fbpx
Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője

Orbán pártcsaládjának frakcióvezetője szerint, ha biztosított a média függetlensége, a magyar miniszterelnöknek nincs félnivalója

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője egy lapinterjún keresztül üzent Orbánnak: ha azt állítja, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad Magyarországon, akkor nincs semmi félnivalója, ezért kéri őt, adja beleegyezését az uniós költségvetési megállapodásokhoz. Azt is mondta, ha nincs a járvány, a Fideszt kizárták volna az EPP-ből, de most még bizonyíthat, bár bennmaradásának esélyei folyamatosan romlanak.

Ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt (EPP) politikai gyűlése már döntött volna a Fidesz kizárásáról – nyilatkozta a flamand De Standaard című lapnak Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője. A Népszava által szemlézett interjúban Weber azt mondta, az Európai Néppártban érlelődik a kizárásra vonatkozó döntés, és Orbán Viktor a vétója miatt folyamatosan veszít a támogatottságából.

Mint a napokban kiderült, Magyarország és Lengyelország blokkolja az Európai Unió következő hosszútávú költségvetéséről és helyreállítási alapjáról megszületett megállapodásokat amiatt, hogy az Európai Unió a tőle érkező támogatások kifizetését csak a jogállamiságot biztosító tagországok felé vállalja a jövőben.

A Népszava felidézte: a Fidesz EPP-tagságát másfél éve már felfüggesztették, és a párt kizárását is kezdeményezte már hónapokkal ezelőtt 14 tagpárt, ami bőségesen elegendő lenne ahhoz, hogy az Európai Néppárt döntésre vigye az ügyet. A szavazás azonban csúszik, mivel a koronavírus miatti korlátozások következtében nem tudják megtartani a politikai gyűlést.

Most Weber azt mondta a kizárás kapcsán, hogy Orbán Viktor még mindig bebizonyíthatja, hogy a megoldások híve, majd üzente neki, hogy ha azt állítja, hogy az igazságszolgáltatás független és a média szabad, akkor nincs semmi félnivalója, majd arra kérte Orbánt, adja beleegyezését a megállapodásokhoz.

Aggályosnak látja a magyar médiahelyzetet az Európai Bizottság | Media1

A magyar médiahelyzet körüli problémákkal is foglalkozik az a most megjelent uniós jogállamisági jelentés, amelyet Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnökének mai nyilatkozata is előrevetített. A Médiatanács, a KESMA, az állami hirdetések, de még az Index körüli helyzet is előkerült a jelentésben.

Az interjúban a bajor politikus azt is mondta, a néppárti frakció nem hajlandó újratárgyalni a jogállami feltételrendszerről a kormányokkal kötött megállapodást. A demokratikus értékek tiszteletben tartását garantáló rendelet nélkül az Európai Parlament nem fogja jóváhagyni az 1800 milliárd eurós költségvetési és gazdasági segélycsomagot.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője korábban. Fotó: © European Union 2019 – Source : EP
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások