Klubrádió, 92,9 MHz

Arató András: Úgy dönthet a Klubrádió fennmaradásáról az NMHH, ahogyan neki tetszik

Gyakorlatilag szabad keze van a frekvenciahasználati szerződések meghosszabbításáról szóló döntések esetében a Médiatanácsnak, melynek hamarosan döntést kell hoznia a rádió jövőjéről.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Népszava megszólaltatta Arató Andrást, a Klubrádió igazgatóságának elnökét az adó jövőjével kapcsolatban. Ahogyan korábban a Media1 már beszámolt róla: 2021. február 12-én lejár a kormánykritikus rádió szerződése és a törvény szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának, legkésőbb október 13-ig döntenie kell a hosszabbításról vagy a kérelem elutasításáról, de akár már most is dönthetne, ám a testület épp egy hónapon át tartó szabadságát tölti. (A Klubrádió egyébként már tavaly beadta a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló kérelmét a Klubrádió sorsáról dönteni hivatott, kizárólag Fidesz-támogatású tagokból álló grémiumnak.)

Ha a Klubrádió szempontjából pozitív döntés születik, akkor egy 2019-es törvénymódosítás szerint nem 5, hanem további 7 évre lehet biztosított a Klubrádió frekvenciája.

Arató szerint az NMHH Médiatanács számára a hatályos médiatörvény szinte korlátlan számú lehetőséget biztosít, hogy úgy döntsön a rádió működésével kapcsolatban, „ahogy neki tetszik”.

„Ráadásul a jogszabály indoklási kötelezettséget sem ír elő a frekvenciahasználati szerződések meghosszabbításáról szóló döntések esetében”

– mondta Arató, aki bízik benne, hogy megkapják a hosszabbítást, mert annak a több százezer embernek, akik nemcsak hallgatják a műsoraikat, de adományokkal is támogatják a kedvenc adójukat, a hosszabbítás „a népakarat kifejeződése” lenne. Hozzátette: a médiatörvény általános rendelkezésiből, az Alaptörvényből és az uniós jogrendből is az a következtetés vonható le, hogy a sugárzás lehetőségének megvonása egyenesen joggal való visszaélés lenne.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke (archív)

„A jövőnk kizárólag egy állami szerv döntésétől függ, egy olyan testülettől, amelyben kizárólag a nagyobbik kormánypárt delegáltjai ülnek”

– tette hozzá Arató. A Népszava hiába próbálta megtudni az NMHH-tól, hogy egy esetleges elutasító határozat esetén a Klubrádió hová fordulhat, a hatóság csak annyit válaszolt, hogy „a grémium határidőn belül – az ülésezési szünet után – hoz döntést az ügyről, amely nyilvános lesz majd”.

Tavaly decemberben Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Media1-nek úgy nyilatkozott: mivel a Klubrádió nem követett el súlyos jogsértést a médiaszolgáltatási jogosultsága alatt, és megismételt büntetésük sem volt, így a Médiatanácstól azt várják, hogy a rádió jogosultságát meghosszabbítja. A vezérigazgató hozzátette: a rádió eddig is maximálisan odafigyelt a hatósági szerződésében tett vállalásai betartására, és a médiaigazgatási szabályok követésére.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS-hírfolyamunk itt található, napi hírlevelünkre itt lehet feliratkozni. Érdemes követni bennünket a Facebookon is, hiszen időnként exkluzív, csak ott elérhető tartalmakat is közzéteszünk. Ön is hozzájárulhat a Media1 működési költségeihez tetszőleges összeggel, amit itt tud megtenni a legegyszerűbben.

Kiemelt fotó: Ladányi András/Media1
Szóljon hozzá!