fbpx
Varga Judit igazságügyi miniszter a Sziget fesztiválon

Nem az igazat írta Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews hírcsatornáról

Azt állította Varga Judit, hogy az Euronews nem biztosított számára, illetve a magyar kormány számára megszólalási lehetőséget a koronavírus-törvény kapcsán, illetve nem adták le a vele felvett beszélgetést. Utánanéztünk az igazságügyi miniszter szavainak igazságtartalmának. Pillanatokon belül kiderült: a korábban már a Facebookot is cenzúrával vádoló igazságügyi miniszter nem mondott igazat.

Április elsején, szerdán tette közzé közösségi médiás oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter azt az interjút, amit az osztrák közszolgálati televízió, az ORF – a magyar sajtóban felhatalmazási törvényként is emlegetett, a miniszter által koronavírus-törvényként emlegetett, a világjárvány ürügyén a kormányfő számára rendeleti kormányzást lehetővé tevő rendkívüli jogszabályról – készített a miniszterrel.

A miniszter az ORF-interjú megosztásakor szokatlan vádakkal illette az Euronewst

Varga Judit az ORF-es interjút azzal a kommentárral tette ki: „meglepő és örömteli, hogy szinte vágatlanul tette közzé az ORF a beszélgetést”, azok után, hogy az Euronews pár nappal korábban nem biztosított lehetőséget a számára, hogy kifejthesse álláspontját, illetve nem adták le a vele készült beszélgetést. A miniszter egészen odáig ment pár mondattal később, hogy egyenesen fakenews-ozni kezdte Európa egyik vezető hírcsatornáját és úgy általában a nemzetközi sajtót. Varga azt írta:

„Továbbra is harcolni fogok azért, hogy a nemzetközi sajtó is meghallgassa és »fakenews-mentesen« felületet adjon a magyar kormány álláspontjának”.

A miniszter szavait az Euronewsról a kormánysajtó (például a Demokrata) rögtön ellenőrzés nélkül el is kezdte visszhangozni.

A Media1 azonban meglepődve az Euronewsra vonatkozó súlyos állításokon, utánanézett a politikus Facebookon publikált kommentárjának, vagyis hogy az európai hírcsatorna tényleg kihagyta-e a miniszter megszólalását.

Kiderült: valójában épp a miniszter terjesztett fake newst az Euronewsról

Nem kellett sokat kutakodnunk, hogy megtudjuk és igazolni is tudjuk: amikor a miniszter április elsején az állítását közzétette arról, hogy nem adta le a vele felvett beszélgetést az Euronews, már legalább 2 anyag is lement körülbelül 20 alkalommal az Euronewson, benne a miniszter a kormány álláspontját tükröző szavaival. Sőt mint kiderült, a magyar Euronews mellett a külföldi Euronews-csatornákon is foglalkoztak a témával, összesen 9 nyelven került adásba a megszólalás.

Március 26-i az alábbi link, ahol a miniszter az Euronews magyar adásában elhangzó megszólalása jelenleg is visszanézhető: https://hu.euronews.com/2020/03/26/varga-van-idokorlat-a-felhatalmazasi-torvenyben

Mutatjuk is az adásba került anyag magyar változatát, mely a csatorna YouTube felületén is fellelhető.

 

Március 27-én Varga Judit szavainak ismét teret biztosított az Euronews nemzetközi hírcsatorna, akkor került 9 nyelven adásba a beszélgetés. A link is tartalmazza a dátumot.

https://hu.euronews.com/2020/03/27/orban-viktor-uzent-az-europai-kekeckedoknek-a-koronavirus-torvennyel-kapcsolatban

Ennek a bejátszásnak a magyar változatát is mutatjuk.

 

Van róla fotónk is, ahogyan az Euronews adásában feliratok segítségével is ismertették Varga Judit álláspontját.

Varga Judit igazságügyi miniszter szavait ismerteti az Euronews hírcsatorna
Épp Varga Judit igazságügyi miniszter szavait ismerteti az Euronews hírcsatorna. A felirat és a bejátszás többször is adásba került

Az igazságügyi minisztertől nem esik távol, hogy cenzúrával vádoljon meg különböző médiavállalatokat. Tavaly nyáron például a Sziget-fesztiválon egy előadáson a Facebookot vádolta meg cenzúrával.  Egyébként a most az Euronewst a Facebook nagy nyilvánossága előtt cenzúrával vádoló miniszter vezeti azt a munkacsoportot, mely a Facebook és a Google megregulázására jött létre pár héttel ezelőtt.

További hírek és cikkek olvashatók a Media1-en.

Borító: Varga Judit igazságügyi miniszter előadást tart Az EU és a Facebook-társadalom – kihívások és megoldások? címmel a 27. Sziget fesztiválon 2019. augusztus 11-én. MTI/Mónus Márton
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások