bíróság, igazságszolgáltatás

Törvényi változás: rosszul járhatnak a sajtóperekben érintett újságírók

A sajtópereket is szabályozó, a polgári perrendtartásról szóló törvényre vonatkozó módosítási javaslat értelmében annak kellene utaznia, akit beperelnek, nem pedig annak, aki perel.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Átalakulhat az újságírókra vonatkozó sajtóperek tárgyalási ügymenete – olvasható a Telex írásában.

A jelenleg hatályos jogszabályrendszer értelmében az alperes címe vagy pedig az adott sajtóorgánum bejegyzett székhelye alapján dől el, hogy melyik városban kell lezajlania a pereknek. Ha például egy budapesti cégről egy szegedi újság valótlant állít, akkor a sajtóper miatt jelenleg a budapesti cég képviselőjének kell Szegedre mennie.

Azonban az eddigi alaphelyzettel szemben, ha a tervezetet elfogadják, a pert kezdeményező személy lakcíme, illetve vállalkozás esetén annak székhelye lesz a meghatározó abban, hogy hol zajlanak le a sajtó-helyreigazítási perek. A példánál maradva: így a szegedi sajtóorgánum képviselőinek kell majd Budapestre utazniuk, hogy megvédjék a lapjukban közölteket.

A törvénytervezet-módosítást – melynek szövege itt érhető el – Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtotta be. A módosítási javaslat a polgári perrendtartásról szóló 2016. évi CXXX-as törvény 496. paragrafusának második bekezdését érinti. Eredetileg a megváltoztatni kívánt törvényben ez állt:

„A perre annak a törvényszéknek van hatásköre és kizárólagos illetékessége, amelynek területén az alperes székhelye, illetve lakóhelye található.”

Ez a helyette javasolt mondat:

„A pert a felperes a belföldi lakóhelye, belföldi lakóhely hiányában belföldi tartózkodási helye, vagy ha a felperes nem természetes személy, a belföldi székhelye szerint illetékes bíróság előtt is megindíthatja.”

A változtatás főleg azokat az újságírókat vagy médiumokat érintheti kellemetlenül, akik ellen több sajtóper is indul egyszerre.

Borító: Freeimages
Szóljon hozzá!