fbpx
stop-tábla

TASZ: Ne ködösítsen Orbán Viktor sajtótájékoztatóival kapcsolatban a kormány!

Az egykoron Orbán Viktor jogi képviseletét is ellátó Társaság a Szabadságjogokért azt kéri, legyen végre átlátható a sajtóregisztráció, ne akadályozzák az újságírók munkavégzését és ezen keresztül az állampolgárok tájékozódását. A TASZ korábban pert is nyert már a sajtóregisztráció ügyében a Miniszterelnökség ellen, de hiába.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

„Évek óta teljesen átláthatatlan a Kormányinfóra történő regisztráció folyamata, így az újságírók soha nem tudhatják, hogy mit, mikor és hogyan kell tenniük azért, hogy bejuthassanak az eseményre – kivéve azokat, akiket jó előre tájékoztatnak ennek pontos menetéről”

– áll abban ezt a gyakorlatot kifogásoló írásban, amit a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet jogásza, Döbrentey Dániel tett közzé ma, pénteken a TASZ weboldalán.

A TASZ jogásza a tegnap történtek felidézése mellett azt írja, a probléma valójában nem ma kezdődött.

A Társaság a Szabadságjogokért pert nyert a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen

Döbrentey Dániel megemlítette :a TASZ már korábban pert indított a Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen: a nyertes per nyomán pedig kiderült, hogy a Miniszterelnökségen nincs felelőse a regisztrációs kérelmek kezelésének, és az sincs meghatározva, hogy mit és milyen szempontok alapján válaszolnak az újságírói megkeresésekre.

A végrehajtó hatalom és annak feje köteles tájékoztatni a nyilvánosság képviselőit

Márpedig Döbrentey Dániel szerint ha van olyan esemény, ami kiemelt közérdeklődésre és így sajtófigyelemre tart számot, akkor az egy miniszterelnöki sajtótájékoztató.

Orbán Viktor a 2020. január 9-i sajtótájékoztatón
Orbán Viktor a 2020. január 9-i sajtótájékoztatón. Fotó: Facebook Live

A jogvédő szervezet szerint a végrehajtó hatalom és annak feje köteles a nyilvánosságot a lehető legszélesebb körben tájékoztatni, aminek egyik eszköze, hogy az országosan ismert, nagy elérésű online lapok újságíróinak rendelkezésére áll, a kérdéseikre válaszol. Ebből az is következik, hogy a kormánynak megfelelő időpontban megismerhetővé kell tennie a regisztráció folyamatát, és ezt a nyilvánosság elé kell tárnia.

„Ellenkező esetben marad az önkényeskedés és az egymásnak ellentmondó magyarázatok arról, hogy az adott stáb miért nem léphet be a sajtótájékoztatóra, valamint ennek következménye: a nyilvánosság további szűkülése. Amíg nem átlátható a regisztráció folyamata, addig akaratlanul is ugyanazt a magyarázatot találjuk az egyes lapok távoltartására: azt, hogy a kormány nem akar felületet adni arra, hogy számára kellemetlen tudósítások szülessenek a kritikus sajtó részéről.”

Ellentmondó, ködösítő nyilatkozatok a kormányzattól

Döbrentey Dániel szerint egyébként „már az is rendhagyó alkalomnak számít, hogy a miniszterelnök – egy évben egyszer – egyáltalán kiáll a kormánytól független sajtó munkatársai elé, teljesen önkényesen dől el, hogy ki élhet ezzel a lehetőséggel és ki nem.”

A TASZ jogásza hozzátette: elképesztő ködösítéssel igyekszik a kormány összezavarni a közvéleményt azután, hogy több szerkesztőséget – köztük az egyik legolvasottabb online portál, a 24.hu stábját, valamint a Direkt36-ot, a Mércét és az Átlátszót és a Hócipőt nem engedték be a csütörtöki „Orbáninfóra”.

Felidézte: 24 óra leforgása alatt háromféle magyarázatot adtak elő a kizárások indokáról. Elsőként arra hivatkoztak, hogy telefonon kellett volna regisztrálni, nem e-mailen, ahogy az újságírók tették. Pár órával később Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár már azt mondta, hogy a 24.hu stábja nem érkezett meg időben. Ezt cáfolja az a tény, hogy újságírók már 10 óra után a helyszínen voltak, a sajtótájékoztató pedig 11 órakor kezdődött. Eddigre az is nyilvánvaló lett, hogy a 24.hu nem kapott meghívót az eseményre, de hogy ennek mi az oka, arról csak találgatni lehet – mindenesetre az egy évvel ezelőtti évkezdő sajtótájékoztatón még ott lehettek.

A harmadik magyarázat Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökétől érkezett, aki úgy nyilatkozott, hogy az eseményre azok a belföldi szerkesztőségek kaptak meghívást, amelyek munkatársai rendszeresen részt vesznek az év közben megtartott Kormányinfókon. (Ahol egyébként Orbán Viktor helyett Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel kell beérniük az újságíróknak.)

A TASZ szerint a kormány előbb megpróbálja áttolni a felelősségét az újságírókra, majd aztán saját, önkényes belső szabályaira hivatkozik, ami a külső szemlélőt teljesen összezavarja, és újfent bizonyítja, hogy Magyarországon a dezinformáció egyik fő terjesztője a kormány. ”

Újabb jogi lépés következhet

Mint arról a Media1 tegnap beszámolt, Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője fontolgatja, hogy az Átlátszó jogi lépéseket tesz, amiért akadályozzák a szerkesztősége munkáját, ez ugyanis már szériában a sokadik ilyen alkalom.

Bár a TASZ oldalán most megjelent írás nem tér ki rá, mit tehetnek ilyen esetben az újságírók, egy hasonló pécsi ügy alapján (amikor a pécsi önkormányzat nem engedte a pécsistop.hu munkatársait tudósítani) az érintett médiumok az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz biztosan fordulhatnának, ha kizárták őket egy sajtóeseményről. Csakhogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság olyan enyhe szankciót alkalmazott a pécsi ügyben, hogy ez aligha lenne elrettentő hatású az Orbán-kormányra. Így aztán nem csoda, ha a 24.hu és a Direkt36 főszerkesztői a Media1-nek azt mondták tegnap, ők nem terveznek jogi lépéseket.

Borító: Unsplash
Szóljon hozzá!