fbpx
rádió, keverőpult, stúdió

Elveszíthetik bevételeiket a rádiók – mit tesz a médiahatóság?

Megkérdeztük a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsát, tervezi-e, hogy segítséget nyújt az esedékes médiaszolgáltatási díj elengedésével vagy mérséklésével a koronavírus járvány harmadik hullámával összefüggésben született legújabb kormányzati intézkedések miatt bajba kerülő médiaszolgáltatóknak.

Mivel a kormány a koronavírus harmadik hulláma miatti egyre több megbetegedés és halálozás következményeként csütörtökön elrendelte, hogy be kell zárni az üzleteket, illetve különböző egyéb korlátozóintézkedéseket is hozott és hetekre leáll az ország, így több helyi rádiónál máris azzal számolnak, hogy hirdetőket veszíthetnek emiatt. Hiszen ha szinte minden zárva lesz, akkor nincs nagyon mit reklámozni sem.

Márpedig eddig sem voltak túl jó helyzetben a helyi médiumok a COVID miatt.

A COVID-19 intézkedések miatti bevételkiesés különösen rosszul érinti a helyi rádiókat, hiszen egy részük állami reklámpénzekhez sem jut, így most akár minden, egyébként is lecsökkent bevételüket is elveszíthetik.

A Media1 emiatt máris aggódó leveleket kapott több rádióstól, akik azt kérték, kérdezzük meg a médiahatóságot, milyen intézkedési tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy a médiaszolgáltatók kezelni tudják a várható újabb bevételkiesést, és a rádiók ki tudják fizetni számukra az esedékes bérüket, ne fordulhasson elő, hogy műsorvezetőket kell elbocsátani, és emiatt esetleg veszélybe kerülhet a műsorszolgáltatás, pont, amikor a COVID-járvány miatt különösen fontos lenne a gyors és pontos informálás.

Mivel tavaly, az első hullámban a Médiatanács végül visszafizette a médiaszolgáltatók esedékes médiaszolgáltatási díját, megkérdeztük, van-e ilyen tervük mostanra, a harmadik hullámra is. (Ilyen segítséget a rádiók a 2. hullámban már nem kaptak.)

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa nevében az NMHH Kommunikációs Igazgatósága az alábbi szűkszavú választ adta:

„A Médiatanács továbbra is a hatályos jogszabályoknak megfelelően látja el a feladatait. Ha a frekvenciapályázatokkal vagy működő frekvenciákon üzemelő szolgáltatók kötelezettségeivel kapcsolatban a Médiatanács – akár rendkívüli – döntéseket hoz, arról időben értesíteni fogja az érintett pályázókat és szolgáltatókat, valamint a nyilvánosságot is.”

Lefordítva tehát az NMHH Médiatanács nem hozott ilyen döntést a médiaszolgáltatók védelme érdekében, ha viszont később netán mégis megtennék, akkor szólni fognak.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Stock by Depositphotos
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

/** * andre clever */