fbpx
drón

Januártól magánlaksértésnek minősülne, ha drónvideó készül Mészáros Lőrinc rezidenciája felett

Januártól szigorúbb lesz a drónok szabályozása Magyarországon, ami jócskán megnehezíti az olyan oknyomozó portálok működését mint amilyen az Átlátszó. A minisztérium a családi élet háborítatlanságával magyarázza a lépést.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint 2021. január 1-jétől megváltozik a pilóta nélküli légi járművek szabályozása, és csak a HungaroControl alkalmazásával lehet majd ezen eszközöket reptetni. A minisztérium tájékoztatása szerint a kis méretű, 120 grammnál könnyebb, a kezelőtől 100 méternél messzebbre eltávolodni nem képes drónokra ugyan nem vonatkoznak egyes részletszabályok, ezeket játékdrónnak minősítik, viszont minden esetben, aki kamerás drónnal az érintett beleegyezése nélkül készít felvételt más ingatlanáról vagy az ott jelenlévőkről, az magánlaksértést követ el.

A szigorítást „a családi élet háborítatlanságával” indokolták.

A minisztérium azt is írja honlapján, hogy a pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron hatályba léptek, míg a repülésvégrehajtási, üzemeltetési feltételeket rögzítő további rendeleteket idén júliustól kellett volna alkalmazni, a koronavírus-világjárvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki. Bizonyos részletszabályok megalkotása a tagállamok feladata maradt, az ITM javaslata az új hazai drónszabályozás törvényi szintű elemeit tartalmazza. A tervezet megteremti a minisztérium szerint a biztonságos üzemeléshez, a drónok rugalmas és innovatív felhasználásához szükséges kereteket.

Az Átlátszó feltételezése szerint a szigorítás összefüggésben lehet azzal, hogy – mint arról a Media1 is beszámolt – októberben a lap videót közölt Mészáros Lőrinc bicskei ingatlanja előtt állomásozó hadi járművekről. A felvételek közzététele után rendőrségi nyomozás indult az Átlátszó ellen és a rendőrség az Átlátszó mellett a Magyar Hang munkatársát is kihallgatta az ügyben, holott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság (NAIH) elnökének állásfoglalása szerint ilyen videók jogszerűen készíthetők, ha egy ingatlanba vállalkozást jegyeztek be. Tóth Balázs ügyvéd, az Átlátszó jogásza szerint az eljárás megalapozatlanul folyik, nem történt bűncselekmény.

A rendőrség három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett tiltott adatszerzés miatt nyomoz. Az ügy nemzetközi szervezetek tiltakozását is kiváltotta, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő pedig „feljelentette” önmagát.

Az új szabályozás értelmében ugyanakkor hasonló esetben, ha a lapok drónnal készített videóval próbálnak információhoz jutni, akkor törvénysértést követnének el, és ennek súlyos jogi következménye lehetne.

 

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borító: Drón
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások