fbpx
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.

Az Orbán-kormány megint adott egy pofont a szerdai kormányinfón a médiaszabadságnak

Bár ott akart lenni, ezúttal sem engedték be a Magyar Hang című hetilapot, Magyarország második legnagyobb példányszámú közéleti hetilapját a kormány sajtónyilvános tájékoztatójára, hogy feltehesse kérdéseit. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter változatos indokokkal próbálta hárítani a felelősséget a történtek miatt.

Ahogy az mostanában többször is előfordult, hiába regisztrált a Magyar Hang című hetilap a mai kormányzati sajtóeseményre, a lap előtt megint bezárták a kapukat – vagyis tovább folytatódott azon állami sajtótájékoztatók sorozata, ahonnan kirekesztették a második legnagyobb közéleti lapot – derül ki a hang.hu internetes oldalról, azaz a hetilap weblapjáról.

A Magyar Hang ugyan nem kapott meghívót sem, de azért küldtek üzenetet a regisztrációra szolgáló e-mail címre, ám azt figyelmen kívül hagyták, és nem engedték a lapot, hogy végezhesse tájékoztató munkáját, feltehesse kérdéseit. Eközben a Magyar Hanghoz képest jóval kisebb piaci szereplőt, a kormánypárti Magyar Fórumot beengedték az eseményre. Ráadásul még helyhiányra sem hivatkozhat a médiaszolgáltató újbóli távol tartása miatt a kormány, ugyanis voltak még üres helyek a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott kormányzati tájékoztató helyszínén.

Az RTL Híradó és a 24.hu is megpróbált rákérdezni a Magyar Hang kirekesztésére, de mindkét kérdezőt a miniszter zavaros magyarázatokkal próbálta meg leszerelni.

Az RTL Híradó kérdésére, hogy miért nem engedik be a Magyar Hangot, Gulyás Gergely azt mondta, azért, mert egy másik szerkesztőség munkatársa úgyis felteszi a lap kérdéseit. Az RTL riportere ezen meglepődve visszakérdezett, hogy hogyan is tudnák feltenni egy jelen nem lévő szerkesztőség kérdéseit, mire Gulyás Gergely arról kezdett el beszélni, hogy nagyjából tízszer annyi orgánum venne részt a tájékoztatón, mint amennyi hely van. (Az nem világos, akkor miért nem adnak lehetőséget a sajtóeseményre online, például Zoomon keresztül bekapcsolódni, vagy miért nem szervezik egy nagyobb helyiségbe.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezután arról beszélt, hogy nehéz lenne megvádolni őket, hogy ne lenne ott „valamennyi jelentős ellenzéki” sajtótermék, így „ha az olvasottságot nézzük, a döntés helyes és indokolt”. Az RTL riportere nem hagyta magát lerázni ezzel a magyarázattal. Visszakérdezett, hogy a teremben akkor ezek szerint nem lehet találni olyan médiumot, amelynek alacsonyabb lenne az olvasottsága a Magyar Hangéhoz képest, mire Gulyás azt felelte, hogy lehet, hogy találni, majd azt állította, hogy olyat biztosan nem találni, aki nagy jelentős befolyással rendelkezik a magyar médiában és ne lenne ott. Mindez azért érdekes, hiszen a Magyar Hang egyébként a második legnagyobb példányszámú közéleti hetilap Magyarországon.

Figyelő és MagyarHang együtt a Flórián téri Lapker - Inmedio boltban. Fotó: Ladányi András, Media1
Figyelő és MagyarHang együtt a Flórián téri Lapker – Inmedio boltban, a háttérben a Havi Magyar Fórum című lappal. Fotó: Ladányi András, Media1 (archív)

A sajtótájékoztatón ezután Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a következő kérdezőként a Magyar Fórum munkatársát szólította fel, de később a 24.hu újságírója is visszatért a Magyar Hangot érintő kirekesztésre. A hírportál munkatársa arra volt kíváncsi, hogy ha a jövő heti kormányinfón is lesznek üres székek, ahogyan most is voltak, akkor már be fogják-e engedni a Magyar Hang munkatársát.

Gulyás Gergely erre kitérő választ adott: azt mondta, azok ülhetnek be, akiknek a regisztrációját elfogadják, azt viszont nem mondta el, hogy hajlandók lesznek-e elfogadni a lap belépésre vonatkozó kérelmét, valamint nem beszélt arról, hogy a regisztrációhoz meghívót kellene küldeni a lap számára, amit nem tesznek meg.

A miniszter azzal próbálta hárítani a felelősséget, hogy amúgy nem ő a kormányinfó szervezője, majd abszurdnak nevezte azt, hogy a kormányinfón ne lehetne ott mindenki.

Ma egyébként Orbán Viktor miniszterelnök egy újságos bódénál próbálta elmagyarázni, miért van szerinte sajtószabadság Magyarországon.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borító:  Budapest, 2020. október 8. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án (archív). MTI/Kovács Tamás
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások