fbpx
A Parlament épülete Budapesten. Fotó: Florian van Duyn, Unsplash

Kúria: Nem perelhető Kövér László és az Országgyűlés Hivatala a sajtó korlátozásáért

Az Azonnali már közel másfél éve pereskedik, hogy egyáltalán érdemben foglalkozzon a bíróság azzal, hogy a házelnök 2019 őszén szigorított rendelkezései ellehetetlenítik a sajtó munkáját a parlamentben, de az első és másodfokú bíróság után most a Kúria is azt mondta ki, hogy nem lehet beperelni a parlamenti házelnököt. A lap nem hagyja annyiban az ítéletet.

Az Azonnali szerint egy közhatalmat gyakorló állami szerv indokolatlanul korlátozta a munkáját, amit közigazgatási perben próbáltak rendezni. Az ügy érdemi vizsgálatáig azonban el sem jutottak, mert már ott elakadtak, miután 2019-ben bírósághoz fordultak, hogy egyáltalán perelhető-e a házelnök és az Országgyűlés Hivatala közigazgatási perben. A bíróság elutasító döntése után most kedden kapták kézhez a friss, Kúriától érkező ítéletet, amely megerősíti a korábbi döntést.

A lap azt írja, hogy

„a Kúria szerint bár a házelnök úgynevezett rendészeti jogköre, amelynek keretében megszabhatja az Országházba való belépés és ott tartózkodás rendjét, így a sajtóra vonatkozó szabályokat is, valóban »első ránézésre közigazgatási jellegű normára utal« és funkcionális szempontból közigazgatási jellegű is, azonban a házelnök és az Országgyűlés Hivatala a törvényhozó hatalmi ágba tartozik, a közigazgatás pedig a végrehajtóba. Ezért a hatalmi ágak szétválasztásának elve alapján nem számít perelhető közigazgatási szervnek egyik sem, »még akkor sem, ha az általuk végzett tevékenység jellege közhatalmi igazgatás«”.

A Kúria egyetértett a sajtótermék értelmezésével, hogy nem csak a végrehajtó hatalmi ágba tartozó, szűken vett közigazgatási szervek lehetnek alanyai a közigazgatási pereknek, azonban ehhez egy megszorító kitételt is hozzátett. Azt, hogy más – jelen esetben a törvényhozó – hatalmi ágba tartozó szerv csak akkor perelhető közigazgatási perben, ha erre a közigazgatási perrendtartás kifejezetten felhatalmazást ad – ez a fő érve tehát a Kúriának.

Az Azonnali most azt tervezi, hogy az Alkotmánybíróság értelmezését kéri az ügyben.

Mint ahogyan a Media1 korábban már beszámolt róla, az Azonnali.hu azért perli az Országgyűlés elnökét és az Országgyűlés Hivatalát, mert az internetes oldal szerint Kövér László és a hivatal jogellenesen akadályozza a sajtó működését a parlamentben. Az ügy előzményeiről itt olvashat.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borítókép: A Parlament épülete Budapesten. Fotó: Florian van Duyn, Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások