fbpx
on air, rádió, broadcast, sugárzás, adás

Újabb budapesti és vidéki rádiós frekvenciapályázatok indulnak, bírságot kapott az AMC tévécsatorna a Drakula 2000 miatt

Indul a Karc FM megüresedett volt fővárosi frekvenciájának pályáztatása, valamint egy fehérvári, egy tatabányai, egy dunaújvárosi, egy móri és egy szekszárdi rádiós pályázat is. A Médiatanács javaslatára a cseh társhatóság megbírságolta az AMC tévécsatorna üzemeltetőjét.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa bejelentette, hogy e heti, tegnapi ülésén elfogadta

  • a Budapest FM 105,9 MHz körzeti rádiós frekvencia (ezt használta korábban a Karc FM, mielőtt átköltözött az egykori klubrádiós frekvenciára),
  • valamint a Székesfehérvár 106,6 MHz,
  • a Tatabánya 107,0 MHz,
  • a Dunaújváros 99,1 MHz,
  • a Mór 89,0 MHz 
  • és a Szekszárd 102,5 MHz helyi frekvencia

pályázati felhívásainak tervezeteit.

Jó esélyei vannak a Karc FM-nek egy újabb frekvenciára

A budapesti frekvencia közösségi jellegű (azaz ingyenes) használatára vonatkozó dokumentum már olvasható az NMHH honlapján, míg a többi péntektől lesz elérhető. A Mosonmagyaróvár 90,9 MHz pályázati eljárásában a grémium elvégezte a beérkezett egyetlen ajánlat alaki vizsgálatát és nyilvántartásba vette a benyújtóját, a Karc FM Média Kft.-t.  A Karc FM az elmúlt két hétben már elnyert a meglévők mellé 8 frekvenciát.

Figyelmeztetés és bírságok

Az esztergomi Forrás Rádió szolgáltatóját figyelmeztette a tanács, amiért szerződéses vállalásaihoz képest kevesebb magyar zenét, hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort tett közzé. A testület a jogkövetkezmény alkalmazásakor most is figyelembe vette, hogy a pandémia idején a médiaszolgáltatók is nehéz helyzetbe kerültek – például a helyi jellegű műsorszámokkal kapcsolatos vállalásaik teljesítésekor.

A békéscsabai 7.TV szolgáltatóját burkolt reklám miatt tízezer forintra bírságolta a Médiatanács, amiért az Aktuális című műsorának egy márciusi adását követő támogatói üzenetben megjelent egy helyi internet- és televíziószolgáltató elérhetősége – írja az NMHH kommunikációs igazgatósága.

101,7 Pécs FM szolgáltatóját szintén burkolt reklám miatt figyelmeztette a tanács, mert egy közlekedési hírekkel foglalkozó szegmensben a támogatói üzenetben közzétette egy taxiscég elérhetőségét.

Közel 3 milliós bírságot kapott az AMC egy film kapcsán

A cseh társhatóság, az RRTV a Médiatanács által továbbított bejelentés alapján indított eljárásban 200 ezer cseh korona, azaz körülbelül 2,8 millió forint összegű  bírságot rótt ki a joghatósága alá tartozó, de Magyarországon sugárzó AMC szolgáltatójára. Az RRTV megállapította, hogy a csatorna megsértette a kiskorúakat védő cseh jogszabályokat, mivel tavaly júniusban a Drakula 2000 című, erőszakos jeleneteket tartalmazó filmet 19 órakor adta le a 22 óra és 6 óra közötti idősáv helyett.

Ezzel az AMC hatóság szerint veszélyeztette a gyermekek szellemi fejlődését, bennük nyugtalanságot, félelmet, tartós szorongást okozhattak az említett részek.

A Médiatanács döntéseiről szóló jegyzőkönyvet csak később teszik fel az NMHH honlapjára, ezért nem zárható ki, hogy további más fontos döntéseket is hozott a grémium.

További hírek érhetők el a Media1-en!

Borító: stock / Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások