Pécs város

Jogszerűtlenül akadályozta a Pécsi Önkormányzat a Pécsi Stop munkáját

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kimondta, hogy a hatalom nem diszkriminálhatja a sajtótermékeket, vagyis hogy nem dönthet úgy, hogy csak a hozzá közelálló médiumokat invitálja az eseményeire. Az eset idején még a Fidesz irányította a pécsi önkormányzatot.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

Elmarasztalta a Pécsi Önkormányzatot, illetve a tulajdonában lévő kommunikációs céget az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amiért a korábbi városvezetés akadályozta a Pécsi Stop internetes portál újságíróinak tevékenységét, és ezzel sérült az egyenlő bánásmód elve. A 444.hu beszámolója és az érintett portál írása szerint a Pécsi Stop a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével még májusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz diszkrimináció miatt.

Az ügy előzménye, hogy a Pécsi Stop rendszeresen nem kapott meghívót az önkormányzat sajtónyilvános eseményeire, ezért a helyi eseményekről csak későn, más médiaszolgáltatókat szemlézve tudott tudósítani, a saját kérdéseit nem tudta feltenni, fotókat, videókat sem tudott készíteni. Így a Pécsi Stop versenyhátrányt szenvedett el az önkormányzati tulajdonban álló, illetve a városházával baráti viszonyban lévő sajtótermékekkel szemben.

Az útadóra is csak a baráti médiumok tudtak elmenni

Egy útszakasz hivatalos átadásáról sem kapott értesítést a Pécsi Stop, miközben a PécsMa, a KESMA-s Bama.hu és a Pécs TV ott lehetett. Az önkormányzat és a jelenlévő médiumok azt mondták a hatósági eljárás során, „ők éppen arra jártak”, amikor a város számára fontos eseményre sor került, ennek köszönhetően tudtak első kézből tudósítani.

A hatóság azonban a magyarázatot nem fogadta el, a jogsértés megállapítását követően pedig kötelezte az önkormányzatot a jogerős határozat 30 napig tartó nyilvánosságra hozatalára.

Nem egyszer fordult elő ilyesmi Pécsen

A TASZ közölte, hogy a hatóság összesen 3 közérdekű és sajtónyilvános eseményt vizsgálva megállapította az egyenlő bánásmód törvényben lefektetett elvének sérelmét, és nem fogadta el az önkormányzat, valamint a tulajdonában lévő kommunikációs cég magyarázatait. Az EBH szerint politikai véleményen alapuló hátrányos megkülönböztetés történt.

Az EBH indokolásából kiderült az is, hogy az önkormányzat diszkriminációja nem csak a kritikus médiumokat érintette, hanem hatással volt a közvéleményre, valamint befolyásolta a helyi közügyekkel kapcsolatos véleményalkotást is.

„A döntés rávilágít arra, hogyan működik a propaganda rendszere Magyarországon: a közhatalmat gyakorló szervek minden eszközt felhasználnak arra, hogy a független médiumokat elzárják a közügyet érintő fontos információktól, így minél nagyobb teret biztosítsanak a saját üzeneteik terjesztésére. A mostani döntés ezért a sajtó és a propaganda közötti különbségéről is szól, valamint arról, hogy a hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak” – közölte a TASZ.

Borító: Pécs város. Fotó: Pexels

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Pesti Hírlap 0. szám

Szerdán megjelenik a Pesti Hírlap

A Media1 információi szerint Budapest hétfőn mégis megadta a rikkancsos terjesztéshez szükséges engedélyt Kerényiéknek, igaz, egyelőre csak egyszeri engedélyről van szó.

Jonny Round, The Sound Agency ügyvezető előad a Brandfestival konferencián Budapesten

Így segíthet vagy árthat a hang egy márkának

Jonny Round, a The Sound Agency igazgatója is előadást tartott a nemrégiben Budapesten megrendezett Brandfestival konferencián. A Sound Businessről, vagyis arról beszélt, hogyan segítheti az értékesítést, illetve a márkázást a hangok megfelelő használata, illetve hogyan üthet vissza, ha valaki nem körültekintő.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!