fbpx

Bűnösnek találta a bíróság Szikszai Péter kormánypárti újságírót és Toót-Holló Tamást, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét

Becsületsértés vádjában ítélték el a kormánypárti sajtóholding két munkatársát.

Szabó Tímea ellenzéki országgyűlési képviselő számolt be a szerdán megszületett ítéletről a Facebookon, miután a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon kimondta: a Zummer Fülöp álnéven írt és a Magyar Nemzetben megjelent cikk írója, Szikszai Péter és az azt jóváhagyó főszerkesztő, Toóth-Holló Tamás megfosztották a Párbeszéd társelnökét emberi mivoltától, és a cikk messze túlment azon, amit közszereplőként el kell viselni.

A bíróság szerint az írásnak szinte semmi köze nem volt a képviselői munkához, az öncélú gyalázkodáson túlmenő tartalma alig volt kivehető. A cikk kizárólag arra szolgált, hogy Szabó Tímeát egy kiirtandó állati faj szintjére alacsonyítsa.

A bíróság egy év próbára bocsátást szabott ki Szikszai Péterre és Toót-Holló Tamásra.

Szabó Tímea így értékelte az ítéletet:

„Bűnösök tehát. Fontos ítélet és üzenet ez a gyűlöletkeltő kormánypártoknak és az őket kiszolgáló lakájmédiának egy évvel a választás előtt. A bíróság azt üzeni, hogy eddig és ne tovább! Lehet egymás munkáját kritizálni, egymásról véleményt mondani, azonban, ahogy azt az Alkotmánybíróság is kimondta korábban: a szólásszabadságnak igenis van határa. A kritika nem sérthet senkit emberi mivoltában, és nem idézhet olyan időket, amiket az emberiség egyszer már átélt, és ami a 20. század és talán az egész történelem legsötétebb korszaka volt. Aki ezt teszi, az bűnös.
A szomorú az ügyben az, ahogy Szikszai és Toót-Holló érveltek a tárgyaláson. Saját megfogalmazásuk szerint ők a „Szabó Tímea nevű organizmus tudományos jellemzése” című cikket pusztán egy gúnyos szatírának szánták. ”

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke
Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke
Fotó: Wikipedia

Mint arról korábban a Media1 már beszámolt, a Magyar Nemzetben publikált gyalázkodó írást a Fővárosi Ítélőtábla egy másik perben jogerősen végleges eltávolításra ítélte az online térből, mert ahogy fogalmaztak, annak „alig van olyan mondata, amely ne lenne jogsértő”, illetve „olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt”.

Szikszai szerint viszont az írás nem jogsértő, pusztán egy szatíra. Szabó Tímea ezt így kommentálta:

„Ezek szerint Goebbels is egy rendkívül szatirikus ember volt.”

A Párbeszéd társelnöke hangsúlyozta:

„Egy közszereplőnek sok mindent el kell viselnie. Politikusként ezt pontosan tudom. Nem véletlen, hogy a Magyar Nemzet és Szikszai cikke volt 11 év képviselői munka után az első alkalom, amikor én az engem ért „vélemény” miatt bárkivel szemben büntető- és polgári peres eljárást kezdeményeztem. Pedig addig és azóta is kaptam már hideget-meleget. Legyen ez mindenki számára világos üzenet: ellenfelek vagyunk, mást gondolunk a világról, de nem süllyedhet senki vissza a hitleri retorika legsötétebb mocsarába. Mert az pontosan ugyanoda vezethet újra, ahova egyszer már vezetett.”

Még több hír érhető el a Media1-en!

Borító: Szikszai Péter (Zummer Fülöp), a gyalázkodó cikk szerzője és Toót-Holló Tamás, a cikket közlő Magyar Nemzet főszerkesztője
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások