fbpx
A De Standaard belga lap válasza Orbán Viktor le nem közölt hirdetésére

Egész oldalas szivárvánnyal reagált a melegellenes törvényre egy belga lap, amely visszautasította Orbán Viktor fizetett hirdetését

Az oldal közepén egyetlen mondatot közöltek angolul, mely így hangzik: „Kedves Orbán Viktor, a törvényeknek sosem szabadna különbséget tennie szerelem és szerelem között.”

A De Standaard című belga lap egy széthasított szivárványszínű zászlóként kinyomtatott oldalt közölt a keddi számában, közepén a magyar zászló színeivel. Karel Verhoeven, a lap főszerkesztője így magyarázza az online oldalán, hogy miért:

„A De Standaardnak nem szokása, hogy reklámokkal szembeszálljon a kormányokkal. Ma mégis egy teljes oldalt címzünk Orbán Viktornak. A magyar miniszterelnök a napokban médiafelületet próbál vásárolni az európai sajtóban”.

Az Orbánnak címzett lap alján azt írják, hogy a kormányoknak nem lenne szabad meghatározniuk, hogyan szabad beszélni a szerelemről – írja lapra hivatkozva a Telex.

A főszerkesztő azt is megmagyarázta, miért nem közölték a magyar miniszterelnök hirdetését. Álláspontja szerint Orbán a fizetett hirdetésben azt állította, az Európai Parlamentnek nincs legitimitása, és a nemzeti kormányokat kell erősíteni.

„A De Standaard úgy döntött, hogy nem teszi közzé ezt a hirdetést. Mert túl cinikus médiafelületet eladni egy kormányfőnek, aki korlátozta az országában a szabad sajtót”

– fogalmazott a főszerkesztő.

A 444.hu szerint Verhoeven a nemrég elfogadott melegellenes törvényt is ugyanilyen cinizmusnak tartja, és azt írja róla, hogy megtiltja a fiatalok homoszexualitással kapcsolatos tájékoztatását és korlátozza a homoszexualitás és transzszexualitás kommunikációját.

„A törvény jól szemlélteti, hogy ha a véleménynyilvánítás szabadságát megsemmisítik, akkor a diszkrimináció és a megaláztatás mértéke már határtalanná válik. Ez az emberi jogok nyilvánvaló megsértése egy európai országban”

– idézett a 24.hu a főszerkesztőtől, aki a fentiek miatt döntött úgy, hogy reklámként közlik a szivárványos oldalt a lapban.

„Ha egy európai országban törvényben akarják meghatározni, hogy melyik szerelem legitim és melyik nem, és hogyan beszélhetünk a szerelemről, akkor azt ellensúlyoznunk kell minden eszközünkkel.”

– írta Verhoeven.

Orbán fizetett hirdetését a De Standaardon kívül a De Morgen és a francia nyelvű La Libre Belgique című lap is elutasította, azonban szombaton a spanyol és dán olvasók megismerhették a magyar miniszterelnök vízióját az EU jövőjéről. A hirdetés egyébként Dániában a Jyllands-Posten nevű jobbközép napilapban, illetve Spanyolországban az ország harmadik legolvasottabb napilapjában, a szintén jobboldali ABC-ben jelent meg.

További hírek a Media1-en

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások