fbpx
Szalay Dániel (Media1) és Hargitai Miklós (Népszava, MÚOSZ) a Népszabadság-díj 2020. október 8-i átadásán a budapesti Láng Téka könyvesbolt előtt

Flashmobon adták át az idei Népszabadság-díjakat, idén is lesz népszabis Fedél Nélkül

A Népszabadság szerkesztőségi kollektívája a napilap négy évvel ezelőtti bezárásának évfordulójára emlékezve idén Hargitai Miklósnak és Szalay Dánielnek adott át díjat.

Éppen négy évvel ezelőtt, 2016. október 8-án, egy szombati napon jelent meg utoljára a Népszabadság című napilap. A lapbezárásra néhány nappal azelőtt került sor, hogy az újságot megjelentető Mediaworks Zrt. Mészáros Lőrinc felcsúti nagyvállalkozóhoz, Orbán Viktor miniszterelnök barátjához került Henrich Pecina osztrák vállalkozótól. A hétfői szám összeállítására már nem engedték be a lap munkatársait a Mediaworks épületébe. Az akkori szerkesztőség azonban mai napig összetart, és minden évben az utolsó megjelenés évfordulóján átadja az általa alapított Népszabadság díjat.

Tavaly óta a Népszabadság kollektívája két kategóriában is díjat ad át. Csütörtökön egy flashmob keretében adták át az elismeréseket a budapesti XIII. kerületi Pozsonyi úton, a Láng Téka könyvesbolt előtt, ahol az újlipótvárosiak a lap egykori újságírója, Bächer Iván emlékére egy fát ültettek még 2013-ban. A megjelentek Szép szabadság feliratú maszkot viseltek.

A Népszabadság Szólásszabadság díjat idén Hargitai Miklós, a Népszava szerkesztője, egyben a legnagyobb múltú és taglétszámú hazai újságíró-szervezet, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke (a Népszabadság egykori egyik munkatársa) kapta. A Népszabadság Újságíró-díjat idén Szalay Dániel, a Media1 alapító-főszerkesztője kapta, aki pályája kezdetén a Népszabadság külső munkatársaként is tevékenykedett.

Szép Szabadság feliratú maszk a Népszabadság bezárásának évfordulóján a néhai lap betűtípusával
Szép Szabadság feliratú maszk a Népszabadság bezárásának évfordulóján a néhai lap betűtípusával

A díjakat a szerkesztőség javaslatai alapján az újság egykori főszerkesztője vezette zsűri ítéli oda titkos szavazással. A Népszabadság-díj egy oklevél és egy különleges ezüstérme, mely Marabu (a Népszabadság karikaturistája) rajzai alapján készült.

A Népszabadság-díjat tavaly Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa és Kácsor Zsolt, a Népszabadság volt újságírója vehette át. 2017-ben a Szabad Pécs szerkesztősége nevében Babos Attila főszerkesztő, 2018-ban a Magyar Hang szerkesztősége nevében György Zsombor főszerkesztő kapott díjat.

A csütörtöki flashmobon egyébként egy „Cilikopter” feliratú mini helikopter is jelen volt, arra utalva, hogy a Népszabadság bezárására nem sokkal azután került sor, hogy a lap beszámolt Rogán Antal helikopterezéséről.  A Cilikopter és a flashmob a hvg.hu fotógalériájában látható.

Jön a Fedél Nélkül, amit a volt Népszabisok készítenek

A díjátadó eseményen Gergely Márton, a Népszabadság korábbi főszerkesztő-helyettese (a zsűri tagja) bejelentette, hogy – az utóbbi évek hagyományainak megfelelően –  idén is lesz népszabis Fedél Nélkül. Ahogyan az elmúlt években, a Népszabadsághoz köthető szerzők írnak a hajléktalanok lapjába, mely ezúttal sportos témát dolgoz fel és október 22-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója előtti napon kerül az utcára, ezzel is üzenve: a Népszabadságot ugyan bezáratták, de munkatársait nem tudják elhallgattatni.

A Fedél Nélkül terjedelmének egyszeri növekedésével járó költségeket a Népszabadság Egyesület, a lap korábbi munkatársai állják, de minden bevétel a hajlék nélkül élő embereké lesz.

A Népszabadság szerkesztősége 2016 őszén, egy hónappal a bezárás után:

Borító: Szalay Dániel, a Media1 alapítója (balra) és Hargitai Miklós, a Népszava szerkesztője, a MÚOSZ elnöke a Népszabadság-díj 2020. október 8-i átadásán a budapesti Láng Téka könyvesbolt előtt. Fotó: Hárs Kata
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások