fbpx
Cops

A tévés tartalmakra is hatással van George Floyd halála

Végleg leállította a Paramount az egyik nagy múltú bűnügyi sorozatát, egy szintén amerikai valóságshowból, a Vanderpump Rulesból szereplőket küldtek el, egy brit vígjáték-sorozatot eltávolítottak a streaming szolgáltatók, és az HBO mellőz egy nagy filmklasszikust.

George Floyd halálával összefüggésben a Paramount Network bejelentette, hogy nem folytatja az 1989 óta futó népszerű Zsaruk (Cops) című valóságshowt – írja külföldi források alapján a 24.hu.

A sorozat harminckét évadon át a Fox TV-n volt látható, majd a ma már Paramount néven üzemelő Spike TV-n sugározták. A John Langley nevéhez fűződő tévéműsor lényege az volt, hogy egy tévéstáb előre megírt forgatókönyv nélkül követte a szolgálatban lévő rendőröket.

Nem volt elég átfogó a kép

A tévéműsort sok bírálat érte, mondván az túl erőszakos, illetve torz képet ad az igazságszolgáltatásról és az amerikai bűnözésről, mivel nem elég átfogóan foglalkozik a témával. A tévéműsor ellen emelt szót Howard Rosenberg médiakritikus, Michael Moore dokumentumfilm-készítő és a Color of Change nevű polgárjogi civil szervezet is. Úgy vélekedtek, hogy a reality nem foglalkozik a bűnözés okaival, hátterével, és csak a hatósági intézkedések láthatók a tévéműsorban.

Rasszista megnyilvánulások miatt küldtek el szereplőket a Vanderpump Rulestól

A Vanderpump Rules című, nyugat-hollywoodi étterem személyzetének életét bemutató, a Bravotv-n sugárzott valóságshowból négy szereplőt rasszista megnyilvánulások miatt küldtek el.

Két szereplő korábban rasszista posztot osztott meg, a másik két szereplőt pedig azért rúgták ki a tévéműsorból, mert feljelentették egyik fekete szereplőtársukat, ráadásul mint utóbb kiderült, az illetőt alaptalanul vádolták meg. A két elküldött szereplő azóta nyilvánosan elnézést kért.

A Netflix és az HBO is lépésekre kényszerült

A britek is változtatásokra kényszerülnek. A napokban bejelentették, hogy a Little Britain című vígjáték-sorozatot leveszik az összes brit streaming-szolgáltatónál. A sorozatot 2003 és 2007 között sugározták, és Angolkák címmel Magyarországon is látható volt a Cool TV-n. A sorozatot azért érte több kritika, mert a két szereplő, David Walliams és Matt Lucas szájából gyakorta nőgyűlölő, homofób, illetve a munkásosztályt sértő viccek hangoztak el. A sorozat mégsem emiatt került le a Netflixről és a BBC iPlayer felületekről, hanem mert David Walliams gyakran játszott el egy Desiree DeVere nevű fekete nőt fehér ember létére, és ez sokak szerint káros sztereotípiákat erősíthet az emberekben.

Az HBO is reagált a történtekre, hiszen az HBO Max nevű új streaming-szolgáltatásuk kínálatából levették az egyik legnagyobb filmklasszikust, az Elfújta a szél című filmet, amiért az sok rasszista jelenetet tartalmaz. A történelmi film egyébként az amerikai polgárháború idején játszódik.

További hírek olvashatók a Media1.hu-n!

Borítókép: Pexels
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások