fbpx
rádió keverőpult, rádió stúdió

Elindult a Klubrádió évekkel ezelőtti frekvenciájának pályáztatása, és eldőlt, indul-e eljárás az Álarcos énekes és a Bayer Show miatt

Véglegesítette a jelenleg üres Budapest 95,3 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű frekvencia használatára vonatkozó pályázati felhívását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium hiánypótlásra szólította fel a pápai frekvenciapályázat egyetlen ajánlattevőjét, és bejelentések alapján ellenőrizte az RTL Klub, a HírTV és az M1 műsorait.

Tegnap, csütörtökön közzétette honlapján a médiahatóság a Budapest 95,3 MHz körzeti vételkörzetű frekvencia véglegesített pályázati felhívását közösségi jelleggel. Az ajánlatokat március 9-én lehet majd benyújtani. (Frissítés 9:53: Az NMHH eredetileg még azt közölte, hogy csak jövő héten csütörtökön teszi közzé a pályázatot, de utóbb helyesbített, így kiderült, hogy a pályázati dokumentáció már tegnap óta elérhető a weboldalán.)

Ez az a frekvencia, amelyet évekkel korábban a Klubrádió használt, majd azt követően, hogy a Klubrádió a 92,9 MHz-et kezdte el használni, üresen, kihasználatlanul állt. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Klubrádió elindul-e majd a 95,3 MHz-es frekvenciapályázaton is. (A 92,9-es frekvenciapályázatra vonatkozó eljárását az NMHH szünetelteti jelenleg, mivel az arra ugyancsak pályázó, kormányközeli LBK Médiaszolgáltató 2020 Kft. fellebbezett a pályázati eljárás során a kizárása kapcsán.)

A Klubrádió jelenlegi, február 14-ig használható és régi, évek óta nem használt frekvenciáját népszerűsítő hirdetés a rádió épülete előtt Budapesten
A Klubrádió jelenlegi, február 14-ig használható és régi, évek óta nem használt frekvenciáját népszerűsítő hirdetés a rádió épülete előtt Budapesten. fotó: Ladányi András, Media1

Hiánypótlás kell a pápai rádiós pályázaton

A Médiatanács e heti ülésén elvégezte a Pápa 95,7 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőség kereskedelmi jellegű használatára benyújtott ajánlat alaki vizsgálatát és hiánypótlásra szólította fel az egyedüli pályázó Pápai Platán Nonprofit Kft.-t.

Nem indul eljárás az Álarcos énekes miatt

Nem indít eljárást a Médiatanács azon bejelentések alapján, amelyek az RTL Klub Álarcos énekes című műsorának egy decemberi adását kifogásolták.

A tanács megállapította, hogy nem kellett volna a 12-esnél magasabb, 16-os korhatár-besorolást kapnia a műsornak, mert az epizódban nem volt közvetlen utalás a szexualitásra.

Álarcos énekes
Álarcos énekes. Nem történt jogsértés.

A  HírTV-nél sem talált jogsértést a Médiatanács, bár nem ért egyet a Bayer showban történtekkel

Szintén nem indít eljárást a grémium a Hír TV Bayer show című műsorának egy novemberi adását kifogásoló bejelentés folytán, amelyben a műsorvezető magyar újságírókról és politikusokról fogalmazott meg – a bejelentő szerint – becsmérlő véleményt.

Bayer Zsolt, a HírTV műsorvezetője, a Bádog blog bloggere
Bayer Zsolt, a HírTV műsorvezetője, a Bádog blog bloggere

Az NMHH közölte: az egyes újságírókra, politikusokra tett sértő, lealacsonyító kijelentések az egyéni jogvédelemre alkalmat adhatnak, de ezen túlmutató, a közérdek védelmében hatósági fellépést igénylő sérelem nem történt, így a Médiatanács nem indít eljárást.

Kifejtette ugyanakkor a Médiatanács, hogy ezen döntése nem jelenti azt, hogy helyeselné a sértő kijelentéseket a médiaszolgáltatók műsoraiban, sőt kifejezetten károsnak tartja a közbeszéd hangnemének eldurvulását.

Az M1 Híradó ellen sem lép fel a grémium

A Médiatanács az M1 Híradójának két decemberi adása kapcsán érkezett kiegyensúlyozottsági kérelmet elutasította.

A hatóság arra hivatkozik, hogy  a médiatörvény alapján a kiegyensúlyozottság érvényesülését csak konkrét, a közreadott tájékoztatástól érdemben eltérő álláspont megjelölése esetében vizsgálhatja. Egy adott műsorszám tartalmának, szerkesztési sajátosságainak meghatározására a médiaigazgatásnak nincs ráhatása, hatósági beavatkozásra nincs lehetőség.

Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője
Németh Balázs, az M1 Híradó műsorvezetője

A Médiatanács e heti ülésének jegyzőkönyve csak később lesz elérhető, ezért elképzelhető, hogy további fontos döntések is születtek, amelyekre az NMHH Kommunikációs Igazgatóságának pénteki közleménye nem tért ki.

További hírek találhatók a Media1.hu-n!

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások