fbpx
Golden Globes 2021

Návai Anikó bejelentette, elfogadta a reformokat a sok kritikát kapott HFPA – etikusabbak lesznek a hollywoodi újságírók?

A Golden Globe-díjakat is odaítélő hollywoodi újságíró-szervezet, a Hollywood Foreign Press Association a megújulás jegyében hónapokkal ezelőtt átalakítások sorozatát ígérte, most beszámoltak az elfogadott új szabályokról. A változásokról az a Návai Anikó számolt be, akiről nemrég derült ki, hogy többször is elfogadhatatlan dolgokat tett sztárinterjúk kapcsán.

A Hollywoodba akkreditált külföldi újságírókat tömörítő  Hollywood Foreign Press Association (HFPA) még májusban azt ígérte, reformokat hajt végre, hogy átlátható, etikus, változatos, befogadó és elszámoltatható legyen, valamint reagáljon a szórakoztatóipar közösségének kritikáira.

A Media1 szerkesztőségébe Návai Anikó, a HFPA tagja által eljuttatott csütörtök esti közleményében kiemelnek egy sor olyan, a HFPA-t érintő korábbi kritikát, amire most megoldást találtak: megszűnt például a tagok dél-kaliforniai tartózkodására vonatkozó követelmény, illetve változtattak a felvételi folyamaton is. Az új tagok azonnal szavazhatnak a Golden Globe-díjra, illetve betölthetnek bizottsági tisztséget is. A tagság megbízását felülvizsgálták, így minden jelenlegi tagnak meg kellett felelnie az új irányelveknek, és évente kerül sor a tagság újbóli akkreditációjára. A testület tagjairól immár az újonnan felvettek is szavazhatnak.

A 15 fős igazgatótanácsban 12 aktív tag foglal helyet, akiket a tagság választ meg, van továbbá 3 külsős, akiket az igazgatótanácsba beválasztott 12 tag szavaz meg.

Új panaszkezelési eljárást vezettek be. A tagok nem fogadhatnak el a promóciós anyagokat és stúdiók ajándékait. Mindezeken felül a tagok kötelező érzékenyítő workshopokon vesznek részt, az igazgatótanácsban helyet foglalók pedig vezetői képzésben részesülnek. Mindezzel vélhetően arra adnak választ, hogy korábban az HFPA-t korrupcióval vádolták.

Közleményükben azt írják:

„Tagjaink elkötelezettek a kemény és folyamatos munka mellett, hogy ezek a reformok valódiak és tartósak legyenek.”

A HFPA a honlapján megnyitja az új tagfelvételi folyamatot és bátorítja a tudósítókat, hogy jelentkezzenek a szervezetbe.

Az új toborzási folyamaton túl a HFPA partneri kapcsolatokat kíván kialakítani újságíró-iskolákkal és média szervezetekkel, hogy ígéretes külföldi újságírókat toborozzon, akik az Egyesült Államokba utazva mélyebb bepillantást kaphatnak a szórakoztatóiparba, és új piacokat ismerhetnek meg.

A leírtak szerint az elmúlt hat hónap kemény igazságokra ébresztette őket, és a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének példát kell mutatnia, emellett ez az időszak újjáélesztette a tagságban a szórakoztatóipar iránt érzett szenvedélyt is.

A HFPA-t korábban komoly bírálatok érték, amiért tagjaiknak különféle kiváltságokban van részük, valamint drága luxushotelekbe vitték őket: ez arra utalt, hogy a Golden Globe díjak odaítélése nem teljesen tiszta. Ráadásul a szervezetbe történő tagfelvétel zárt volt.

Érdekesség, hogy a HFPA mostani közleményében tagjuk, Návai Anikó éppen egy héttel ezelőtt kirobbant botrányára – azaz arra, hogy Návai úgy közölt interjút Scarlett Johanssonnal a Nők Lapjában, hogy valójában nem is került sor a beszélgetésre, majd arra, hogy kiderült, nem először fordult elő ilyesmi Návai gyakorlatában – nem tértek ki. Sőt, mint említettük, Návai maga küldte el a Media1 szerkesztőségébe a HFPA reformjáról szóló közleményt.

Návai a múlt héten elküldött kérdéseinkre továbbra sem reagált, így továbbra is csak a 168 Órának adott interjúja áll rendelkezésre, amelyben azt mondta, normálisnak tartja azt a módszert, ahogy az interjút készítette, és szerinte csak bűnbakot csináltak belőle. Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke szerint azonban egyértelműen etikai normákat hágott át Návai az interjúk összeollózásakor. A Nők Lapja egyébként megvált Návaitól.

Még több hír a Media1-en!

Borítókép: a Golden Globes. Fotó: HFPA
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások