fbpx
Donald Trump amerikai elnök

Több tévétársaság elkapcsolt Donald Trump sajtótájékoztatójáról, amint álhírt terjesztett

Nem példátlan az eset. A minap a Twitter, a Facebook és az Instagram is fellépett az amerikai elnök által terjesztett valótlan állítások kapcsán, de tavasszal is előfordult már, hogy a tévétársaságok elkapcsoltak Trump egyik beszédéről, amikor álhíreket terjesztett – akkoriban a COVID kapcsán.

November 3-án volt az elnökválasztás az Amerikai Egyesült Államokban. Idén – egyes feltételezések szerint a koronavírus miatti elővigyázatosságból – rendkívül sokan postán adták le a szavazatukat, ami lassítja a szavazatszámlálást, így egyelőre még nem tudtak végeredményt hirdetni.

Az látszik, hogy sokkal nagyobb arányban választották a demokrata szimpatizánsok a levélszavazást, mint a republikánusok, így minél nagyobb a levélszavazatok feldolgozása, annál nagyobb előnyre tesz szert a demokrata párti elnökjelölt, Joe Biden. Erre reagálva sajtótájékoztatót hívott össze a Donald Trump és kijelentette, ha a „törvényes szavazatokat” számolják, akkor megnyerte az elnökválasztást.

Elkapcsoltak

Ekkor azonban több tévétársaság — köztük az MSNBC, az ABC és a CBS —  elkapcsolt az elnök sajtótájékoztatójáról arra hivatkozva, hogy az elnök beszéde tele van tárgyi tévedésekkel — írta meg a hvg.hu.

Nem ez az első eset, hogy megszakítják Trump beszédének közvetítését. Márciusban a Media1 is beszámolt róla, hogy a koronavírussal kapcsolatban erősen megkérdőjelezhető hitelességű információkat tartalmazott az elnök egyik beszéde, így több tévétársaság félbeszakította a közvetítést. Előzőleg az MSNBC egyik munkatársa arra figyelmeztetett, hogy az amerikai elnök az emberek egészségét, életét teszi kockára, és ezt nem hagyhatja a média felelőtlenül adásba kerülni. Trump akkoriban például egy érvényes engedély nélküli szert népszerűsített.

A közösségimédia-felületek nem törlik, de jelölik az álhírt

A Twitter is fellép a félrevezető információkkal kapcsolatban. Trump több tweetjénél az alábbi figyelmeztetés olvasható:

Az ebben a Tweetben megosztott tartalom vitatott, és előfordulhat, hogy félrevezető a választásokon vagy egyéb polgári tevékenységekben való részvétellel kapcsolatban. Tudj meg többet”.

A tartalmat azonban akkor sem törlik, ha azok valótlanok.

Nem a Twitter az egyetlen közösségi média platform, mely igyekszik megelőzni az álhírek terjedését a választások kapcsán.  A Facebook azután kezdett el figyelmeztető üzeneteket írni a felhasználók számára, miután Trump győztesnek hirdette ki magát, holott még nem ért véget a szavazatszámlálás. Ezenkívül – ahogy az kiderül a 24.hu egyik írásából, letiltottak egy 350 ezer fős Facebook csoportot, mely erőszakra buzdított és bizonyítékok hiányában azt állította, hogy a Demokrata Párt elcsalja az elnökválasztást.

Egyébként a Facebook és az Instagram is a hírfolyam tetején közli majd, ki nyerte az elnökválasztást.  Egyelőre Biden vezet, de ő ennek ellenére még nem mert olyan messzemenő kijelentéseket tenni győzelmével kapcsolatosan, mint ellenfele, Trump.

A szavazás végeredménye hamarosan kiderülhet, addig is olvasóink figyelmébe ajánljuk azt a néhány napja megjelent elemzést, amely szerint Facebook-kampányköltések tekintetében Joe Biden nyerte a versenyt.

Borító: Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke korábban. Fotó: Unsplash
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások