Hotel Carbona

A HírTV alapítójához köthető hévízi luxushotelben pihenhetnek a médiahatóság emberei

A hévízi szálloda tulajdonosa nemcsak a médiahatóság dolgozóinak és az ebből fakadó 197 millió forintnak örülhet, hanem annak is, hogy a HírTV alapítójának családjához köthető szálloda jelentős állami támogatást is kapott nemrégiben.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai hamarosan vissza nem térítendő állami félmilliárdból felújított, magántulajdonban lévő hévízi luxusszállodában pihenhetik ki a fáradalmaikat. A médiahatóság honlapjára feltett üvegzsebszerződésekből ugyanis kiderül, hogy a 2020-2023-as időszakra ismét a négycsillagos, superior kategóriájú Hotel Carbonával kötöttek szerződést 197 millió forintért  – írja az mfor.hu, mely szerint a hévízi szálloda tulajdonosa az NMHH-s bevétel mellett annak is örülhet, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-tenderen 537 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást szerzett a 260 szobás, egy arborétumszerű parkban elhelyezkedő hotel felújításáról.

Erős kötődések a HírTV alapítójához

A Hotel Carbona tulajdonosa az mfor.hu nyomozása szerint a Buda Invest Kft.-n keresztül a Pocsai-família, amelynek feje, Pocsai Alex a kormányközeli HírTV egyik alapítója. Igazgatósági tag még az ingatlanbefektető-ügyvéd Bálintfy Gábor, valamint a kisebbségi tulajdonos Csóti György volt MDF-es és fideszes országgyűlési képviselő, korábbi zágrábi nagykövet is tag. A fő tulajdonosok azonban Pocsai Alex lányai. Pocsai és Bálintfy között rokoni kapcsolat is van, hiszen Pocsai feleségét Bálintfy Eszternek hívják.

Az első Orbán-kormány óta ide járnak

Az mfor.hu azt is írja, hogy a Hévízen lévő szállodával az első szerződést még az első Orbán-kormány idején, 2000 márciusában kötötte az NMHH elődje, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), amikor még 35 millió forintba került egy év, de azóta közel a duplájára nőt az összeg, hiszen a 2017-2020-as időszakra megkötött 197 millió forintos szerződés egy évre lebontva 65,6 millió forintra nőtt. A következő három évre is hasonló, 197 millió forint összegről szól a szerződés, így az éves díj ezúttal nem változik.

Az NMHH a Magyar Nemzet egy korábbi cikkében azzal indokolta a hévízi luxusszálloda igénybevételét, hogy nincs saját üdülője, így ez olcsóbb megoldás volt, mint fenntartani egy ingatlant. Emellett a hévízi luxusszálloda adta a legolcsóbb ajánlatot. Közbeszerzés nyomát az mfor.hu nem találta.

Pénzbőségben az NMHH

Az üdülési lehetőség odaítéléséről az NMHH-nál szociális bizottság döntött. Azt nem tudni, hogy Karas Monika, a médiahatóság és a Médiatanács elnöke is jogosult-e igénybe venni a szállodát, de mint ismert, tavaly jelentősen megugrott a fizetése éves bruttó 48 millióra, amiből a Media1 korábbi, egy ismert ingatlanpiaci szakértőt megszólaltató cikke szerint akár évente egy új Balaton-parti nyaralót is vásárolhatna magának az egyik legjobban fizetett állami vezetőként.

Karas Monika, az NMHH elnöke egy korábbi sajtóeseményen
Karas Monika, az NMHH elnöke egy korábbi sajtóeseményen

Az NMHH-nál mindenesetre bőséggel van pénz ezek szerint, ami abból is látszik, hogy az NMHH Visegrád utcai épületéhez épp 15,9 milliárd forint + áfa összegért húznak fel egy új épületszárnyat. Mint arról az Átlátszó nyomán a Media1 is beszámolt már, a beruházásra vonatkozó ajánlatot a Grabarics Kft. nyerte el. Erről a cégről az mfor.hu most azt írja, hogy nagyon közel van mostanában a Nemzeti Együttműködési Rendszerének (NER) keménymagjához, székhelyük ugyanis megegyezik a Balaland és a Grand Hotel Tokaj hoteleket állami milliárdokból velük építtettő Dreamland Holding csoportéval. Ennek a holdingnak a 75 százaléknyi részvénycsomagját épp a napokban vásárolta fel az Appeninn Vagyonkezelő Holding, Tiborcz István (a miniszterelnök veje) és Mészáros Lőrinc (a miniszterelnök barátjának) volt cége.

Az mfor.hu megjegyezte: nem mindenütt bevett szokás, hogy állami dolgozók kedvezményes áron luxusban pihenhetnek. A Magyar Posta például eladja az üdülőit, hogy egyáltalán tudjon miből bért fizetni a munkatársainak.

A Media1 tavaly megírta: az NMHH idén 39 milliárd forintból gazdálkodhat.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!