fbpx
RTL Klub, RTL Magyarország

A GVH után most a Médiatanács bünteti meg az RTL Magyarországot

24 óra alatt két jelentős összegű bírságot kapott az RTL Klub médiaszolgáltatója. A Médiatanács ülésén ezenkívül két újabb frekvenciát húzhatott be a Karc FM, valamint több más rádiós pályázattal foglalkoztak.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A tegnapi 20 millió forint összegű, az RTL Magyarország által bíróságon megtámadott, a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott bírság után ezúttal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szabott ki büntetést a médiavállalatra. (A Médiatanács döntését még tegnap hozta meg, de ma jelentette be.)

Népszerűsítették a műsor támogatójának szolgáltatását

A Médiatanács a Media1-hez is eljuttatott közleményében azt írja: az RTL Klub szolgáltatójára azért rótt ki 1,1 millió forintos bírságot, mert az Édesítő magazin című tévéműsor egy tavaly decemberi adásában a műsort támogató takarítócég szolgáltatásainak igénybevételére ösztönözte a nézőket a szolgáltatás részletes bemutatásával. Ez a Médiatanács szerint már előfordult a kereskedelmi televízió gyakorlatában máskor is, ezért most a büntetés mellett megtiltották a jogsértő magatartás folytatását.

A Médiatanács szerint a műsorszámban kiemelték a támogató cég által nyújtott szolgáltatásokat és azok pozitív tulajdonságait. A Médiatanács közölte: a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Frekvenciák a Karc FM-nek

A Médiatanács e heti ülésén ezenkívül a Nagykanizsa 100,7 MHz és a Gyöngyös 88,9 MHz helyi frekvenciák közösségi jellegű használatára kiírt rádiós pályázati eljárások nyerteseként mindkét esetben a fideszes médiaholdinghoz tartozó Karc FM-et hozta ki győztesnek. Mások egyébként meg sem próbáltak pályázni a frekvenciákért.

Eldőlt a hevesi és a szentendrei rádiós frekvenciák sorsa

Az ugyancsak helyi Heves 93,7 MHz frekvencia kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázati eljárás nyertese az M-Life Kft. lett. A kisközösségi lehetőségek elvi használatára kiírt pályázati eljárásban Szentendre telephelyen az egyedüli pályázót, a Budakalászi Média Kft.-t hirdette nyertesnek a Médiatanács.

A helyi Körmend 99,8 MHz frekvencia kereskedelmi jellegű használatára benyújtott ajánlat tartalmi vizsgálata alapján a Médiatanács felvilágosítást kér az egyedüli pályázótól, a Rádió 8 Körmend Kft.-től.

A Médiatanács elfogadta továbbá a rádiós hallgatottsággal kapcsolatos tanulmányát, ám mivel az állami ernyő alá került hallgatottságmérés adatai hiányosak (sok rádió nem járul hozzá az adatok közléséhez), így pedig az egész kutatás értelme is megkérdőjelezhető, ezért ezen adatokat nem idézzük. Akit ennek ellenére is érdekelnek az adatok, az NMHH weblapján, IDE kattintva olvashatnak erről.

További hírek találhatók a Media1-en, ahol az mfor.hu nyomán ma számoltunk be arról is, hogy a HírTV alapítójához köthető luxusszállodájában lazíthatnak a következő három évben is az NMHH munkatársai állami pénzen.

Szóljon hozzá!