fbpx
rádió, mikrofon, stúdió

Itt a hivatalos bejelentés a Médiatanácstól

Szerda kora esti közleményében hivatalosan is bejelentette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, hogy folytatja a január óta szünetelő Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, és elfogadta a Klubrádió hiánypótlását. Az NMHH a sajtónak eljuttatott összefoglalójából az is kiderült, hogy ketten is ideiglenes frekvenciához szerettek volna jutni Budapesten, ám a testület erre nemet mondott.

Az NMHH a közleményében felidézte: január 19-én függesztette fel a Médiatanács a Budapest 92,9 MHz frekvencia pályázati eljárását. Akkor ennek az volt az oka, hogy bíróságon támadták meg a grémium döntéseit, mellyel alaki érvénytelenségre hivatkozva kizárta az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft.-t és a Közösségi Rádiózásért Egyesületet. (Előbbi egy kormányközeli, tavalyi alapítású kft, utóbbi a Spirit FM üzemeltetője.)

„Megszűnt a törvényi alapja a pályázat szüneteltetésének”

A médiahatóság közölte, hogy a pályázat felfüggesztésének időközben megszűnt a törvényi alapja, mivel az érintettek visszavonták kereseteiket, ezért döntött úgy a testület, hogy folytatja a Budapest 92,9 MHz frekvencia közösségi jellegű használatára kiírt pályázati eljárását. (A Spirit FM valójában már január végén visszalépett, az LBK esetében nem tudni, ez mikor történt, mivel az NMHH nem válaszolt a Media1 erre vonatkozó kérdésére.)

A tanács közölte azt is, hogy feldolgozta az eljárásban egyedüliként bennmaradt pályázó, a Klubrádió Zrt. hiánypótlását, és ez alapján nem volt akadálya, hogy pályázati nyilvántartásba vegye a médiaszolgáltatót. Az eljárás ezt követően a beadott pályázat tartalmi vizsgálatával folytatódik.

Korábban a Media1 írta meg elsőként, hogy a pályázatot mégis folytatják, valamint a Klubrádió marad az egyedüli pályázó.

Az NMHH most jelezte azt is, hogy elutasította az LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. és a Közösségi Rádiózásért Egyesület által benyújtott ideiglenes hatósági szerződéskötési kérelmeket. (Az érintett pályázók ideiglenes frekvenciához szerettek volna jutni.)

Vidéki rádiós pályázatok és médiafelügyeleti döntések

Elfogadta és február 19-én teszi közzé honlapján a testület a Szolnok 97,1 MHz és a Veszprém 98,3 MHz helyi vételkörzetű frekvenciákra szóló pályázati felhívások tervezetét közösségi jelleggel. A tanács elvégezte a Pápa 95,7 MHz helyi vételkörzetű, illetve egy Székesfehérvár elvi telephelyű kisközösségi frekvencia használatára beadott pályázati ajánlatok alaki vizsgálatát, és mindkét esetben pályázati nyilvántartásba vette az egyedüli pályázókat: előbbinél a Pápai Platán Nonprofit Kft.-t, utóbbinál a Lánczos Kornél Gimnáziumot.

autórádió
Fotó: Unsplash

A Rádió Szarvas szolgáltatójára 20 ezer forint bírságot rótt ki a grémium, amiért kevesebb szöveget, hírt, közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsort, valamint több zenét és ismétlést sugárzott szerződéses vállalásaihoz képest, és a hatósági szerződéséhez képest nem csak saját készítésű műsorszámokat sugárzott.

Figyelmeztette a tanács a Szolnok TV szolgáltatóját a jogszerű magatartásra, miután október végén az ÉPI-TECH magazin egyik adásában a műsort támogató, építőanyagokat forgalmazó cég termékeinek beszerzésére ösztönözte a nézőket, ez pedig jogszabályellenes.

Huszonöt rádiós műsor kap több mint 74 millió forintos támogatást

A testület kihirdette a helyi és körzeti rádióknak szóló hírműsorok, tematikus és szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázata negyedik fordulójának nyerteseit: huszonöt pályázat összesen 74,39 millió forint támogatást kap.

Hírműsorokat készíthet az elnyert összegből a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió, a debreceni FM90 Campus Rádió, az egri 100,7 – Best FM, a miskolci Csillagpont Rádió, a Bajai Rádió, az Érd FM101.3, a székesfehérvári, a szolnoki, a tatabányai és a békéscsabai Rádió1, valamint a budapesti Karc FM, a 90,9 Jazzy Rádió és a Klasszik Rádió 92.1.

A szolgáltató magazinműsor kategóriában sikeresen pályázott: a kiskőrösi Rádió 97, a soproni és a szegedi Rádió1, az egri 100,7 – Best FM, a székesfehérvári Táska Rádió, a debreceni Európa Rádió, a békéscsabai Csaba Rádió, a szekszárdi Rádió Antritt, a Sárvár Rádió, a Rádió Szarvas és a fővárosi Sláger FM. A szombathelyi CREDO Rádió tematikus magazinműsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendjét és jegyzőkönyvét csak később hozzák nyilvánosságra.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások