fbpx
Fake account, Facebook

Letiltotta a Facebook az orosz céget, mely véleményvezérekkel próbálta lejáratni a nyugati vakcinákat

Több száz profilt tiltottak le, melyek a Pfizer és az AstraZeneca vakcináinak hatásosságát igyekeztek gyengíteni.

Kedden a Facebook letiltott több száz olyan socialmedia fiókot, mely egy rejtélyes oroszországi reklámcéghez kötődik – írja az MTI . Az üzemeltető a Facebookon 65, az Instagramon 243 hamis fiókról állapította meg, hogy hálózatba szervezve a Fazze nevű oroszországi hirdetési és marketingcéghez kapcsolódik, melyet egy ismeretlen ügyfél bízott meg a tevékenységgel.

A fiókokban a Pfizer és az AstraZeneca COVID-19 elleni vakcinák biztonságosságát gyengítő félrevezető információk szerepeltek, de például olyan is, mely szerint utóbbi vakcina csimpánzzá változtatja a beoltottakat.

A Facebook a közlése szerint nem csak a hamis fiókokat, de magát a Fazzét is kitiltotta platformjairól. Bár a cégnek nem volt erős hatása, de a közösségimédia-óriás szerint figyelemreméltó, hogy influenszereket akart eszközül felhasználni. Nathaniel Gleicher, a cég biztonságpolitikai igazgatója szerint ez egy részletesen kidolgozott terv volt.

A Fazze nevű pr-ügynökség orosz kötődéseit a német Netzpolitik.org hírportál tárta fel. Korábban a Media1 is beszámolt a főleg influenszereket célzó összehangolt, megtévesztő adatokon alapuló kampányról. A kampány során véleményvezérek véleményét próbálták megvásárolni pénzért. A dezinformációs kampány produktuma néhány magyar oldalra, a Ripostra és az Alternatív Hírek nevű oldalra is bekerült.

További híreket talál a Media1-en!

Kiemelt kép: stock/Depositphotos

 

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások