A Magyar Parlament épülete

Korlátozza az információszabadságot a kormány a koronavírus világjárvány idejére

A korábbi 15 nap helyett annak háromszorosa, 45 nap lesz a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje, ami további 45 nappal meghosszabbítható lesz. Így gyakorlatilag értelmét veszti a közérdekű adatigénylés, hiszen mire megérkezik a válasz 3 hónap alatt, már elévülhet a bemutatni kívánt téma.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mostantól akár 90 napig is ülhetnek a méltóságosok a közérdekű adatokon. Az mfor.hu vette észre a Magyar Közlönyben erről még csütörtökön megjelent rendeletet.

A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló jogszabály (infotv.) alapján adatigénylés esetén a hivatalok számára a válaszadásra eddig 15 nap állt rendelkezésükre, de alapos indokkal ezt további 15 nappal meg lehetett hosszabbítani. Ezt a határidőt emelik most helyből a háromszorosára, 45 napra, amennyiben valószínűsíthető, hogy a normál 15 napon belüli válaszadás „veszélyeztetné az adott szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását”. Ez a 45 napos határidő ugyanakkor egy alkalommal szintén 45 nappal tovább hosszabbítható,

vagyis akár három hónapig is várakozhatnak az újságírók a válaszaikra, miközben a tervezett cikkük eközben elévül.

Az intézkedés elviekben csak az országos veszélyhelyzet végéig marad érvényben, a rossz hír azonban az, hogy a Fidesz dönti el, hogy meddig marad érvényben a veszélyhelyzet, meddig tartja életben a különleges jogrendet.

Koronavírus - Egészségügyi maszk egy hortobágyi köztéri szobron
Egészségügyi maszk Somogyi Árpád a Pásztorfiú szobra című alkotásán a hortobágyi vásártéren 2020. március 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A rendelet alapján a kormánynak lehetősége nyílik arra, hogy akár a járvánnyal kapcsolatos fontos közérdekű adatokat is el tudjon zárni a publikumtól úgy, hogy azokat csak a járvány elmúltát követően hozza nyilvánosságra, feltételezve, hogy a járvány három hónap alatt levonul.

A rendelet lehetőséget biztosít korrupciógyanús ügyek eltusolására is, hiszen az állampolgárok, újságírók, országgyűlési képviselők még annyira sem tudják ellenőrizni az Orbán-kormány működését, mint amennyire eddig még megtehették, már ha az adatokat megkapták, és nem kellett bíróságra szaladgálniuk a határidő elmúltát követően.

Az információszabadság egyébként nemzetközi egyezményekbe is foglalt alapjog, ennek ellenére a kormány már így is számos közérdekű adatot igyekezett elzárni. A járvány elején például személyiségi jogokra hivatkozva nem volt hajlandó közölni, hogy az ország mely településein voltak fertőzöttek, ami miatt a MÚOSZ tiltakozott is.

További hírek találhatók a Media1.hu-n.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!