Az Index és az Indamedia irodájának helyet adó Budasquare irodaház homlokzata

Búcsúzik az Index.hu-tól a Társaság a Szabadságjogokért

A TASZ szerint fájdalmas búcsúzásról van szó, de a távozó indexesek olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amiért már önmagában megérdemlik a TASZ támogatását is az előttük álló nehéz építkezéshez.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Búcsú az Indextől – ilyen tárgyú hírlevélben jelentette be kedden a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), hogy megszakítja együttműködését partnerével, az Index.hu-val, illetve vállal szolidaritást a távozó indexesekkel.

Ezt írják a Media1-hez is eljuttatott hírlevelükben:

„Búcsúzunk az eddig ismert Index.hu-tól, búcsúzunk a partnerünktől. A búcsú fájó. Fájó, mert szabad sajtó nélkül nem elképzelhető az az ország, amiben élni szeretnénk, és azért is, mert mostantól még nehezebb lesz elérni a célunkat, egy szabad Magyarországot építeni.

A szabad sajtó és a jogvédő szervezetek feladata, felfogása között sok hasonlóság van. Mindkét intézmény az állami hatalom államon kívüli korlátját jelenti, ha betölti feladatát. A tevékenységeink között annyi egyezés biztosan van, hogy célunk a hatalom működését szemmel tartani, a hatalommal való visszaélést leleplezni. A hasonlóság mellett a jogvédő szervezeteknek, mint a TASZ-nak is, elemi szüksége van a nyilvánosságra, amit a szabad, állami hatalomtól független sajtó tud biztosítani. A nyilvánosságon keresztül tudjuk elérni, hogy a feltárt jogsértésekre minél többen figyeljenek, ami az egyik legfontosabb eszközünk arra, hogy az általunk képviselt polgárok jogainak érvényt szerezzünk. 2020. július 24. után ezt a célt nehezebb lesz elérnünk.

Az elmúlt években számos ügyünkről számolt be az Index.hu, és működtünk együtt azért, hogy az igazságtalánságokra fény derüljön, illetve a hatalom működése átláthatóbb legyen. Az Index.hu felületén futott a TASZ első SZABAD-díjának közönségszavazása, amellyel a szabadságért tevékenyen fellépő polgárt díjazzuk, és amiben valamennyi értékünk egyszerre van jelen. Fontos volt számunkra, hogy az Index.hu újságíróinak, szerkesztőinek köszönhetően polgárok százezereihez tudtunk szólni.

A búcsú tehát fájó, de a pénteki pillanatokban ott volt a remény. Az Index.hu szerkesztősége függetlensége egyik feltételének tekintette, hogy kívülről senki sem szólhat bele a szerkesztőség összetételébe. A főszerkesztő, Dull Szabolcs szerdai kirúgásával ez a feltétel nem teljesül többé. A szerkesztőség nagy része ezután felmondott, és ezzel nemcsak példát, de erőt is mutatott.

A kockázatok vállalásával, az elveik melletti töretlen kiállással teremtették meg az erőt, amiből valami új születhet.
A megalkuvás ugyanis járhat anyagi előnyökkel, de teremtő helyett pusztító ereje van. A tiszta kiállással az indexesek megőrizték hitelességüket ahhoz, hogy független újságíróként tovább tudjanak dolgozni. Ezzel megmutatták valódi erejüket, és megerősítették közösségüket is, amire építve most van lehetőség valami újat, a szabad sajtó elveinek megfelelőt létrehozni. Az út még korántsem tiszta és rengeteg rajta a buktató, de a sikernek az esélye sem lenne meg, ha nem lépnek fel együtt és világosan az elveik védelmében.

Ez a bátorság, a szabad ember bátorsága az, amiért már önmagában megérdemlik a támogatásunkat is az előttük álló nehéz építkezéshez.”

A közlemény végül azzal zárul, hogy mindenki kövesse be a távozó indexesek Facebook-oldalát.

Az Index.hu-nál a múlt héten bocsátották el a főszerkesztőt, Dull Szabolcsot, majd szinte a teljes stáb jelezte felmondási szándékát. A stáb egy része a felmondási idejét tölti.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Az Index és az Indamedia homlokzata. Fotó: Ladányi András / Media1
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!