fbpx
Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió leendő vezetője korábban, a Lillásreggeliben

Hiába tiltakozik a Kossuth Rádió új vezetője miatt három kuratóriumi tag

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három tagja a Kossuth Rádió élére most kinevezett új csatornaigazgató, Siklósi Beatrix személye ellen emelt szót, de a kuratórium fideszes elnöke szerint ezt nem tehetnék, ráadásul nincs a kuratóriumnak hatásköre a közszolgálati Kossuth Rádió felett, ezért várhatóan nem is kerülhet napirendre a téma.

Mint arról kedden beszámoltunk, közös megegyezéssel távozni kényszerült tegnap Mucsányi Marianna, a Kossuth Rádió 2016 óta regnáló csatornaigazgatója az állami MTVA-tól, közel egy hónappal férje, Szadai Károly a Médiatanácsba történő 9 évre szóló megválasztását követően, néhány héttel a Media1 az összeférhetetlenség problémáját részletesen bemutató és más érdekes szálakat, így Mucsányi kényszertörléssel megszűnt cégének ügyét, és emiatt Mucsányi 3 éves, vezető tisztségviselői, cégbírósági eltiltását is  feltáró cikke után. (Mucsányi csak az összeférhetetlenségre hivatkozva búcsúzott a közrádiótól, a cégbírósági eltiltását pedig még decemberben cége könyvelője mulasztásával, be nem küldött dokumentumokkal indokolta a Media1-nek.)

Kossuth Rádió

Beszámoltunk arról is, hogy az Orbán Viktor nagy rajongójaként ismert, korábban nyíltan is a miniszterelnököt dicsérő Siklósi Beatrix, az M5 tévécsatorna igazgatója lett Mucsányi utódja a Kossuth élén, akit Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója (aki jogerős bírósági ítélet szerint jogszerűen nevezhető hírhamisítónak) annak ellenére kért fel a Kossuth Rádió irányítására, hogy már korábbi kinevezései is nagy port kavartak, annak idején személye ellen közösen tiltakoztak a történelmi egyházak is. Siklósi ugyanis nem csupán Orbán Viktor iránti rajongásáról ismert, de arról is, hogy a Facebookon antiszemita jellegű vicceket osztott meg, valamint egykori tévéműsorába, az Éjjeli Menedékbe meghívta a MIÉP által Magyarországra invitált David Irvinget, a holokauszttagadás miatt több országból kitiltott és jogerős börtönbüntetéssel sújtott brit történészt, aki többek közt arról beszélt, hogy az 1956-os forradalom „antiszemita pogrom volt” a „zsidó kormány” ellen. A szerkesztőnek ezután botrányos körülmények között kellett távoznia a közmédiából. (Siklósi azonban 2018-ban egy interjúban vitatta, hogy a posztjai antiszemiták lettek volna – hogy így van-e, az a tegnapi cikkünkből és a 444 tegnapi, képernyőképekkel illusztrált Facebook-válogatásából jól látszik.)

Nagyon nem örül a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három tagja

A történelmi egyházak néhány évvel ezelőtti tiltakozását is idézve tiltakozik a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának (KSZK) három tagja, a Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté az összeférhetetlenség miatt távozó Mucsányi Marianna helyére a Kossuth Rádió élére kinevezett új csatornaigazgató, Siklósi Beatrix személye ellen.

Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté nyilatkozatban kifogásolta, hogy Siklósi Beatrix sokszor, „a legkülönfélébb fórumokon tett gyűlölködő megnyilvánulásokat”. Felidézték, hogy történelmi egyházak vezetői 2014-ben azt írták róla: „(…) személyét elfogadhatatlannak tartjuk. Nyíltan kirekesztő és antiszemita megjegyzései, nyilatkozatai alkalmatlanná és hiteltelenné teszik az egyházi műsorok gondozására.” Ezzel akkor az ellen tiltakoztak, hogy az MTVA vallási, nemzetiségi műsorainak főszerkesztőjévé nevezték ki Siklósi Beatrixet. A nyilatkozat szerint ezt követően elvették tőle a vallási műsorokat.

Debreczeni, Kránitz és Silhavy most úgy fogalmazott: „Kizártnak tarjuk, hogy ugyanő alkalmas lenne a Kossuth Rádió közszolgálati normák szerinti vezetésére.”

A Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának három tiltakozó tagja hozzátette: „Siklósi nem titkolja a hivatalban lévő kormányfő iránti rajongását.” Szerintük kizárt, hogy eleget tudna tenni a médiatörvény előírásának, amely kötelezővé teszi a közszolgálati médiaszolgáltató függetlenségét – fogalmaztak.

A kuratórium fideszes elnöke a tiltakozókat bírálja

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának (Fidesz-delegálta) elnöke a tiltakozás kapcsán az ugyancsak állami MTI-vel azt közölte, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) nem tartozik a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának felügyelete alá, a testület ugyanis csak a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t ellenőrzi.

Balogh László azt mondta az MTI-nek, hogy a tiltakozókat nemrég az ellenzéki frakciók delegálták a kuratóriumba. Balogh szerint a megválasztásuk után nem folytathatnának politikai tevékenységet, márpedig a kuratóriumi elnök úgy gondolja, hogy a Siklósi Beatrix személye elleni tiltakozó nyilatkozat annak tekinthető. Balogh László azt mondta, sajnálatos, hogy a három kuratóriumi tag „egy szakmai kérdésből politikait próbál kreálni”.

Balogh szerint a tiltakozók „nyilván nem mélyültek el a hatályos médiatörvényben és a közszolgálati kódexben”.

Balogh szerint a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma nem szólhat bele az MTVA vezetőinek kinevezésébe

Szerinte Debreczeni József, Kránitz László és Silhavy Máté hamisan hivatkozik a médiatörvényre, ugyanis az abban szereplő közszolgálati médiaszolgáltató” kifejezés nem az MTVA-ra vonatkozik, hanem a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-re, ez az egyetlen közszolgálati médiaszolgáltató – mondta Balogh, aki szerint ebből kifolyólag a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának nem feladata beleszólni az MTVA vezetőinek kinevezésébe, és lehetősége sincsen erre – jelentette ki Balogh László.

Ezért kuratóriumi elnök nem javasolja, hogy napirendre vegyék a három tiltakozó arra vonatkozó kezdeményezését, hogy a Médiatanács semmisítse meg Siklósi Beatrix kinevezését.

(A Fidesz által megváltoztatott médiatörvény a  kuratórium által ellenőrzött Duna Médiaszolgáltatót szinte súlytalanná tette, így azt hiába ellenőrizheti olyan kuratórium, amiben ellenzéki delegáltak is ott lehetnek, a tényleges műsorgyártás a közmédiumok átalakításakor az MTVA-hoz került át, és az MTVA felett csak a Médiatanács gyakorolhat(na) ellenőrzést, más kérdés, hogy a kizárólag Fidesz-delegálta tagokból álló grémium ezt nem teszi meg . Az új közszolgálati struktúra kritikusai szerint épp azért alakították át így, ebbe a formába a közmédia működését, hogy ne legyen ellenzéki ellenőrzés az állami rádió- és tévécsatornák működése felett, ott a Fidesz, a Médiatanács asszisztálásával bármit megtehessen – megj.: A szerk.)

Balogh szerint az egész csak médiahisztéria

Balogh László azt is mondta, hogy a tiltakozók által adott nyilatkozat indoklásával és Siklósi Beatrix minősítésével sem tud egyetérteni, mivel a tiltakozók által idézett kijelentések egy „korábbi médiahisztéria” alapján születtek, valóságtartalmuk kétséges. (Balogh a valóságtartalmat megkérdőjelező szavainak azonban ellentmondanak a képernyőmentések, ráadásul nem tért ki arra, hogy Siklósi Beatrix korábban Orbán Viktort dicsérte bálványozóan, a miniszterelnök iránti rajongása teljesen egyértelmű.)

Borító: Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió új vezetője korábban, a Lillásreggeliben
Szóljon hozzá!

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások