fbpx
Bakó Beáta, Kósa András és Bukovics Martin

Bírálják az Azonnali alapító-főszerkesztői a lap leendő főszerkesztőjét

Bakó Beáta szülési szabadságon lévő főszerkesztő szerint Kósa Andrásnak, az új főszerkesztőnek sajátos elképzelései vannak a sajtó függetlenségéről, ha megtisztelőnek tart egy ilyen felkérést. A szeptember elején elbocsátott Bukovics Martin, aki munkaügyi bírósághoz fordult kirúgása után, szintén megszólalt.

Mint arról a Media1 elsőként péntek kora reggel beszámolt, Kósa András, a Népszava volt munkatársa lesz idén november 1-jétől az Azonnali – Gerényi Gábor és Ungár Péter (LMP) közös internetes lapjának – főszerkesztője. Megírtuk azt is, hogy Kósa attól a Pintér Bencétől veszi át a feladatot, aki idén ősszel eleve csak ideiglenes jelleggel, megbízottként vállalta el a lap vezetését arra az időre, amíg megtalálják a végleges főszerkesztőt. Pintér Bence előtt a lap addigi két alapító-főszerkesztője közül az egyiket, Bukovics Martint a kiadó ügyvezetője elbocsátotta. (A másik alapító-főszerkesztő, Bakó Beáta szülési szabadságát tölti, ezért ő védettséget élvez egy esetleges elbocsátás szempontjából.)

Péntek reggeli hírünk megjelenése után megkereste a Media1-et Bukovics Martin (aki az Azonnali.hu-tól történő elbocsátása után munkaügyi bírósághoz fordult, majd később Bakó Beátával is beszéltünk. Mindketten bírálták Kósa Andrást és az Azonnali vezetését.

Bakó Beáta azt írta a Media1-nek:

„Velem mint anyasági szabadságon lévő, ki nem rúgott főszerkesztővel senki nem egyeztetett a kinevezett főszerkesztő személyéről. Sem a cégvezetés, sem a tulajdonosok, sem maga Kósa András. Ezt némileg érdekesnek találom, ez arra utal, hogy vagy vele, vagy velem nem terveznek hosszútávra. Én is olvastam az Azonnali cikkét Kósa kinevezéséről, eléggé meglepett Kósa nyilatkozata, miszerint megtisztelőnek tartja a felkérést. Érdekes elképzelései lehetnek a sajtó függetlenségéről annak, aki megtisztelőnek tart egy ilyen kinevezést azok után, hogy az elődjét – akinek szakmai munkáját soha, semmilyen kifogással nem illették, és munkáját Minőségi Újságírás-díjjal is elismerték – nyilvánvaló kamu indokokkal rúgták ki, és az anyasági szabadságon lévő egyenrangú kollégáját sem ő, sem a kinevezői még csak meg sem kérdezték.”

Bakó Beáta hozzátette:

„Kósa nyilatkozott az ambícióiról is, hogy miket szeretne az Azonnalin megvalósítani. Ezt különös érdeklődéssel olvastam és kíváncsian várom a gyakorlati megvalósítást, ugyanis Bukovics Martin jogellenes kirúgása óta, annak köszönhetően a legtöbb újságíró és külsős szerző sajnos távozott vagy távozik a laptól, többen már a felmondási idejüket töltik. Ha tehetek egy konstruktív javaslatot: Kósának ideális beköszönő téma lehetne egy bajai helyszíni videós riport!”

Bukovics Martin ezt írta:

„Szeretnek felajánlani egyhavi Gemist-hozzáférést az új főszerkesztőnek, hogy képbe kerüljön Közép-Európával, munkáját segítendő. Nehogy még a végen emiatt rúgják ki!”.

(A Gemist Bukovics Martin az elbocsátása után létrehozott új, fizetős hírlevél-szolgáltatásának neve.)

Bukovics Martin megemlítette továbbá, hogy a szerkesztőségből többen is távoztak az elmúlt időszakban. Ő maga, illetve ügyvédje egyébként már be is adta az Azonnali elleni munkaügyi per keresetét, jelenleg a bírósági tárgyalás kitűzésére vár. Bukovics Martin szerint érdemes odafigyelni arra is, hogy az elmúlt időszakban milyen sokan távoztak a laptól.

A Media1 kereste az ügyben Kósa Andrást, az Azonnali új főszerkesztőjét is, mit gondol a nyilatkozatokról, de azt mondta, nem kíván reagálni ezekre.

Arról, hogy mi történt az Azonnali körül, itt érhetők el a Media1 írásai.

Még több hírt talál a Media1.hu-n!

Borító: Bakó Beáta, Kósa András (középen) és Bukovics Martin (jobbra).
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások