fbpx
Szabad Európa Magyarország

Keddtől megkezdi működését a Szabad Európa Magyarország

Az amerikai kongresszus által finanszírozott Szabad Európa 27 év kihagyás után szeptember 8-án kezdi meg újra tartalomszolgáltatását Magyarországon, ahonnan 1993-ban vonult ki.

Hosszú várakozás után eldőlt, hogy kedden, szeptember 8-án a szabadeuropa.hu internetes címen, előreláthatólag a reggeli órákban megkezdi működését Magyarország új multimédiás tartalomszolgáltató oldala, a Szabad Európa Magyarország.

A Media1 ezzel kapcsolatos exkluzív információját portálunknak Vovesz Tibor, a Szabad Európa Magyarország szerkesztőségének vezetője is megerősítette vasárnap este.

A Media1 megtudta azt is, hogy a Szabad Európa kezdetben nagyjából 10 fős szerkesztői-újságírói törzsgárdával végez majd tartalomszolgáltatói tevékenységet Magyarországon, de e létszámon felül külsősöktől is vásárolnak majd tartalmakat. Ezt az információt Vovesz szintén megerősítette lapunk érdeklődésére. (Összehasonlításképp: az Indextől mintegy 90 fő mondott fel nemrégiben, és ez a teljes létszámot jelentette.)

Mint arról korábban Csák Gyula, a Szabad Európa Magyarország igazgatója a Media1 műsorának adott interjúban néhány napja már beszámolt, a Szabad Európa azért nem rádióként tér vissza Magyarországra, mint ahogyan az 1950-es évektől 1993-ig, hanem multimédiás oldalként, ahol egyaránt lesznek szöveges és videós tartalmak, infografikák és hangzó anyagok, podcastek, mivel a multimédia révén sokkal többet tudnak adni a látogatóknak, mintha csak egyszerűen rádióként működnének, és ez a forma a 21. századi követelményeknek jobban megfelel.

A Szabad Európa Rádió magyar adása
Archív fénykép az egykori stúdióról és a magyar adásról. Forrás: szer.oszk.hu

Kiegyensúlyozott, független tartalomszolgáltatást ígérnek

Csák Gyula beszámolt arról is, hogy a szabadeuropa.hu az amerikai adófizetők pénzéből működik, annak magyarországi elindulásáról az amerikai kongresszus döntött. Szigorú törvények és előírások vonatkoznak rájuk, és ezt Csák szavai szerint számon is kérik rajtuk. Mivel a Szabad Európa közszolgálati médiumnak minősül, ezért elvárás velük szemben az objektivitás, a pártatlanságra törekvés, a középen állás és a kiegyensúlyozott hírszolgáltatás.

A Szabad Európa Magyarország igazgatója hozzátette: nonprofit szervezetként hirdetések, reklámok egyáltalán nem lesznek az oldalon, illetve a podcastjaikban.

Híd szerepet szánnak a Szabad Európának

Az igazgató azt is mondta a Media1-nek, hogy

olyan tartalom-szolgáltató fórum szeretnének lenni, ahol teljesen normális dolog, hogy eltérő véleményű emberek leülnek egymással beszélgetni, vitázni. Megpróbálnak egyfajta híd szerepet betölteni, ez egy fontos feladata lesz a Szabad Európának.

Műsorunk kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy az Indexhez hasonlóan őket is fake news (álhír) gyártónak minősíti majd Orbán Viktor miniszterelnök és csapata, és esetleg az Indexhez hasonlóan nekik sem ad majd interjút a kormányfő, Csák azt mondta, reméli, hogy nem így lesz. Hozzátette: mindig megpróbálnak minden érintett felet megszólítani, és bíznak abban, ha látják, hogy ők ezeket az elveket komolyan gondolják, akkor mindenki szóba is fog velük állni, beleértve akár Orbán Viktort is, akivel szívesen készítenének interjút.

A nap legfontosabb híreire fókuszálnak

Arra, hogy hogyan kell érteni, hogy a Szabad Európa nem akar beszállni a hírversenybe, miközben hírek mégis lesznek náluk az oldalon, Csák azt mondta: a kezdeti időkben napi 15-20 hírt terveznek feldolgozni. Ennek a kis stábon túl az is oka, hogy a szerkesztőség egyfajta szűrőként is funkcionál, tehát csak a legfontosabb híreket írják majd meg, azokat viszont úgy dolgozzák fel, hogy teljes képet kapjanak az emberek az adott témában.

Hogy milyen ügyeket választanak ki, annak legfontosabb szempontja az lesz, hogy az adott téma mennyire érinti az emberek mindennapjait. Azt pedig majd az adott téma alapján döntik el, hogy milyen mélységig és milyen formában dolgozzák fel azt.

Konkrét elvárások nincsenek az oldal látogatószámára vonatkozóan: az igazgató akkor lenne elégedett, ha egy év múlva olyan oldal lenne a szabadeuropa.hu, ami hangsúlyosan jelen van, és olyan híreket, történeteket dolgoz fel, amelyeket mások nem. Ki akarják használni azt is, hogy egy olyan nagy szervezet részei, amelynek más országok tudósítói is részei, így sokszor első kézből szerezhetnek információkat.

Multimédiás stáb

A Szabad Európa Magyarország induló stábjának névsora egyelőre nem ismert, mindössze a két említett vezető, Csák Gyula igazgató és Vovesz Tibor neve vált ismertté eddig. Csák a BBC-nél kezdte a karrierjét, és az elmúlt időszakban mindketten dolgoztak az Euronews nemzetközi hírcsatornánál, de karrierjük korábbi szakaszában dolgoztak a Kossuth Rádiónál is. A stáb tagjait egy több fordulós, szigorú felvételi folyamat során választották ki. Fontos szempont volt, hogy olyanokat vegyenek fel, akik megfelelnek a multimédiás szempontoknak, és képesek többféle tartalmat (szöveg, audio stb.) is előállítani.

Vovesz Tibor vezeti a magyarországi szerkesztőséget, míg Csák igazgatóként Prágában, a FreeEurope / Radio Liberty régiós központjában lesz, és az egész magyar kiadást irányítja majd. Részt vesz ugyanakkor a napi munkában is.

A Szabad Európa Magyarország igazgatója elmondta: a Szabad Európa azokban az országokban jelenik meg, ahol az amerikai kongresszus szerint gond van a média- és sajtóhelyzettel. Hogy hol milyen formában működnek, azt az adott országban lévő viszonyok döntik el, hiszen mindenhol más a helyzet. Hogy Magyarországon munkájukra mennyi ideig lesz szükség, azt nem tudta megmondani.

64 helynyi zuhanás

A Szabad Európa Rádió 1993-ban azért vonult ki az országból, mivel úgy vélték, a rendszerváltás után már kellően színes a magyar médiakínálat.

Magyarország azonban a Riporterek Határok Nélkül (Reporters Without Borders / RSF) nemzetközi médiaszabadság-indexében 64 helyet zuhant az Orbán-kormány 2010-es hatalomra lépése óta.

Az RSF 2020-as sajtószabadság jelentéséhez tartozó kép
Az RSF 2020-as év sajtószabadság jelentéséhez tartozó térképen Magyarország narancs színnel, a problémás országok között szerepelt. Forrás: RSF.

A Media1 korábbi adása, melyben a Csák Gyulával készült interjú elhangzott, meghallgatható ITT, vagy akár le is tölthető.)

A Szabad Európával kapcsolatos korábbi anyagaink itt találhatók.

További hírek találhatók a Media1-en! Facebook-oldalunkat itt, RSS-csatornánkat itt találják. Feliratkozhat hírlevelünkre is. Ha hozzájárulna a Media1 működési költségeihez, azt itt teheti meg a legegyszerűbben.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások