fbpx
Csóka-Szűcs János és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője

Ügyészség: Nem terjesztett rémhírt a gyulai facebookozó

A Békés Megyei Főügyészség mb. főügyészhelyettese a Media1-et arról tájékoztatta péntek délután, hogy a mai napon elfogadták Csóka-Szűcs János a gyulai ügyészségen tett panaszát, így a facebookozó, akiből szerdán azért vált gyanúsított, mert közzétette, hány ágyat kellett kiüríteni a gyulai kórházban, immáron nem gyanúsított.

„Tájékoztatom, hogy a Gyulai járási Ügyészség az ügy terheltjének gyanúsítás elleni panaszát a mai napon (pénteken) elbírálta, annak helyt adott, és megállapította, hogy a gyanúsítotti minősége megszűnt”

– ezt írta néhány perccel ezelőtt a Media1-nek dr. Havrán Ákos, a Békés Megyei Főügyészség megbízott főügyészhelyettese Csóka-Szűcs János ügyében.

A Momentum szimpatizánsát még szerdán hajnalban kereste fel a rendőrség, házkutatást tartottak az otthonában, adathordozóit, telefonját, számítógépét lefoglalták, majd 4 órán át tartó kihallgatását követően meggyanúsították rémhírterjesztéssel. Csóka-Szűcs János elmondása szerint hazajutásában nem segítettek, holott mozgássérült és cukorbeteg.

Azért indult a rendőrségi eljárás ellene, mert egy mondatot közzétett a Facebookon arról, hogy a helyi kórházban hány ágyat ürített ki a kormány, illetve megosztotta Hadházy Ákos (független) ellenzéki országgyűlési képviselő posztját, melyben a kórházi ágyak kiürítése elleni dudálós demonstrálásra hívták az embereket.

Az ügyből azután országos majd nemzetközi botrány robbant ki, mivel senki nem igazolta, hogy a megjelent mondatával szándékosan veszélyeztette volna a koronavírus elleni küzdelmet, ráadásul a közzétett tényállításról nem bizonyosodott be, hogy ne lenne valós.

Ez volt az ominózus mondat, ami miatt a rendőrség meggyanúsította Csóka-Szűcs Jánost.

„Gyulán is kiürítettek 1170 ágyat.”

Havrán Ákost a Media1 legelőször még csütörtök délelőtt kereste meg, miután az ORFK félreérthető tájékoztatást adott, amivel azt a látszatot keltett egyesekben, hogy már döntött  a gyanúsítottról az ügyészség. Havrán Ákos akkor azt mondta, még nincs döntés a rémhírterjesztési ügyben, vagyis még nem vonták vissza a gyanúsítást. Erre péntekig kellett végül várni, ekkor szüntették meg a „terhelt” gyanúsítását.

Csóka-Szűcs János előzőleg jelezte, hogy kártérítési igénnyel él a meghurcolása miatt a rendőrséggel szemben.

A napokban a rendőrség egy másik, egy szerencsi facebookozót is alaptalanul gyanúsított meg rémhírterjesztéssel. Abban az ügyben kevesebb mint 24 órán belül visszavonták a gyanúsítást.

Az ellenzék a rémhírterjesztésről szóló új törvény eltörlését követeli, tegnap Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke be is nyújtott egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot. A rémhírterjesztésről szóló jelenlegi szabályozást a Fidesz március végén fogadta el, már akkor is komoly nemzetközi bírálat mellett.

A koronavírus miatti országos veszélyhelyzet idején egytől öt évig terjedő börtönbüntetés szabható ki rémhírterjesztésért.

Csóka-Szűcs János jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látta el, ők segítették az ügyészségi panasz elkészítését is.

A Media1 a felhatalmazási törvény márciusi elfogadása óta cikksorozatban mutatja be Magyarország legkiválóbb rémhírterjesztőit József Attilától Ady Endréig.

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Csóka-Szűcs János (jobbra) és Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője. fotó: Facebook
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások