fbpx
Donáth Anna beszél az Európai Parlamentben

Donáth Anna személyesen vonta felelősségre a Facebook képviselőit

A Momentum EP-képviselője egy találkozón szemtől szembe kérdezte meg a Facebook munkatársait, mégis, hogyan fordulhatott elő, hogy magyar és más európai politikusok elérése egyszer csak bezuhant a platformon. A techcég szerint csak hiba történt, és arra kérték, bizonyítsa ő az állítását az adatokkal.

Míg a politikusok elérése jelentősen csökkent, a kormányzati oldalak és magukat nem politikai oldalként regisztráló, de politikai tartalmat közlő, köztük például az álhíreket is terjesztő propagandaoldalak vígan hasítottak tovább – ezt állította beszámolójában a Momentum politikusa a közösségi oldalán.

Bár az elérések visszaesését korábban elismerték, és azt nyilatkozták, „technikai hiba történt”, most mégis azt kérik, Donáth Anna adjon adatokat a jelenségről. Miközben az nekik van meg, hiszen az ő platformjukról van szó, a felhasználók csak összesített számokat láthatnak. Egyelőre ebben nincs előrelépés.

A politikus szerint a Facebook tisztában van vele, hogy készül és szükséges az európai szintű szabályozás, erről részletesebben is beszéltek. Donáth Anna figyelmeztette a közösségi médiás platformot: Európában nem történhet meg ugyanaz, mint Ausztráliában, ahol fenyegetésből egyszerűen megszüntették a híroldalak, sőt az összes hír megjelenési lehetőségét a platformon, mindezt egy járvány közepén.

A Facebook képviselői a megbeszélésen védelmükbe vették a cég algoritmusait, mely szerintük a megoldás, nem pedig a probléma. Ebben Donáth Anna nem ért velük egyet. A politikus álláspontja továbbra is az, hogy európai szinten kell szabályozni a nagy technológiai cégeket – szerinte ideje igazságos Facebook-törvényt hozni Európában.

A politikus még februárban jelezte, jónak tartja, hogy az Európai Unió olyan óriásplatformokat szabályozó törvény kidolgozásába kezdett, amely létrehoz egy olyan szervezetet, amelyhez a felhasználók fordulni tudnak panaszaikkal, és amely kivizsgálja, és ha kell, felülbírálja az óriásplatformok önhatalmú cenzúráját. A Momentum szerint az uniós javaslat célja, hogy a szólásszabadságot ne cégek, hanem bíróságok és hatóságok szabályozzák.

Borítókép: Donáth Anna beszél az Európai Parlamentben / European Union 2020 / EP / Genevieve Engel

Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások