Demeter Szilárd

Rendőrségi feljelentést tettek Demeter Szilárd kormánybiztos az Origón megjelent gázkamrás írása miatt

A kormánybiztos elleni feljelentés készítője azt az írást kifogásolja, melyben Demeter azt írta, hogy „Európa Soros György gázkamrája”, a magyarokat és a lengyeleket pedig ezzel összefüggésben „új zsidóknak” nevezte, Sorost pedig Hitlerként mutatta be.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Demeter Szilárd kormánybiztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elleni rendőrségi feljelentésről a Népszava számolt be. Demeter cikke, melyben Hitlerhez hasonlította Soros György magyar származású milliárdost, illetve amelyből többen azt olvasták ki, hogy relativizálta a Holokausztot, néhány nappal ezelőtt jelent meg a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Origón, ahonnan csak a kirobbant nemzetközi botrányt követően távolították el.

A BRFK-tól is megerősítették a Népszava információját a feljelentéssel kapcsolatban.

Ezt írták a Budapesti Rendőr-főkapitványságról a lapnak:

„Az említett esettel összefüggésben egy bejelentés és egy feljelentés érkezett a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. A rendőrség mind a bejelentés, mind a feljelentés tartalmát vizsgálja.”

Azt egyelőre nem tudni, hogy ki tette a feljelentést és a Büntetőtörvénykönyv mely szakaszának megsértését vélelmezi a nagy botrányt okozó cikk kapcsán. Egyelőre kétségesnek tűnik, hogy a cikk közlésével megvalósult-e valamilyen, a BTK szerint definiált bűncselekmény. Szalai Kálmán, az antiszemita jelenségek elleni küzdelemmel foglalkozó Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Népszava megkeresésére azt mondta, hogy polgárjogi és büntetőjogi eljárás megindítása „nem tűnik jogilag megalapozhatónak.”

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnöke is elég bizonytalanul nyilatkozott ezzel kapcsolatban, amikor annyit mondott, hogy „jogászaink tanulmányozzák, hogy megáll-e a magyar jog szerint a feljelentés”.

Az írást sok más közéleti szereplő, köztük Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Karácsony Gergely főpolgármester mellett a Magyar Tudományos Akadémia vezetői is elítélték, amert szerintük Demeter Szilárd „emlékgyalázást” és „gyűlöletkeltést” valósított meg. Ugyanakkor Bencsik András, a kormánypárti Demokrata.hu főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában kiállt Demeter mellett és azt mondta, nem kellett volna visszavonni a cikket, remek írásról van szó, „nem volt abban semmi szerencsétlen fogalmazás, az úgy volt helyes, ahogy volt.”

A közmédia egyébként napokon át elhallgatta a Demeter Szilárd cikke által kiváltott széles körű tiltakozás tényét: még akkor is így tettek, amikor már a külföldi sajtóban is témává vált.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Demeter Szilárd a KékFogú Haraldban
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!