fbpx
Dudás Gergely, az Index egykori főszerkesztője

Dudás Gergely egykori Index-főszerkesztő szerint Bodolai László szavahihetetlen, és a lap széteséséhez vezető folyamat már 2018-ra vezethető vissza

Interjút adott az Index egykori főszerkesztője, Dudás Gergely, aki néhány évvel ezelőtti távozását követően Politis néven próbált meg közösségi gyűjtésből felépíteni egy új független portált, ám végül nem jötte össze erre a pénz. Dudás Gergely szerint Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnökének szavára nem érdemes adni, mert akár egy értekezleten belül is képes mást mondani, egyébként pedig már 2018-ban eladta az Index függetlenségét jelentő cégét a KDNP-s Oltyán Józsefnek.

Erős megnyilvánulásokat tett Dudás Gergely, az Index egykori főszerkesztője a VálaszOnline podcastjának adott interjúban.

Dudás, aki 2013 és 2017 között vezette az Index szerkesztőségét, azt mondta a podcastműsornak, hogy az Index szétrobbanásához vezető legfontosabb esemény nem most történt, hanem már 2018-ban.

A kettővel ezelőtti főszerkesztő elmondta, hogy felmondásához  annak idején köze volt a politikának is, bár nem direkt beavatkozási kísérlet történt. Alapvetően az a tulajdonosi struktúra volt az oka, amit akkoriban – 2017-ben – kialakítottak, és ami végső soron a mostani robbanáshoz vezetett – mondta Dudás a VálaszOnline-nak.

„Akkor megpróbáltam a lehető leginkább egyértelművé tenni a szerkesztőségnek, hogy a felmondás az én személyes döntésem, mely a pozíciómból fakad, illetve abból a megfontolásból, hogy ezzel a pozícióval olyan együttműködési kötelezettség és olyan nyilatkozattételi kötelezettség jár, amit én személyesen már nem tudtam vállalni. De a munka, amit egyébként csinálunk, folyhat tovább” – tette hozzá Dudás.

Dudás Gergely azt mondta, hogy

„amikor 2018 szeptemberében az Index tulajdonosi jogait ma is gyakorló Bodolai László eladta a Nanga Parbat Zrt.-ben lévő kizárólagos tulajdonát (lényegében Oltyán József KDNP-tag üzletembernek – a szerk.), volt egy naugyém. És volt, illetve van egy szívfájdalmam is: soha, senki, azóta sem tette fel azt a kérdést Bodolainak, hogy ezt miért kellett. Miért adtad el a legfontosabb biztosítékot? Szerintem a helyzet az, hogy ezen keresztül lehet fogni a Bodolai Lászlót.”

(A Nanga Parbat Zrt. az alapítója a Magyar Fejlődésért Alapítványnak, mely a tulajdonosa az Index.hu Zrt.-nek, így a Nanga Parbat Zrt.-n keresztül elvben egyes jogi vélemények szerint lehetőség lenne Bodolai László visszahívására)

A szerkesztőség felmondásáról Dudás Gergely ezt mondta:

„Ezt a helyzetet nem a szerkesztőség tudta volna elkerülni. Borzalmasan fáj, amikor a volt kollégáimat olyan vádak érik, hogy nem mentették meg az Indexet. Könyörgöm, megmentették már sok éven keresztül! Amikor látszik, hogy a tulajdonosi stukatúra nemcsak veszélyt hordoz magában, hanem reális lehetőséget, hogy az Index elveszíti a címlapját, és a szerkesztőség azt mondja, hogy: »Állj! Szeretnénk újabb biztosítékokat kérni arra, hogy a munkavégzésünk feltételei nem sérülnek!« És erre az a válasz, hogy kirúgják a főszerkesztőt? Erre nincs mit tenni.”

Az Index tulajdonosai jogait gyakorló Bodolai Lászlóról Dudás Gergely azt mondta, az a véleménye (sokakhoz hasonlóan), hogy akár egyetlen szerkesztőségi értekezleten belül is képes önmagát megcáfolni. „Nekem van ilyen élményem.”

Dudás Gergely szólt saját főszerkesztői korszakának hibájáról is:

„2015-ben az Index nem állt a helyzet magaslatán abban, hogy a menekültválságot ne a teljesen ránk kényszerített fekete-fehér osztatban, a demokraták versus fasiszták osztatban kezelje. Én ezt tartom a legnagyobb személyes kudarcomnak.”

A podcastbeszélgetés itt hallgatható vissza.

Dudás Gergely 2017 májusában távozott az Index éléről. Ezt követően Tóth-Szenesi Attila vette át a lapot, majd tavaly decemberben az a Dull Szabolcs, akit a múlt héten bocsátott el Bodolai László, az Index.hu Zrt. elnöke, és ami végül elvezetett közel 90 fő, szinte a teljes Index-stáb távozásához.

Dudás Gergely távozását követően és az általa elindítani kívánt Politis.hu kampányának sikertelenségekor a 24.hu is közölt interjút 2018-ban. A beszélgetés elolvasható itt.

Frissítés 16:48

Dudás Gergely kijelentéseiről kérdezte a Medai1 Bodolai Lászlót, aki azt mondta, hogy azért kellett a Nanga Parbat Zrt. részvényeit átadnia, mert az Index.hu vételára még nem volt kifizetve, és ez biztosítékként, fedezetként szolgált, vagyis nem volt mit tenni. Bodolai László mást is reagált még Dudás szavaira. A teljes reakció elérhető ITT.

Frissítés 20:37

Dudás Gergely a Media1-nek határozottan cáfolja Bodolai mai szavait, vagyis a kettővel ezelőtti, 2017-ben távozó főszerkesztő szavai szerint nem igaz, hogy ő lett volna az alapítvány vezetője, sőt épp az ellenkezője az igaz. Részletek különálló hírünkben, ITT.

További hírek találhatók a Media1-en, ahol épp ma számoltunk be arról, hogy Tevan Imre, az Index egykori főszerkesztő-helyettese, a sálinggergőtelenített Origo egykori főszerkesztő-helyettese lett az Index egyik főszerkesztő-helyettese.

A héten a Media1 podcastműsora 90 perces interjút készített Bodolai Lászlóval, aki Oltyán Józsefről is beszélt.

Az Indexről szóló írásaink ITT találhatók.

Borító: Dudás Gergely, az Index egykori főszerkesztője
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások