fbpx
Szabad Európa Magyarország

Bebörtönözték a Szabad Európa hat újságíróját

Adminisztratív szabálysértésekre hivatkozva 8 és 15 napig terjedő börtönbüntetésekre ítélték a Szabad Európa belarusz szolgálata, a Svaboda Rádió hat munkatársát.

A legutóbbi hullámban őrizetbe vett újságírók között van Andrej Rabcsik, Andrej Sauluha, Ihar Karnej, Makszim Laureckij és Julija Kotszkaja és Aleh Hruzdzilovics – írja a Szabad Európa.

Az érintetteket közül Rabcsikot, Sauluhát és Kotszkaját azzal az indokkal állították elő, hogy részt vettek a november 15-én a minszki Puskinszkaja metróállomásnál zajló demonstráción. Valójában a rendőrség a hotelszobájukból hurcolta el őket.

A november 15-i tudósítása alatt Karnejt is letartóztatták, csakúgy mint 1200 másik embert, akik Aljakszandr Lukasenka lemondását és új választások kiírását követeljék.

Laureckijt november 16-án, egy tüntetésre tartva tartóztatták le. Még azelőtt elfogták, hogy egyáltalán látta volna a demonstrációt.

Pár nappal előtte, november 12-én a belarusz bíróság Aleh Hruzdzilovicsot 15 nap börtönbüntetésre ítélte azért, mert tudósított egy október 25-i utcai tüntetésről.

„A belarusz kormány a mi újságíróink mellett még számos riportert börtönzött be, akiket csak azért büntetnek meg, mert a munkájukat végezték, vagyis objektív módon tudósítottak a választások utáni eseményekről. Ezek az elítélendő lépések nem tántorítanak el minket, és továbbra is minden lehetséges eszközt megragadunk, hogy tájékoztassuk a belarusz embereket az országban történő jogsértésekről”

– olvasható Daisy Sindelar, az RFE/RL (Radio Free Europe) ügyvezető elnökének nyilatkozatában.

Hetven belarusz újságírót tartóztattak le, többüket fizikailag is bántalmazták | Media1

A választások óta 29 esetben jelentettek újságírók ellen elkövetett rendőri erőszakot. Legalább hét riporter súlyosan megsérült.

Ihar Loszik, a Szabad Európa munkatársa június 25. óta, azaz több mint 150 napja van rács mögött ítélet nélkül. Loszik az ország egyik legismertebb bloggere, akit a hatóságok azzal vádolnak, hogy a választások előtt „a közrend megzavarására” használta népszerű Telegram-csatornáját. Felesége, Daria szerint Loszikot „szándékosan embertelen körülmények között” tartják fogva, az elmúlt 150 napban nem engedélyezték, hogy felesége, kislánya vagy szülei meglátogassák.

A kormány információs blokádja ellenére a belarusz szerkesztőség folytatja a független tudósítást, bár ezt megnehezíti, hogy október 2. óta sajtóakkreditáció nélkül kell dolgozniuk, miután a belarusz külügyminiszter visszavonta minden külföldi médiumnak dolgozó újságíró engedélyét. A tudósításhoz felhasználják a Telegram, az Instagram, a YouTube oldalait, és a szigorú internetcenzúra megkerülése érdekében létrehoztak több tükrözött weboldalt és egy új híralkalmazást.

A Szabad Európa helyi tudósítói segítségével közöl híreket 23 országból, ahol korlátozzák a médiaszabadságot, vagy még kevés hivatásos újságíró dolgozik. A szervezet része a 2020. szeptember 8-án újraindult magyar szerkesztőség is.

A Szabad Európa közölte: az RFE/RL tudósítói immáron 30 éve dolgoznak Belaruszban, és ez idő alatt sosem akadályozták annyira a munkájukat, mint az elmúlt 5 hónapban.

További médiával kapcsolatos híreket, cikkek találhat a Media1-en! Feliratkozhat RSS-csatornánkra és napi hírlevelünkre, valamint Facebook-oldalunkra!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások