fbpx
Szabad Európa Magyarország

Elengedték a Szabad Európa egyik bebörtönzött újságíróját

Aleg Grudzsilovicsot, a Szabad Európa belarusz újságíróját illegális tüntetésen való részvételért zárták börtönbe, pedig valójában csak tudósított a helyszínről. Szabadulását követően a tizenöt börtönben töltött napról mesélt.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Szabadon távozhatott Aleg Grudzsilovics, vagyis az a tudósító, akit nemrég börtönöztek be, mert a vád szerint nem engedélyezett tömegrendezvényen vett részt, tette mindezt újságírói minőségben. Annak ellenére vették őrizetbe, hogy nála volt a sajtóigazolványa és egy igazolás arról, hogy munkaügyben van a helyszínen – írja a Szabad Európa.

A börtönben az újságíró állítása szerint több őr meglehetősen durván bánt a rabokkal, míg mások normálisan végezték a munkájukat. Előfordult olyan eset is, hogy az egyik őr elküldte őket aludni, de amikor jött az őrváltás, akkor az újak felfordíttatták velük a matracokat, és a vas rácson kellett ülniük.

Azt mondta, alábecsülte, mennyire nehéz körülmények vannak odabent, milyen megpróbáltatás éri ilyen körülmények között az átlagembert. Néhány példát is említett arról, miknek volt kitéve:

„Elszigetelnek az információktól. Elszigetelnek a mozgástól – nem sétálhatsz. Az egész idő alatt kétszer tíz percre engedtek ki egy háromszor öt méteres területre. A 15 nap alatt egyszer fürödhettem meg.”

Ugyanakkor pozitív dolgok is történtek vele, és sokat beszélgetett rabtársaival az országuk jövőjéről.

„Mindenki, akivel együtt ültem, makacsul kitartott, azt mondták, ki kell mennünk, harcolni, tiltakozni. A legfőbb dolog az, hogy mindenki meg van róla győződve, előbb vagy utóbb helyre jönnek a dolgok.(…)”

– emlékezett vissza az újságíró.

Egy rabtársa a következőket mondta a újságírónak:

„A lányom tizenöt éves. Három év múlva szavazhat. Vele is az lesz majd, mint velem? Ha nem teremtünk egy normális országot, akkor a gyerekeinket is ugyanúgy megverik majd. A gyerekeinkért kell megtennünk.”

Az Aleg Grudzsilovics egyébként régóta dolgozik a Radio Free Europe/Radio Liberty csoportnak, amelynek a magyar Szabad Európa is tagja. Az újságíró már számos tömegrendezvényről tudósított, nem először tartóztatták le, de ez az első alkalom, hogy börtönbe is kellett vonulnia.

Már korábban is előfordult, hogy a Szabad Európa munkatársait bebörtönözték. Legutóbb egy adminisztrációs hibára hivatkozva zártak börtönbe hat újságírót.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!