Neokohn

Neokohn néven új híroldal indult

A 168 Órát is tulajdonló, jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező Köves Slomóhoz köthető Brit Media új leányvállalata indította az oldalt.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Neokohn néven új zsidó, konzervatív-liberális hír- és véleményportál indult, írta meg az Index, valamint az új weboldallal kiadói szinten szoros tulajdonosi átfedésben lévő 168 Óra online.

A szálak a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló rabbi közelébe vezetnek

A Neokohn kiadója az impresszuma szerint a Neo Kohn 5779 Kft.  A cég székhelye egyébként épp abban az irodaépületben van a budapesti Bokor utcában, ahol a Klubrádió és a 168 Óra is működik a Bokor utcában.

A vállalkozás ügyvezetője Kertész Ádám, tulajdonosa pedig az Opten céginformációs rendszer szerint a 168 Óra hetilapot és a 168ora.hu internetes oldal kiadóját, a Telegráf Kft.-t is tulajdonló Brit Media Kft. (A Brit Media Kft. az Opten adatai alapján a Klubrádió Zrt.-ben is rendelkezik 14 százalék körüli, azaz kisebbségi tulajdonrésszel. Ugyanakkor vannak olyan információk is, hogy a Brit Media eladta a tulajdonrészét a Klubrádióban egy bizonyos Bar Joszef Itamar nevű izraeli állampolgárnak.)

A Brit Media Kft.  a Fidesszel jó viszonyt ápoló Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) köthető.

Tavaly még a számlák kifizetésével is gondja volt a Brit Mediának

Az új leányvállalat és szerkesztőség létrehozatala azért is feltűnő, mert egy évvel ezelőtt a Brit Media Kft. látszólag még anyagi nehézségekkel küzdött. A 168 Órát kiadó leányvállalat, a Telegráf Kft. a lapterjesztés ellenőrzési díjának és az olvasottságkutatás számláját sem rendezte sokáig, a tartozásokat pedig ezért végrehajtóval kellett behajtatni. Igaz, a végrehajtási folyamat végül sikeres volt,  a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetséghez (MATESZ) köthető nonprofit kft. és az olvasottságkutatást végző cég is pénzéhez jutott, azóta pedig nem lehetett hallani újabb problémákról.

Ők irányítják a Neokohn szerkesztőségét

A Neokohn főszerkesztője az a Seres László lett, aki a Magyar Narancsban és a HVG-ben is publikált. A főszerkesztő-helyettesi feladatokat Veszprémy László Bernátra bízták, akiről az Index azt írja, hogy a századvéges Migrációkutató Intézet egyik kutatója.

Veszprémy László Bernát egyébként a  Mandiner rendszeres szerzőjeként is ismert. (A Mandiner eleinte Orbán Viktor egykori tanácsadójához, Tombor Andráshoz tartozott, de tavaly Tombor odaajándékozta a terméket a fideszes médiaholdingnak, így az jelenleg a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozik, csakúgy mint közel 500 médiatermék az Origótól a Lokálon, a Világgazdaságon át az Echo TV-ig és a HírTV-ig.)

Terebélyes stábbal indulnak

Az impresszum alapján egyébként a főszerkesztőn és a főszerkesztő-helyettesen, valamint a lapigazgatón kívül 7 újságíró munkatársuk is van. Egyik újságírójuk Tel Avivból tudósít. További 9 fő szerzőként szerepel, ők feltehetőleg külsősök lehetnek.

Elsősorban külpolitikáról írnak majd

A Neokohn név a neokonzervatív és a Kohn szavakból képzett szójáték.  Az új oldalt megnyitva az oldal neve alatt a Szabadság. Zsidóság. Külpolitika. szavak szerepelnek a logóban, így, egymás után és ponttal elválasztva. A weboldal rólunk szól rovatában többek között az áll, hogy a Neokohn új, elsősorban külpolitikával foglalkozó lap, melynek célja, hogy kézzelfogható közelségbe hozza a hazai olvasó számára a szó szoros értelmében életfontosságú kül- és biztonságpolitikai eseményeket, folyamatokat.

„Azt szeretnénk, hogy az olvasó megértse: globális faluban élünk, hazánk történései elválaszthatatlanok a térség, Európa, a világ történéseitől. Magyarország helye a szabad világban van: éppúgy érintenek minket Irán Nyugat-ellenes fenyegetései, mint a közel-keleti és afrikai migrációs válság, vagy éppen az orosz birodalmi terjeszkedés. Hazánknak éppúgy érdeke a szabad világ, a Nyugat értékeinek megvédése, az iszlamista terror elleni fellépés, mint Izraelnek, a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának – és persze euroatlanti szövetségeseinknek.”

Hozzáteszik:

„Hiszünk az egyén szabadságában, a szabad piacban, büszkék vagyunk az ezen értékeket leginkább megtestesítő nyugati civilizációra, illetve támogatjuk annak két fő bástyáját, az Egyesült Államokat és Európát. Kiállunk a szabad világ közös érdeke, az erős nemzetbiztonság és a terrorizmus elleni harc mellett. A szabadság értékeinek érvényesüléséhez a Nyugat határozott fellépésére, az intoleráns rezsimekkel szembeni intoleranciára van szükség”.

Állítják, nem kötődnek párthoz

A Neokohn a bemutatkozójában leszögezi, hogy nem kötődik pártokhoz vagy politikai oldalakhoz. Azt is írják, hogy a lap a zsidó közösség értékeinek talaján álló, azt megerősíteni kívánó hírportál, mely ugyanakkor nem csak zsidó olvasókra számít.

„Különös figyelemmel vagyunk a zsidó közéletre külföldön és Magyarországon, illetve Izrael és a diaszpóra létkérdéseire. Megbecsüljük és megóvjuk a judaizmus és a cionizmus értékeit, felemeljük a szavunkat a bármely oldalról jövő antiszemitizmus, az úgynevezett „anticionizmus” jelenségeivel szemben. A szellemi élet egyik legsúlyosabb terhének a nihilizmust és a relativizmust tartjuk, ezért fellépünk annak jobb- és baloldali példái ellen egyaránt.”

Seres László főszerkesztő egyébként Beköszöntő, avagy mikor bombázzuk végre Iránt? címmel közölt cikket az oldalon, amiben előre jelzi, hogy nem fognak a lapban migránsozni, ugyanakkor bemutatják a nemzetközi migrációs folyamatok valódi tétjét, nem fognak sorosozni, de lehet, hogy megnézik, kiket miért támogat a kormány kedvenc milliárdosa, és mi baja van a zsidó állammal.

Seres azt is leszögezi, hogy azt szeretné a Neokohn csapata, hogy Európa ne váljon se Eurábiává, se Putyin érdekszférájává, ezért támogatják a Nyugat két fő bástyáját, az Egyesült Államokat és Európát.

Szóljon hozzá!