fbpx
bíróság, igazságszolgáltatás

Törvényi változás: rosszul járhatnak a sajtóperekben érintett újságírók

A sajtópereket is szabályozó, a polgári perrendtartásról szóló törvényre vonatkozó módosítási javaslat értelmében annak kellene utaznia, akit beperelnek, nem pedig annak, aki perel.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Átalakulhat az újságírókra vonatkozó sajtóperek tárgyalási ügymenete – olvasható a Telex írásában.

A jelenleg hatályos jogszabályrendszer értelmében az alperes címe vagy pedig az adott sajtóorgánum bejegyzett székhelye alapján dől el, hogy melyik városban kell lezajlania a pereknek. Ha például egy budapesti cégről egy szegedi újság valótlant állít, akkor a sajtóper miatt jelenleg a budapesti cég képviselőjének kell Szegedre mennie.

Azonban az eddigi alaphelyzettel szemben, ha a tervezetet elfogadják, a pert kezdeményező személy lakcíme, illetve vállalkozás esetén annak székhelye lesz a meghatározó abban, hogy hol zajlanak le a sajtó-helyreigazítási perek. A példánál maradva: így a szegedi sajtóorgánum képviselőinek kell majd Budapestre utazniuk, hogy megvédjék a lapjukban közölteket.

A törvénytervezet-módosítást – melynek szövege itt érhető el – Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be. A módosítási javaslat a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX-as törvény 496. paragrafusának második bekezdését érinti. Eredetileg a megváltoztatni kívánt törvényben ez állt:

„A perre annak a törvényszéknek van hatásköre és kizárólagos illetékessége, amelynek területén az alperes székhelye, illetve lakóhelye található.”

Ez a helyette javasolt mondat:

„A pert a felperes a belföldi lakóhelye, belföldi lakóhely hiányában belföldi tartózkodási helye, vagy ha a felperes nem természetes személy, a belföldi székhelye szerint illetékes bíróság előtt is megindíthatja.”

A változtatás főleg azokat az újságírókat vagy médiumokat érintheti kellemetlenül, akik ellen több sajtóper is indul egyszerre.

Borító: Freeimages
Szóljon hozzá!