fbpx
A bebörtönzött török újságírók képével tüntetnek

Kormánykritikus újságírók illegális fogvatartása miatt ismét elítélte Törökországot az emberi jogi bíróság

A testület bírái megállapították, hogy Törökország megsértette két újságíró „szabadsághoz és biztonsághoz való jogát”, mivel őrizetbe vételük megalapozatlan volt, továbbá megfosztották őket a véleménynyilvánítás szabadságától.

A két kormánykritikus újságírót, Tunca Ilker Ögretent és Mahir Kanaatot 2016 decembere és 2017 decembere között ítélték előzetes letartóztatásra terrorizmus gyanújával – írja az MTI. A helyi hatóságok azzal vádolták őket, hogy feltörték Berat Albayrak volt török pénzügyminiszter, Recep Tayyip Erdoğan elnök vejének e-mail postafiókját, és személyes levelezését közzétették a Wikileaks kiszivárogtató portálon. Valójában azonban Albayrak levelezését egy Redhack nevű hackerszervezet törte fel, és tette fel a honlapra, a két újságíró csak publikálta újságjában.

„A kritikus hangok elhallgattatása többszörös negatív hatást gyakorol mind az őrizetbe vett személyre, mind a társadalom egészére. A szabadság megvonásának elrendelése visszatartó hatással van a véleménynyilvánítás szabadságára, mivel megfélemlíti a civil társadalmat, és elhallgattatja a más véleményen lévőket”

– foglalt állást az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A testület bírái több mint 20 ezer euró kártérítést ítéltek meg a felperesek számára és emellett azért is elmarasztalták a török vezetést, amiért a felperesek ügyvédjei nem kaptak felhatalmazást arra, hogy belenézzek a per ügyirataiba.

Törökországot a strasbourgi testület rendszeresen elítéli az emberi jogok megsértése miatt, különösen a 2016 júliusi puccskísérlet után, amelyet a hadseregben, az igazságszolgáltatásban, a médiában és a nem kormányzati szervezetekben jelentős tisztogatások követtek.

Még több hírt talál a Media1.hu-n! Iratkozzon fel a Media1 hírlevelére, valamint kövessen bennünket a Facebookon is! Tartalmainkat elérheti RSS segítségével is.

Borítókép: A bebörtönzött török újságírók képével tüntetnek / Fotó: Cumhuriyet Twitter oldala
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások