fbpx
Computerworld

Nem szeret széllel szemben pisilni, felmondott Kelenhegyi Péter, a kormányhirdetésekkel kitömött Computerworld főszerkesztője

Azt írja a Media1-nek, nem tud azonosulni a kiadóvállalat új irányaival.

A Media1 értesülése szerint távozott Kelenhegyi Péter, a Project029 kiadóhoz tartozó Computerworld című informatikai-üzleti szaklap vezetője, akit másfél évvel ezelőtt, Mester Sándor távozása után neveztek ki a lap élére, azt megelőzően vezető szerkesztőként dolgozott a lapnál. Kelenhegyi súlyos döntést hozott, hiszen a több évtizede az informatikai szakújságírás területén dolgozó szakújságírónak körülbelül egy éve volt hátra a nyugdíjkorhatár eléréséig, és úgy mondott fel, hogy egyelőre még keresi új munkahelyét.

Mint arról a Media1 többször beszámolt, a magyar Computerworld, a PC World és a Gamestar.hu kiadója körül mostanában egészen szürreális tulajdonosi háború folyik, és az új tulajdonos megjelenése óta elárasztották a termékeket az Orbán-kormány kék színű hirdetései. Utóbbinak, a szaklapot elárasztó állami hirdetéseknek is szerepe van Kelenhegyi Péter döntéséhez, legalábbis Kelenhegyi ezt írta a Media1 érdeklődésére, amikor a távozása okáról érdeklődtünk:

„Hiszek abban, hogy a Computerworld nyomtatott kiadása őrzi vezető pozícióját a hazai b2b informatikai szaklapok meglehetősen szűk piacán, és remélem, hogy ez a jövőben is megmarad. Az online és multimédiás tartalom pozicionálása már más kérdés. E tartalmakkal, a forgalom növelése érdekében – egyre hangsúlyosabban – a szűken vett szakmai olvasótáboron kívül eső fogyasztókat igyekezett megcélozni a kiadó vezetése, ami bennem belső elégedetlenséget, a kiadó két nagy lapjának online kiadása között pedig konfliktusokkal terhelt versenyt eredményezett.

Névleg mindvégig a Computerworld print és online kiadásának főszerkesztője maradtam, de Sós Éva februári érkezésével utóbbi szerepem látszólagossá és mindinkább feleslegessé vált. Éva, akitől 2015 nyarán vettem át a nyomtatott Computerworld szerkesztőségének vezetését, a maga által választott, és a kiadó által támogatott irányokba kormányozza az online kiadványt.

Mind kevésbé éreztem magam motiváltnak, és véltem egyre inkább úgy, hogy a körvonalazódó szakmai, lapkiadói elképzelésekkel nem tudok azonosulni, azok megvalósításában nem szeretnék részt venni.

Említésre érdemes még a lakossági kampány részét képező „kék” hirdetések megjelenése, amelyek egyértelműen kilógtak az üzleti informatikai szaklapból. A lap hasábjain is kifejtettem – és őszintén köszönöm, hogy kifejthettem – az ezekkel kapcsolatos véleményemet: https://computerworld.hu/velemeny.

Sajnálatosnak tartom, hogy a mai magyar médiapiacon olyan szaklap sem tud hátszél nélkül haladni, mint a Computerworld. Én azonban nem szeretnék széllel szemben pisilni.”

Kelenhegyi Péter, a Computerworld távozó főszerkesztője
Kelenhegyi Péter, a Computerworld távozó főszerkesztője

A Computerworld.hu is beszámolt arról, hogy a lapnál tartalomigazgatóként dolgozik júniustól Urbán Anikó Eszter. Ő a fidelitasos Bozsoki Dániel (a Deutsch Tamás fideszes politikus nevével fémjelzett Digitális Jóléti Program szakmai vezetője) mellett az Infotárs egyesület alelnökeként ismert. Bozsoki szintén a céghez került vezetőnek, de még egy évvel ezelőtt, amiről itt írtunk.

Kelenhegyi Péter utolsó cikke Lokációanalízis: máshol szárnyal, én lépek címmel jelent meg, ez ide kattintva érhető el. Kelenhegyi cikkében egyébként ugyancsak állami hirdetés fut jelenleg.

A Computerworld oldalán Kelenhegyi Péter távozása kapcsán Bozsoki Dániel lapigazgató azt írja: „Kelenhegyi Péter leköszönő főszerkesztő munkáját köszönjük, sok sikert kívánunk neki”. Hozzátette, a Project029 Magyarország kiemelt célja olyan innovatív termékek és szolgáltatások megvalósítása, amelyek az iparági szereplőket és felhasználókat közös platformon kötik össze az üzleti informatika világában. Bejelentették azt is, hogy különböző „nagykövetek” érkeznek a céghez.

Olvasóink figyelmébe ajánljuk a Project029 körül zajló háborúról szóló cikksorozatunk korábbi részeit.

Még több hír érhető el a Media1.hu-n! Iratkozzon fel hírlevelünkre, csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások