fbpx
pénz, money

Adócsalással vádolnak egy Fidesz-közeli médiavállalkozót Észak-Macedóniában

Az üzletember, aki korábban a magyar közmédiánál dolgozott igazgatóként és a Ripost Mediának volt a tulajdonosa, a vád szerint 19 ezer euróval károsította meg az észak-macedón államot.

Adócsalás miatt vádat emeltek Schatz Péter ellen az észak-macedón hatóságok – számolt be a 24.hu. A lap a hatóságok tájékoztatása alapján azt írja, Schatz a vád szerint a CHS Invest Group nevű cégében nem adózott 190 ezer eurónyi bevétel után, és ezzel körülbelül 19 ezer euróval károsította meg az észak-macedón államot.

A Balkan Insight szerint Schatz ellen jelenleg is nyomoznak. Tavaly augusztusban kérvényezte a rendőrség az ügyészségtől, hogy fagyasszák be a Target Media Skopje bankszámláit, mert fennáll a pénzmosás gyanúja. A rendőrség szerint a Targetnek a ljubjanai Ripost Zaloznistvo és a magyar Ripost Média utalt át pénzeket. Az indítványt akkor elutasította az ügyészség.

Schatz Péter korábban az MTVA üzleti és termékfejlesztési igazgatója volt, és az ő érdekeltségébe tartozott a Ripost Média Kft. is, mely később a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz került. Schatz és Kovács Ágnes 2018 májusában többségi tulajdonrészt szerzett több mint féltucatnyi macedón sajtótermék kiadójában. Schatznak a Target Media nevű cégen keresztül 90 százalékos tulajdona lett az Alfa TV-ben, amely a CHS Invest Group érdekeltségében áll. Ezenfelül bevásárolta magát a a szlovén Nova24tv.si nevű cégbe, amely a Janez Janša szlovén miniszterelnökhöz közel álló tévét, a Nova24TV-t működteti.

Mint korábban megírtuk, a nyugat-balkáni médiába való magyar beavatkozás korábban az Európai Parlamentben is vitatéma volt, ugyanis magyar vállalkozások négymillió eurót költöttek a később Magyarországra menekített Nikola Gruevszkit támogató észak-macedóniai média, illetve a Janez Janša vezette szlovén kormánypárthoz közeli sajtó felvásárlására.

A Balkan Insight összeállítása szerint a szlovén és észak-macedón médiacégek annak ellenére is profittal működnek, hogy nem sikerült nagyobb közönséghez eljutniuk. Míg a macedón Alfa TV-nek 2017-ben mindösszesen 27.400 euró nyeresége volt, 2019-ben közel 690 ezer euró profitot termelt. Szlovéniában a Nova24TV bevétele a 2017-es 778 ezer euróról 1,76 millió euróra emelkedett tavaly.

A jóval több nézővel rendelkező Planet TV milliós veszteségeket termelt 2018-ban. A csatornát nemrégiben körülbelül 1,75 milliárd forintért megvásárolta a magyar TV2 Média Csoport Zrt.

Magyar kormányközeli médiavállalkozók cégei ellen Szlovéniában is nyomoznak, ugyanis nagy összegekkel támogathattak Fidesz-közeli cégek olyan szlovén cégeket, amelyek azután továbbutalták a pénz egy részét Észak-Macedóniába, hogy ott a pártmédiát támogassák – erről bővebben itt írtunk korábban.

Épp tegnap derült ki itthon, hogy 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélték Hajdú Péter televíziós producert költségvetési csalás miatt, ám mivel megegyezett az ügyészséggel, így végül nem kell börtönbe vonulnia, mivel a büntetést felfüggesztették. Az viszont egyelőre kérdéses, maradhat-e a Mészáros Lőrinc volt felesége tulajdonolta Media Vivantis Zrt. (ide tartozik a Life TV és az Ozone TV) vezérigazgatója.

Fotó: Jason Morrison, freeimages.com
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások