fbpx
A Pécs Aktuál címlapja

Hírmanipulációval és cenzúrával vádolja a Szabad Pécs a Pécs Aktuál című lapot

A két médium vitája abból bontakozott ki, hogy néhány nappal ezelőtt eleinte a biztonságiak nem akarták beengedni a Pécs Aktuál című lapot arra a pécsi lakossági fórumra, melyen Karácsony Gergely is részt vett. A sajtószabadság szempontjából amúgy valóban aggályosnak tűnő esetet a Pécs Aktuál a Szabad Pécs lejáratására próbálta felhasználni.

Csak hosszas huzavona, illetve vita után léphetett be pár nappal ezelőtt a Pécs Aktuál című oldal munkatársa a Karácsony Gergely előválasztási miniszterelnök-jelölt, Budapest főpolgármesterének főszereplésével zajló pécsi lakossági fórumra: eleinte ugyanis őrök állták útját az internetes híroldal tudósítójának, akikkel vita bontakozott ki, amiért nem akarták beengedni a tudósítót.

Később ugyan a Pécs Aktuál munkatársának mégis bebocsátást biztosított egy szervező, a tudósító munkavégzésének akadályozási kísérletéről a korábban a Fidesz színeiben önkormányzati képviselőként is dolgozó helyi médiavállalkozó, Fodor-Petrov József tulajdonában lévő lap „Testükkel védték az ajtót a sajtótól, majd megtörtént az, amire nem számítottak!” címmel hírt, valamint egy videót is készített.

A történetbe úgy kerül a Szabad Pécs, hogy a videóban az őrökkel való vitatkozás közben bevágva látható, hogy a rendezvényen jelen volt Babos Attila, a Szabad Pécs felelős szerkesztője és Nimmerfroh Ferenc, a Pécsma című önkormányzati lap vezetője. Erre azután reagált Babos a Szabad Pécsen „Mi tiltakozunk, ha korlátozni próbálják a sajtószabadságot” címmel.

Így reagált Babos Attila

Babos az írásában jelezte, maga is tiltakozik, ha azt látja, hogy megpróbálnak kitiltani, akadályozni tudósítókat, és ha látta volna az esetet, kiállt volna a Pécs Aktuál mellett, csakhogy a videó manipulatív bevágásával szemben ő csak később érkezett a fórumra, mint a Pécs Aktuál tudósítója, aki ekkorra már túl volt a vitán és mégiscsak bejutott a terembe.

A Szabad Pécs munkatársa a Pécs Aktuál videója kapcsán elmondta azt is, az ominózus lakossági fórumra sem ő, sem Nimmerfroh nem kaptak sajtómeghívót, hanem egyszerűen csak odamentek. Amikor érkeztek, nem állították meg őket. Babos nem hagyta szó nélkül, hogy ők ki lettek emelve a videóban:

„A videótok viszont arra játszik rá, nagyon tudatosan, ezért meghamisítja az igazságot, hogy mi már benn voltunk akkor, amikor ti megérkeztetek. A videóból az jön le, hogy ti ránk mutatva mondtátok az épület bejáratánál azt, hogy ők is bemehettek, akkor mi miért nem. Ez tényferdítés, minimum, de inkább ócska manipuláció.”

Babos azt is hozzátette:

„Ha minket, engem megkérdeztetek volna, ahogyan az a szakma legalapvetőbb szabályai szerint illik, sőt kötelesség, akkor ebben az esetben nagyon szívesen válaszoltam volna nektek. Még akkor is, ha a Pécs Aktuált, csupán a politikai-közéleti cikkei, és azok propaganda-faktora alapján jó szívvel nem nevezném újságnak.”

A Szabad Pécs felelős szerkesztője hozzátette, nagyon nem ért egyet azzal, hogy a Pécs Aktuál munkatársát megpróbálták kívül tartani a rendezvényről.

„Nagyon nem értek egyet azzal, hogy titeket megpróbáltak kívül tartani. Tiltakozom, tiltakozunk ez ellen! Akkor is tiltakozom, ha nem tetszik, amit ti politikai újságírás néven műveltek, mert az egy egészen más lapra tartozik. Azt nem politikusoknak és politikai események szervezőinek kell eldönteni, hogy egy újságot ők hogyan sorolnak be, mert ez szakmai kérdés, szakmai vita.”

Babos kitért arra is, mit tett volna, ha látja, hogy a Pécs Aktuál tudósítóját nem engedik be:

„Egészen biztos, hogy ha ott vagyok, akkor mellétek állok, és kikövetelem a belépést, veletek együtt. Vagy azt mondom, hogy ha nem mehettek be, akkor én is elmegyek, mert nem megyek be olyan helyre, újságíróként, ahonnan a sajtó egy részét kizárják. ”

Babos Attila a Pécs Aktuál kifogásolt anyaga alá a Facebookon beillesztette a Szabad Pécsen megjelent válaszírásának linkjét. A komment, benne a linkkel, azonban nem sokkal később eltűnt, és Babos állítása szerint egyúttal kitiltották a Facebook-lapról.

„Egy olyan cikk FB-posztjai alatt törölték a kommentet és tiltottak, amelyben ők a szabad nyilvánosságért aggódnak” – említette Babos Attila, aki szerint tehát először egy valóban tiltakozást érdemlő eset történt a Pécs Aktuállal, de az oldal ezután manipulatív videót tett közzé és cenzúrát gyakorolt.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt fotó: A Pécs Aktuál címlapja / pecsaktual.hu
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások