetők, ezért javasolható az előterjesztés támogatása.

Jobbik: választási költségvetés készült

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) felszólalásában az NMHH 2022-es költségvetését választási költségvetésnek nevezte, és jelezte, hogy a zárszámadáshoz hasonlóan ezt sem tudják támogatni. Az ellenzéki politikus szerint a tervezettel semmi mást nem szeretnének elérni, csak még több pénzzel „kormánypropagandát, agymosást” folytatni, ehhez pedig a Jobbik nem adja a nevét.

KDNP: ellentmondanak egymásnak az ellenzék politikusai

Nacsa Lőrinc (KDNP) szerint ellentmondanak egymásnak az ellenzéki politikusok, mert egyszerre beszélnek arról, hogy sok emberhez csak a közmédia jut el, illetve arról, hogy senki sem nézi azt. A kormánypárti képviselő megjegyezte: a pandémia alatt nemcsak a közmédia, de számos más „egyébként különböző elkötelezettséggel rendelkező médium” tisztességgel lehozta a járvánnyal, a kormányzati intézkedésekkel és az oltásokkal kapcsolatos híreket. Az ellenzéki politikusok azonban eközben a közösségi médiában álhíreket keltettek, vakcinák ellen kampányoltak, „kamuvideókat és kamustatisztikákat tettek” közzé – mondta.

DK: folytatódik a felelőtlen gazdálkodás

Varju László (DK) úgy fogalmazott: a médiahatóság költségvetésében folytatódik a felelőtlen gazdálkodás.

Jelezte, hogy a döntés támogatásában kizárólag kormánypárti képviselők vettek részt, az ellenzék minden javaslatát figyelmen kívül hagyták.

Erre hivatkozva az ellenzéki politikus egy vállalhatatlan, „teljesen egyoldalú, Fidesz-pártállami” költségvetésnek minősítette az NMHH 2022-es büdzséjét.

Szabó Szabolcs szerint arányaiban magas a források emelkedése

Szabó Szabolcs (független) arányaiban magasnak nevezte az egyes területek forrásainak emelkedését, majd kereskedelmi médiumok reklámbevételeivel hasonlította össze a közmédia reklámbevételeit, ahol nagy különbséget tapasztalt. Úgy fogalmazott: annyi televíziós csatorna meg rádió mellett nyugodtan lehetne ambiciózusabb kereskedelmi tevékenységre bírni a közszolgálati médiát.

Gurmai Zita (MSZP) azt mondta: pártja nem tudja támogatni az előterjesztést, „gyalázatnak” nevezte azt, és emlékeztetett a korábbi előterjesztéshez általa elmondottakra.

Dicsérte az M1-et a Fidesz

Hoppál Péter (Fidesz) felidézte, hogy 2010 előtt három közszolgálati tévécsatorna működött, majd néhány év múlva ez hétre növekedett. Hét csatorna fenntartása nem annyiba kerül, mint háromé – hangsúlyozta. A rádiócsatornákról szólva ugyanígy három csatorna gyarapodott négyre.

Arra a felvetésre, van-e szükség ezekre a csatornákra, azt mondta: inkább köszönettel kell tartozni azért, hogy ezek a csatornák „fantasztikus módon” járulnak hozzá a magyar identitás és kultúra fejlesztéséhez.

Kiemelten szólt a gyermekcsatorna sikereiről, amelyet az indulás végében Európa legjobb gyermekcsatornájává választották, és amelyen tiltott a reklám. Hoppál szerint az M1 csatorna iránti zsigeri gyűlölet nyilvánul meg akkor, amikor összességében negatív kritikát fogalmaznak meg a teljes közmédiáról. Rámutatott arra, hogy míg 2010 előtt négy híradót sugároztak naponta a közszolgálati csatornák, jelenleg több mint hetvenet. Bírálta az „agymosó kormánypropaganda” vagy a „pártállami média” kifejezések használatát az ellenzék részéről, amiért szerinte bocsánatot kellene kérniük az ellenzéki felszólalóknak.

Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) szerint azonban semmi másról nem szól a közmédia, csak „az önök propagandája ömlik”.  

Szűcs Lajos (Fidesz), a költségvetési bizottság nevében a vitára úgy felelt: Magyarországon már nincs műsorszolgáltatási díj, ezt az állam átvállalta. Emlékeztetett arra is, hogy már többször felmerült az igény arra, hogy egyáltalán ne legyen reklám a közszolgálati csatornákon. Különösen a kereskedelmi csatornák kezdeményezték ezt – állította.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: A Parlament épülete. Fotó: stock / depositphotos.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások