fbpx
Neokohn

Neokohn néven új híroldal indult

A 168 Órát is tulajdonló, jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező Köves Slomóhoz köthető Brit Media új leányvállalata indította az oldalt.

Neokohn néven új zsidó, konzervatív-liberális hír- és véleményportál indult, írta meg az Index, valamint az új weboldallal kiadói szinten szoros tulajdonosi átfedésben lévő 168 Óra online.

A szálak a Fidesszel jó kapcsolatot ápoló rabbi közelébe vezetnek

A Neokohn kiadója az impresszuma szerint a Neo Kohn 5779 Kft.  A cég székhelye egyébként épp abban az irodaépületben van a budapesti Bokor utcában, ahol a Klubrádió és a 168 Óra is működik a Bokor utcában.

A vállalkozás ügyvezetője Kertész Ádám, tulajdonosa pedig az Opten céginformációs rendszer szerint a 168 Óra hetilapot és a 168ora.hu internetes oldal kiadóját, a Telegráf Kft.-t is tulajdonló Brit Media Kft. (A Brit Media Kft. az Opten adatai alapján a Klubrádió Zrt.-ben is rendelkezik 14 százalék körüli, azaz kisebbségi tulajdonrésszel. Ugyanakkor vannak olyan információk is, hogy a Brit Media eladta a tulajdonrészét a Klubrádióban egy bizonyos Bar Joszef Itamar nevű izraeli állampolgárnak.)

A Brit Media Kft.  a Fidesszel jó viszonyt ápoló Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) köthető.

Tavaly még a számlák kifizetésével is gondja volt a Brit Mediának

Az új leányvállalat és szerkesztőség létrehozatala azért is feltűnő, mert egy évvel ezelőtt a Brit Media Kft. látszólag még anyagi nehézségekkel küzdött. A 168 Órát kiadó leányvállalat, a Telegráf Kft. a lapterjesztés ellenőrzési díjának és az olvasottságkutatás számláját sem rendezte sokáig, a tartozásokat pedig ezért végrehajtóval kellett behajtatni. Igaz, a végrehajtási folyamat végül sikeres volt,  a Magyar Terjesztés-ellenőrzési Szövetséghez (MATESZ) köthető nonprofit kft. és az olvasottságkutatást végző cég is pénzéhez jutott, azóta pedig nem lehetett hallani újabb problémákról.

Ők irányítják a Neokohn szerkesztőségét

A Neokohn főszerkesztője az a Seres László lett, aki a Magyar Narancsban és a HVG-ben is publikált. A főszerkesztő-helyettesi feladatokat Veszprémy László Bernátra bízták, akiről az Index azt írja, hogy a századvéges Migrációkutató Intézet egyik kutatója.

Veszprémy László Bernát egyébként a  Mandiner rendszeres szerzőjeként is ismert. (A Mandiner eleinte Orbán Viktor egykori tanácsadójához, Tombor Andráshoz tartozott, de tavaly Tombor odaajándékozta a terméket a fideszes médiaholdingnak, így az jelenleg a Közép Európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozik, csakúgy mint közel 500 médiatermék az Origótól a Lokálon, a Világgazdaságon át az Echo TV-ig és a HírTV-ig.)

Terebélyes stábbal indulnak

Az impresszum alapján egyébként a főszerkesztőn és a főszerkesztő-helyettesen, valamint a lapigazgatón kívül 7 újságíró munkatársuk is van. Egyik újságírójuk Tel Avivból tudósít. További 9 fő szerzőként szerepel, ők feltehetőleg külsősök lehetnek.

Elsősorban külpolitikáról írnak majd

A Neokohn név a neokonzervatív és a Kohn szavakból képzett szójáték.  Az új oldalt megnyitva az oldal neve alatt a Szabadság. Zsidóság. Külpolitika. szavak szerepelnek a logóban, így, egymás után és ponttal elválasztva. A weboldal rólunk szól rovatában többek között az áll, hogy a Neokohn új, elsősorban külpolitikával foglalkozó lap, melynek célja, hogy kézzelfogható közelségbe hozza a hazai olvasó számára a szó szoros értelmében életfontosságú kül- és biztonságpolitikai eseményeket, folyamatokat.

„Azt szeretnénk, hogy az olvasó megértse: globális faluban élünk, hazánk történései elválaszthatatlanok a térség, Európa, a világ történéseitől. Magyarország helye a szabad világban van: éppúgy érintenek minket Irán Nyugat-ellenes fenyegetései, mint a közel-keleti és afrikai migrációs válság, vagy éppen az orosz birodalmi terjeszkedés. Hazánknak éppúgy érdeke a szabad világ, a Nyugat értékeinek megvédése, az iszlamista terror elleni fellépés, mint Izraelnek, a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának – és persze euroatlanti szövetségeseinknek.”

Hozzáteszik:

„Hiszünk az egyén szabadságában, a szabad piacban, büszkék vagyunk az ezen értékeket leginkább megtestesítő nyugati civilizációra, illetve támogatjuk annak két fő bástyáját, az Egyesült Államokat és Európát. Kiállunk a szabad világ közös érdeke, az erős nemzetbiztonság és a terrorizmus elleni harc mellett. A szabadság értékeinek érvényesüléséhez a Nyugat határozott fellépésére, az intoleráns rezsimekkel szembeni intoleranciára van szükség”.

Állítják, nem kötődnek párthoz

A Neokohn a bemutatkozójában leszögezi, hogy nem kötődik pártokhoz vagy politikai oldalakhoz. Azt is írják, hogy a lap a zsidó közösség értékeinek talaján álló, azt megerősíteni kívánó hírportál, mely ugyanakkor nem csak zsidó olvasókra számít.

„Különös figyelemmel vagyunk a zsidó közéletre külföldön és Magyarországon, illetve Izrael és a diaszpóra létkérdéseire. Megbecsüljük és megóvjuk a judaizmus és a cionizmus értékeit, felemeljük a szavunkat a bármely oldalról jövő antiszemitizmus, az úgynevezett „anticionizmus” jelenségeivel szemben. A szellemi élet egyik legsúlyosabb terhének a nihilizmust és a relativizmust tartjuk, ezért fellépünk annak jobb- és baloldali példái ellen egyaránt.”

Seres László főszerkesztő egyébként Beköszöntő, avagy mikor bombázzuk végre Iránt? címmel közölt cikket az oldalon, amiben előre jelzi, hogy nem fognak a lapban migránsozni, ugyanakkor bemutatják a nemzetközi migrációs folyamatok valódi tétjét, nem fognak sorosozni, de lehet, hogy megnézik, kiket miért támogat a kormány kedvenc milliárdosa, és mi baja van a zsidó állammal.

Seres azt is leszögezi, hogy azt szeretné a Neokohn csapata, hogy Európa ne váljon se Eurábiává, se Putyin érdekszférájává, ezért támogatják a Nyugat két fő bástyáját, az Egyesült Államokat és Európát.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások