fbpx
Hotel Carbona

A HírTV alapítójához köthető hévízi luxushotelben pihenhetnek a médiahatóság emberei

A hévízi szálloda tulajdonosa nemcsak a médiahatóság dolgozóinak és az ebből fakadó 197 millió forintnak örülhet, hanem annak is, hogy a HírTV alapítójának családjához köthető szálloda jelentős állami támogatást is kapott nemrégiben.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai hamarosan vissza nem térítendő állami félmilliárdból felújított, magántulajdonban lévő hévízi luxusszállodában pihenhetik ki a fáradalmaikat. A médiahatóság honlapjára feltett üvegzsebszerződésekből ugyanis kiderül, hogy a 2020-2023-as időszakra ismét a négycsillagos, superior kategóriájú Hotel Carbonával kötöttek szerződést 197 millió forintért  – írja az mfor.hu, mely szerint a hévízi szálloda tulajdonosa az NMHH-s bevétel mellett annak is örülhet, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-tenderen 537 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást szerzett a 260 szobás, egy arborétumszerű parkban elhelyezkedő hotel felújításáról.

Erős kötődések a HírTV alapítójához

A Hotel Carbona tulajdonosa az mfor.hu nyomozása szerint a Buda Invest Kft.-n keresztül a Pocsai-família, amelynek feje, Pocsai Alex a kormányközeli HírTV egyik alapítója. Igazgatósági tag még az ingatlanbefektető-ügyvéd Bálintfy Gábor, valamint a kisebbségi tulajdonos Csóti György volt MDF-es és fideszes országgyűlési képviselő, korábbi zágrábi nagykövet is tag. A fő tulajdonosok azonban Pocsai Alex lányai. Pocsai és Bálintfy között rokoni kapcsolat is van, hiszen Pocsai feleségét Bálintfy Eszternek hívják.

Az első Orbán-kormány óta ide járnak

Az mfor.hu azt is írja, hogy a Hévízen lévő szállodával az első szerződést még az első Orbán-kormány idején, 2000 márciusában kötötte az NMHH elődje, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), amikor még 35 millió forintba került egy év, de azóta közel a duplájára nőt az összeg, hiszen a 2017-2020-as időszakra megkötött 197 millió forintos szerződés egy évre lebontva 65,6 millió forintra nőtt. A következő három évre is hasonló, 197 millió forint összegről szól a szerződés, így az éves díj ezúttal nem változik.

Az NMHH a Magyar Nemzet egy korábbi cikkében azzal indokolta a hévízi luxusszálloda igénybevételét, hogy nincs saját üdülője, így ez olcsóbb megoldás volt, mint fenntartani egy ingatlant. Emellett a hévízi luxusszálloda adta a legolcsóbb ajánlatot. Közbeszerzés nyomát az mfor.hu nem találta.

Pénzbőségben az NMHH

Az üdülési lehetőség odaítéléséről az NMHH-nál szociális bizottság döntött. Azt nem tudni, hogy Karas Monika, a médiahatóság és a Médiatanács elnöke is jogosult-e igénybe venni a szállodát, de mint ismert, tavaly jelentősen megugrott a fizetése éves bruttó 48 millióra, amiből a Media1 korábbi, egy ismert ingatlanpiaci szakértőt megszólaltató cikke szerint akár évente egy új Balaton-parti nyaralót is vásárolhatna magának az egyik legjobban fizetett állami vezetőként.

Karas Monika, az NMHH elnöke egy korábbi sajtóeseményen
Karas Monika, az NMHH elnöke egy korábbi sajtóeseményen

Az NMHH-nál mindenesetre bőséggel van pénz ezek szerint, ami abból is látszik, hogy az NMHH Visegrád utcai épületéhez épp 15,9 milliárd forint + áfa összegért húznak fel egy új épületszárnyat. Mint arról az Átlátszó nyomán a Media1 is beszámolt már, a beruházásra vonatkozó ajánlatot a Grabarics Kft. nyerte el. Erről a cégről az mfor.hu most azt írja, hogy nagyon közel van mostanában a Nemzeti Együttműködési Rendszerének (NER) keménymagjához, székhelyük ugyanis megegyezik a Balaland és a Grand Hotel Tokaj hoteleket állami milliárdokból velük építtettő Dreamland Holding csoportéval. Ennek a holdingnak a 75 százaléknyi részvénycsomagját épp a napokban vásárolta fel az Appeninn Vagyonkezelő Holding, Tiborcz István (a miniszterelnök veje) és Mészáros Lőrinc (a miniszterelnök barátjának) volt cége.

Az mfor.hu megjegyezte: nem mindenütt bevett szokás, hogy állami dolgozók kedvezményes áron luxusban pihenhetnek. A Magyar Posta például eladja az üdülőit, hogy egyáltalán tudjon miből bért fizetni a munkatársainak.

A Media1 tavaly megírta: az NMHH idén 39 milliárd forintból gazdálkodhat.

További hírek és cikkek találhatók a Media1-en!

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások