fbpx
Klubrádió, 92,9 MHz

Arató András: Úgy dönthet a Klubrádió fennmaradásáról az NMHH, ahogyan neki tetszik

Gyakorlatilag szabad keze van a frekvenciahasználati szerződések meghosszabbításáról szóló döntések esetében a Médiatanácsnak, melynek hamarosan döntést kell hoznia a rádió jövőjéről.
Porsche

Klasszikus Porsche – a jövő legélvezetesebb befektetése (x)

A valaha készült összes Porsche többsége még mind a mai napig az utakat rója. Ez pedig nem véletlen. Több mint 70 évnyi történelemmel ehhez már jóval többre van szükség, mint pusztán megbízható autókra. Elhivatott tulajdonosok és elkötelezett törődés kell hozzá, amelynek alapfeltétele a kötődés. A szerelem. A Porsche Classic pedig éppen azért született, hogy mindent megkaphassanak a klasszikusok.

Tovább a részletekért »

A Népszava megszólaltatta Arató Andrást, a Klubrádió igazgatóságának elnökét az adó jövőjével kapcsolatban. Ahogyan korábban a Media1 már beszámolt róla: 2021. február 12-én lejár a kormánykritikus rádió szerződése és a törvény szerint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának, legkésőbb október 13-ig döntenie kell a hosszabbításról vagy a kérelem elutasításáról, de akár már most is dönthetne, ám a testület épp egy hónapon át tartó szabadságát tölti. (A Klubrádió egyébként már tavaly beadta a médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbítására irányuló kérelmét a Klubrádió sorsáról dönteni hivatott, kizárólag Fidesz-támogatású tagokból álló grémiumnak.)

Ha a Klubrádió szempontjából pozitív döntés születik, akkor egy 2019-es törvénymódosítás szerint nem 5, hanem további 7 évre lehet biztosított a Klubrádió frekvenciája.

Arató szerint az NMHH Médiatanács számára a hatályos médiatörvény szinte korlátlan számú lehetőséget biztosít, hogy úgy döntsön a rádió működésével kapcsolatban, „ahogy neki tetszik”.

„Ráadásul a jogszabály indoklási kötelezettséget sem ír elő a frekvenciahasználati szerződések meghosszabbításáról szóló döntések esetében”

– mondta Arató, aki bízik benne, hogy megkapják a hosszabbítást, mert annak a több százezer embernek, akik nemcsak hallgatják a műsoraikat, de adományokkal is támogatják a kedvenc adójukat, a hosszabbítás „a népakarat kifejeződése” lenne. Hozzátette: a médiatörvény általános rendelkezésiből, az Alaptörvényből és az uniós jogrendből is az a következtetés vonható le, hogy a sugárzás lehetőségének megvonása egyenesen joggal való visszaélés lenne.

Arató András, a Klubrádió elnöke
Arató András, a Klubrádió elnöke (archív)

„A jövőnk kizárólag egy állami szerv döntésétől függ, egy olyan testülettől, amelyben kizárólag a nagyobbik kormánypárt delegáltjai ülnek”

– tette hozzá Arató. A Népszava hiába próbálta megtudni az NMHH-tól, hogy egy esetleges elutasító határozat esetén a Klubrádió hová fordulhat, a hatóság csak annyit válaszolt, hogy „a grémium határidőn belül – az ülésezési szünet után – hoz döntést az ügyről, amely nyilvános lesz majd”.

Tavaly decemberben Stock Richárd, a Klubrádió vezérigazgatója a Media1-nek úgy nyilatkozott: mivel a Klubrádió nem követett el súlyos jogsértést a médiaszolgáltatási jogosultsága alatt, és megismételt büntetésük sem volt, így a Médiatanácstól azt várják, hogy a rádió jogosultságát meghosszabbítja. A vezérigazgató hozzátette: a rádió eddig is maximálisan odafigyelt a hatósági szerződésében tett vállalásai betartására, és a médiaigazgatási szabályok követésére.

További hírek találhatók a Media1-en. RSS-hírfolyamunk itt található, napi hírlevelünkre itt lehet feliratkozni. Érdemes követni bennünket a Facebookon is, hiszen időnként exkluzív, csak ott elérhető tartalmakat is közzéteszünk. Ön is hozzájárulhat a Media1 működési költségeihez tetszőleges összeggel, amit itt tud megtenni a legegyszerűbben.

Kiemelt fotó: Ladányi András/Media1
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások