fbpx
Gwendoline Delbos-Corfield, a Libe Bizottság elnöke.

Nem tisztességesek a jövő évi választások, ha az ellenzék nem kap teret a közmédiában – figyelmeztet az uniós tényfeltáró bizottság vezetője

Gwendoline Delbos-Corfield, a nemrég Magyarországon járt uniós delegációvezető elmondása szerint már a magyarországi útjukkal kapcsolatban is rengeteg álhír jelent meg a magyar kormánypárti sajtóban.

A Media1 is beszámolt arról, hogy a múlt héten háromnapos látogatáson járt Magyarországon a LIBE, az Európai Parlament Állampolgári jogi bizottsága. A látogatás célja az volt, hogy felmérje, hogyan érvényesül Magyarországon a média és a tudományos élet szabadsága, milyen mértékben biztosított az igazságszolgáltatás függetlensége és a kisebbségek jogai, és hogyan működik a szélesebb jogállami környezet. Tárgyaltak a kormánnyal, az ellenzékkel, újságírókkal és civil szervezetekkel, valamint az NMHH Médiatanácsának elnökével, Karas Monikával is, aki a találkozót követően a magyar médiapiacot csúsztatásokban bővelkedő közleményben nevezte sokszínűnek.

Kiértékelték tapasztalataikat

Az Euronewsnak most Gwendoline Delbos-Corfield delegációvezető abbéli véleményének adott hangot, hogy

a jövő évi választások nem lehetnek valóban tisztességesek, ha az ellenzék nem kap megfelelő teret a közmédiában.

A delegáció vezetője egy jobbikos országgyűlési képviselőt idézve arról beszélt, hogy Magyarországon egyfajta „egypártrendszer” van – az „egyetlen párt kinevezte az embereit mindenhová, a médiától az igazságszolgáltatáson át az egyetemekig, azt jelenti, hogy sok mindent tud ellenőrzése alatt tartani a választásokon”.

Gwendoline Delbos-Corfield reméli, hogy a választások ennek ellenére tisztességesek lesznek, bár ezt kérdésessé teszi számára, hogy

„az ellenzék soha nem kap időt a közszolgálati médiában, soha nem tudja közvetlenül elérni a szavazókat, mert nem szerepel a tévében, a rádióban. Független, alternatív médiában találhatók csak meg”

– fogalmazott, majd hozzátette, rengeteg álhír jelent meg az útjukkal kapcsolatban is:

„Óriási a dezinformáció, szörnyű dolgokat írtak le rólunk, és az egész Európai Parlamentet támadták a kormánypárti magyar sajtóban, olyanoknak írtak le minket, amilyenek nem vagyunk. Ez sem segít a az embereknek abban, hogy tudják, hogy miért és mire szavaznak”.

Az Euronews riportjából kiderült az is, hogy meglepte a tényfeltáró delegációt az is, hogy mennyire traumatizáló hatással volt a Pegasus-ügy az újságírók és a civil társadalom körében.

További híreket talál a Media1-en!

Borító: Gwendoline Delbos-Corfield, a Libe Bizottság elnöke. Fotó: Euronews / YouTube
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások