fbpx
Heinrich Pecina, a Népszabadságot bezáró osztrák VCP volt vezetője

Enyhítették a Népszabadság hóhérjára banki csalás miatt kiszabott büntetést Ausztriában

Henrich Pecinát 2017-ben már elítélték, amiért fiktív számlákkal járult hozzá egy karintiai bank kiürítéséhez. Most másodjára is elítélték, de a három éve kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését és pénzbírságot enyhítették. Az ő közvetítésével kerültek a megyei lapok kormányközelbe és ő zárta be a Népszabadságot pár nappal azelőtt, hogy az Mészáros Lőrinchez, Orbán Viktor közeli barátjához került.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

Nem jogerősen másodszor is felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélte egy osztrák bíróság Heinrich Pecinát, a Népszabadság bezárásáért nagyban felelős Vienna Capital Partners (VCP), a Mediaworks Hungary egykori tulajdonosának volt vezetőjét – írja a Népszava az osztrák ORF osztrák közszolgálati médiára hivatkozva.

Pecinát az úgynevezett Hypo-ügy három vádlottjának egyikeként ítélték el először még 2017-ben hűtlen kezelésért és sikkasztásért. Akkor 22 hónap felfüggesztett börtönbüntetést és 288 ezer euró pénzbüntetést szabtak ki rá. Ám a klagenfurti bíróság az ítéletet most 18 hónap felfüggesztett börtönre és az eredeti pénzbüntetés felére, 144 ezer euróra mérsékelte. Az ítélet még mindig nem jogerős.

A karintiai Hypo-Alpe Adria nevű bank csődje körülbelül 5-7 milliárd euró veszteséget okozott az osztrák adófizetőknek. Pecina, illetve cége, a VCP fiktív számlákkal próbált segíteni a Hypo-Alpe Adria Bank vezetőjének, aki ezért jelentős ellentételezést fizetett.

Épp tegnap volt négy éve, hogy Magyarország vezető politikai napilapját, a 60 éves múltú Népszabadságot bezárták.

A lapot működtető Mediaworks Hungary Pecinától a Népszabadság bezárása után először Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdoshoz került, majd Orbán Viktor miniszterelnök közeli barátja később a teljes Mediaworksöt „odaajándékozta” a Fidesz-közeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (KESMA).

Népszabadság
Forrás: Fortepan / Lencse Zoltán adományozó

A megyei lapok is Pecina közvetítésével kerültek a NER-hez

Henrich Pecina miután átadta a Mediaworksöt Mészáros Lőrincnek, továbbra is aktív maradt a magyar médiapiacon. 2017 júliusában ugyanis a Mészáros Lőrinc-közeli MKB Bank hitelét is felhasználva megvásárolta a hazai lappiacon is érdekelt, Kelet-Magyarország legnagyobb helyi médiakiadójának számító Russmediát egy Pecinához köthető új alapítású cég, a Media Development Management Kft. (MDM) nevű cégen keresztül.

A felvásárlást követően a Henrich Pecinához köthető új céghez került a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország című megyei napilap, valamint a Russmedia regionális megyei portáljai, a Haon.hu, a Boon.hu és a Szon.hu is. Pecina ezenkívül az erdélyi médiapiacra is bevásárolta magát. Pecina azonban később átadta a megvásárolt lapokat a Nemzeti Együttműködési Rendszerének (NER), azaz Pecina közvetítésével kerültek a lapok végül a KESMA-hoz, azaz a Fidesz-közeli médiaalapítványhoz, mely mintegy félezer médiamárkát szerzett meg.

Négy évvel később is összejöttek a volt népszabisok

A bezárt Népszabadság szerkesztőségi kollektívája tegnap Budapesten flashmobon emlékezett meg a Népszabadsággal történtekről és jelezte azt, hogy a lapot ugyan bezárták, de egykori kollektíváját nem lehet elnémíttatni. A flashmobon egyúttal átadták az idei Népszabadság-díjakat (az egyik díjat Hargitai Miklósnak, a MÚOSZ elnökének, a Népszava szerkesztőjének, a másik díjat Szalay Dánielnek, a Media1 alapítójának ítélték), és bejelentették azt is, hogy idén októberben ismét jelentkeznek népszabis Fedél Nélkül című lappal, melynek bevétele a hajléktalanokat illeti majd.

További hírek találhatók a Media1-en.

Szóljon hozzá!