fbpx
Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió leendő vezetője korábban, a Lillásreggeliben

Már 21 zsidó szervezet követeli Siklósi Beatrix leváltását a Kossuth Rádió éléről

Újabb szervezetek tiltakoznak az összeférhetetlenség miatt az állami rádió éléről távozni kényszerülő Mucsányi Marianna utódjának kinevezett, a közösségi médiában antiszemita és rasszista tartalmakat megosztó csatornaigazgató, és korábban egy holokauszttagadó történészt műsorában szerepeltető Siklósi Beatrix személye ellen.

A 21 szervezetet magába foglaló Zsidó Közösségi Fórum (ZSKF) is csatlakozott az aHang nyílt leveléhez, amelyben Siklósi Beatrix felmentését kérik a Kossuth Rádió éléről, írja a Kibic Magazin.

Az aHang korábban nyílt levelet tett közzé, amelyben arra kérik Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, hogy

„Siklósi Beatrixot azonnali hatállyal mentse föl pozíciójából, és nevezzen ki olyan embert a Kossuth Rádió igazgatói posztjára, aki tiszteletben tartja zsidó, roma vagy bármely más etnikai, vallási vagy szexuális kisebbséghez tartozó polgártársunk emberi méltóságát”.

Ehhez a petícióhoz csatlakozott a Kibic Magazint is kiadó ZSKF, melynek tagja például Az Élet Menete Alapítvány, a Holokauszt Emlékközpont, a Gólem Színház, a Lauder Javne Iskola, a Haver Alapítvány és a Bálint Ház is.

A szervezetek közül a ZSKF-en kívül eddig a Tiszafüredi Menóra Alapítvány, illetve a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) csatlakozott a nyílt levélhez, amelyet eddig közel háromezren írtak alá.

Siklósi Beatrixot január elején azután nevezték ki a Kossuth Rádió igazgatójának, hogy elődje, Mucsányi Marianna összeférhetetlenség miatt távozni kényszerült. Előzőleg a Media1 ugyanis feltárta, hogy Mucsányi férje a Médiatanács új tagjának tavaly megválasztott Szadai Károly, ez pedig a Médiatörvény alapján nem jogszerű. (A Media1 emellett részletesen beszámolt arról is, hogy Mucsányi egyik cégét kényszertörléssel szüntette meg a bíróság, őt magát pedig több évre eltiltotta attól, hogy bármely gazdasági társaságban vezető tisztségviselő legyen, miután a vállalkozása köztartozást is hátrahagyva szűnt meg, de  Mucsányi Marianna azt mondta, a cikk összeférhetetlenséget bemutató része miatt távozott az MTVA csatornaigazgatói posztjáról, míg a kényszertörlés miatt a cég volt könyvelőjét okolta.)

Már rögtön Siklósi Beatrix kinevezése után tiltakozott a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három tagja, Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté is, ez azonban hiábavalónak bizonyult, mivel Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának (Fidesz-delegálta) elnöke nem értett egyet a három tiltakozóval, szerinte csak médiahisztériáról van szó, és a kuratóriumnak nincs hatásköre az ügyben.

Siklósi Beatrix a Kossuth Rádió élére történő kinevezése előtt az M5 tévécsatornát vezette, ott az utódja Galambos István lett. Siklósi 2014-ben az MTVA Vallási, Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek élére került, de a magyarországi történelmi egyházak akkori vezetői – Erdő Péter, Bölcskei Gusztáv, Gáncs Péter és Heisler András – közös tiltakozásának köszönhetően az MTVA vezetése elvette Siklósitól a vallási műsorokat. Siklósi személye azért váltott ki heves tiltakozást, mivel korábban antiszemita és rasszista posztokat osztott meg a közösségi oldalán, 2003-ban pedig az Éjjeli Menedék című műsor szerkesztőjeként meghívta a műsorba a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget.

Siklósi kinevezése miatt a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) közleményben tiltakozott. „Siklósi korábbi megnyilatkozásai nem felelnek meg a szakmai és etikai alapelveknek, ezért alkalmatlan arra, hogy a Kossuth Rádió csatornaigazgatója legyen” – írták, és egyben arra kérték az MTVA vezérigazgatóját és a felette kezelői jogokat gyakorló Médiatanácsot, hogy vizsgálja felül Siklósi kinevezését.

Siklósi Beatrix korábban ilyen posztokat is megosztott Facebook-oldalán:

„egy jó hír estére: nem csak a cigókra, gyermekeink holoagymosására is van még pénz”.
„Jön Izrael!! Védd meg a hazát magyar!!”
„Több mint ezer ortodox zsidó érkezett a nyírségi faluba a világ minden részéről… és itt is maradnak…”

A Kossuth Rádió vezetője 2018-ban egy interjúban azonban vitatta, hogy posztjai antiszemiták lennének.

Borító: Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió új vezetője korábban, a Lillásreggeliben
Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások