Az ATV-n sugárzott, kifogásolt ÉkszerTV adásának egy részlete

GVH-eljárás indult az ÉkszerTV kézfertőtlenítőt kínáló adása miatt – íme az ATV álláspontja

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított az ÉkszerTv című műsort készítő Emporia Style Kft.-vel, valamint a műsort közzétevő ATV Zrt.-vel szemben a koronavírus világjárvánnyal kapcsolatban népszerűsített termékek, például kézfertőtlenítők értékesítési módszerei miatt. A Media1 megkérdezte az ATV-t, mit gondolnak az eljárásról, illetve az ügyről: válaszuk a hír végén olvasható.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy mai, keddi közleményben azt írja: számos jelzés alapján észlelte, hogy az ATV országos médiaszolgáltatást végző televíziócsatornán sugárzott Ékszer Tv című műsorban a COVID-19 vírusjárvánnyal kapcsolatban népszerűsített termékek (például kézfertőtlenítő) esetében

  • feltüntetett „eredeti” árat az eljárás alá vont Emporia valószínűsíthetően a műsor sugárzását megelőzően, illetve azt követően nem alkalmazta, holott a kereskedelmi kommunikáció vizuális megjelenítése, illetve a műsorvezetők által alkalmazott narratíva is ezt a látszatot kelti,
  • azt a benyomást kelti, hogy a kínált termékek csak korlátozott ideig és folyamatosan csökkenő készletben állnak rendelkezésre a kedvezményesnek minősített áron, ezzel a fogyasztókat azonnali döntéshozatalra készteti, megfosztva őket a tájékozott döntéshez szükséges időtől és alkalomtól, különös tekintettel a jelenlegi járványügyi helyzetre.

A GVH eljárásában azt is vizsgálja, hogy az ATV Zrt. a szakmai gondosság követelményének megfelelően járt-e el, amikor úgy biztosította az ÉkszerTv című műsor megjelenését, hogy valószínűsíthetően tudatában volt annak, hogy a műsorban megjelenő kereskedelmi kommunikáció – annak tartalma és vizuális megjelenítése révén is – alkalmas lehet a fogyasztói magatartás torzítására.

A hatóság szerint „valószínűsíthető, hogy a fenti magatartásokkal a két vállalkozás megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény egyes rendelkezéseit.”

A GVH közleménye szerint az eljárás alá vontak kereskedelmi kommunikációs gyakorlatai valószínűsíthetően széles fogyasztói körhöz jutnak el, különös tekintettel az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által pandémiaként azonosított vírusos járvány következtében a vizsgált kereskedelmi kommunikációkkal népszerűsített, továbbá ahhoz hasonló termékek iránt megnövekedett fogyasztói érdeklődésre, valamint a fogyasztók nagyarányú otthon-tartózkodásával valószínűsíthetően együtt járó, növekvő mértékű televízió-nézésre is tekintettel.

Az eljárás a tények tisztázására irányul

A GVH hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

A GVH egyébként a koronavírus-járvány kezdetén felhívást adott ki arról, hogyan járjanak el hirdetők és a médiaszolgáltatók a járvány idején.

ATV: Az ÉkszerTV műsorait nem mi gyártjuk, tartalmáról élő adás lévén nem tudtunk előre

A Media1 érdeklődésére az ATV a következő nyilatkozatot küldte el portálunknak:

„Az adott műsorszámot nem az ATV gyártja, így álláspontunk szerint, nem tartozunk érte felelősséggel. Mivel ez egy élő adás volt, előre nem tudtuk egyeztetni a tartalmat. Ennek a műfajnak sajátossága, hogy emocionális. Bízunk benne, hogy nem történt jogsértés.”

További hírek találhatók a Media1-en!

Borító: Az ATV-n sugárzott, kifogásolt ÉkszerTV adásának egy részlete (egyes részeit kipixelesítettük)
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!