fbpx
Békéscsaba Megyei Jogú Város városháza

Milliókkal segíti Békéscsaba a Fidesz-közeli médiaóriást, de jutott Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos bizalmi emberének rádiójának is

Békéscsaba városának vezetése a közel 35 milliárd forintos éves árbevételű Mediaworks (KESMA) mellett a Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos bizalmi emberéhez került Rádió 1 üzemeltetőjének is milliós pénzügyi támogatást szavazott meg nemrégiben. A pénzosztás körül több érdekesség is történt, amiből csak az egyik, hogy a Rádió 1-nek négyszer több pénzt ítéltek meg, mint a jelentős múltra visszatekintő és helyieket foglalkoztató Csaba Rádiónak vagy a Mega Rádiónak.

1.200.000 forint pénzügyi támogatást szavazott meg az országos Rádió 1 hálózatot működtető Radio Plus Kft.-be beolvadással megszűnő Csaba Plus Kft. számára Békéscsaba vezetése – derül ki abból a jegyzőkönyvből, amely a bekescsaba.hu-n található meg, és amiről a koroshircentrum.hu adott hírt elsőként korábban. A döntést Békéscsaba városa a koronavírus-világjárvány második hulláma alatt hozta meg, és a támogatás célja elvben az volt, hogy segítse a „helyi médiumok” működését.

A Békéscsaba városa által megítélt, a helyi médiumok támogatását szolgáló pénz valójában egy olyan budapesti székhelyű céget gazdagít, mely tulajdonosai viszonyai alapján Orbán Viktor miniszterelnök barátjához, Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdoshoz közelinek nevezhető. A cégről éppen egy éve írta meg a Media1, hogy annak a Schmidt Zoltánnak a nevére került, aki Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos egyik bizalmi emberének számít, annál is inkább, hiszen Schmidt a miniszterelnök barátjához tartozó építőipari generálkivitelezéssel foglalkozó, felcsúti székhelyű Fejér-B.Á.L. Zrt. ügyvezetőjeként is dolgozik. A Rádió 1 ügyvezetője egyébként tavaly óta az a Buda Márton, aki kinevezése előtt a felcsúti sportakadémia marketingigazgatója volt, azt megelőzően pedig a Petőfi Rádió reggeli rádióműsorának volt a műsorvezetője.

Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik
Mészáros Lőrinc, még Felcsút polgármestereként a sajtónak nyilatkozik

A Csaba Rádiónak és a Mega Rádiónak még együttvéve is csak a Rádió 1 számára megítélt összeg töredéke jutott

A Békéscsaba által pénzügyileg megsegített Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. 2019-ben még 1,5 milliárd forint nettó árbevételt ért el és adózás előtti eredménye meghaladta a 306 millió forintot.

Igaz, 2020 során voltak olyan hírek, hogy pénzügyi problémáik lehetnek, hisz a Médiatanács például engedélyezte számukra, hogy késleltetve, részletekben fizethessék az esedékes médiaszolgáltatási díjat, ráadásul elkezdték átalakítani a cégcsoportot, ekkor indult el a vidéki rádiós frekvenciákat birtokló cégek, köztük a 104 Rádió 1-et működtető Csaba Plus Kft. beolvasztása is a Radio Plus Kft.-be.

A 104 Rádió 1 a műsorait a nap túlnyomó részében a Rádió 1 hálózat központjából, Budapestről kapja, és a Médiatanáccsal kötött hatósági szerződése szerint csak nagyjából 4 órányi helyi tartalmat kell sugározniuk. A támogatott rádiók közül mégis annak ellenére ők kapták a legmagasabb összeget Békéscsabától, hogy elenyésző helyi tartalommal lehet találkozni a frekvenciájukra hangolva a többi, Békéscsabán fogható rádióhoz képest.

Érdekes mindenesetre, hogy a Mészáros Lőrinc közeli médiumnak megítélt támogatási összeghez képest mekkora pénzt kap a békéscsabai városházától a helyi tartalmat sugárzó Mega Rádió és a Csaba Rádió. Noha pénzügyileg egyik sem áll jól (12-18 millió forint árbevételük volt 2019-ben az Opten szerint), mégis mindössze 300.000-300.000 forint támogatás jutott számukra.

Jól érzékelteti a helyzetet, hogy még a két rádió együttes támogatása sem éri el azt az összeget, amit a Rádió 1-nek ítélt meg a csabai városháza, holott a Mega Rádió és a Csaba Rádió lényegesen több helyi tartalmat sugároz, mint az 1,2 millió forintot kapó Rádió 1, ráadásul csupa helyi rádióst foglalkoztat, kiemelten tudósít helyi eseményekről.

A Mega Rádió és a Csaba Rádió egyaránt ahhoz a Mazán-családhoz tartozik, amely korábban bíróságon volt kénytelen szembeszállni a Rádió 1 hálózattal és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsával, amikor a Médiatanács egy törvénytelen döntéssel az akkoriban Andy Vajna kormánybiztos érdekeltségében lévő Rádió 1 hálózatnak próbálta átpasszolni a helyi rádiósok egyik rádiófrekvenciáját, hosszú hónapokra teljes létbizonytalanságban tartva Mazánékat és munkatársaikat.

A Mega Rádió és a Csaba Rádió tulajdonosai a Békéscsaba által megítélt 600 ezer forint mellett egyébként 300 ezer forintot kaptak a helyi koroshircentrum.hu működtetésére. Azonban még ezt figyelembe véve sem éri el a Mazán-család három médiumának (Mega Rádió, Csaba Rádió, koroshircentrum.hu) együttesen megítélt pénz mértéke azt az összeget, amit a Mészáros Lőrinc közeli Rádió 1 üzemetetője önmaga kap, vagyis meglehetősen aránytalannak tűnik a pénzek elosztása.

Csaba Rádió
Csaba Rádió

Egy közel 35 milliárd forint árbevételű kormányközeli médiaholding is támogatást kap Békéscsabától

A Rádió 1 mellett egy másik kormányközeli médiavállalatnak is pénzt szavazott meg Békéscsaba vezetése. A jegyzőkönyv szerint 2.600.000 forintot kap a nemrég Mészáros Lőrinc ügyvédjéhez került Fidesz-közeli médiaholding, a KESMA / Mediaworks.  A kormányközeli médiaóriásnak (hozzájuk tartozik például a Magyar Nemzet, az összes megyei lap, a HírTV, a 888.hu, az Origo és sok más, sokszor álhíreket is közlő médium) elsősorban a békéscsabai önkormányzatot és a várost érintő, közszolgálatinak nevezett híreket kell közzétennie.

Hogy a Mediaworks mennyire tekinthető rászorulónak, arról sokat elmond, hogy a cég 34,9 milliárd forint árbevételre tett szert 2019-ben és 5,4 milliárd forint profitot mutatott ki pénzügyi beszámolójában.

További érdekességek a békéscsabai médiapénzek elosztása körül

A békéscsabai városháza honlapján fellelhető jegyzőkönyv szerint 500.000 forint támogatást kapott egy bizonyos Békés Sport Magazin, melynek kiadója, a Hasznos Inform Kft. nevű cég éves árbevétele az Opten céginformációs rendszer szerint 2019-ben 1 millió 364 ezer forint volt, vagyis a Békéscsabától elnyert támogatás az éves árbevételének közel 37 százalékát jelenti.

400.000 Ft támogatást kapott a Hir6.hu elnevezésű internetes oldal, és a városházán megszavaztak a Csabai Aktuális nevű lapnak is 300 ezer forintot. Ez utóbbi azért érdekes, mert a 12 oldalas lap 10 oldalon át hirdetéseket tartalmaz, helyi, szerkesztői tartalomra alig bukkan az olvasó.

Békéscsaba a legnagyobb összeget, 5,6 millió forint támogatást egy valóban helyi médiacégnek, a Csaba TV-nek ítélte oda. Ennek Szudár Csaba, a Szudár László, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagjának, vezető tisztségviselőjének a fia a vezetője. A tévécsatornát a 2019 októberi önkormányzati választásokig mintegy három évtizeden át Szudár László irányította.

További hírek találhatók a Media1.hu-n! Iratkozzon fel RSS csatornánkra, kövessen bennünket Facebookon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre!

Borító: A békéscsabai városháza. Fotó: Google Utcakép
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások