Pécs város

Jogszerűtlenül akadályozta a Pécsi Önkormányzat a Pécsi Stop munkáját

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kimondta, hogy a hatalom nem diszkriminálhatja a sajtótermékeket, vagyis hogy nem dönthet úgy, hogy csak a hozzá közelálló médiumokat invitálja az eseményeire. Az eset idején még a Fidesz irányította a pécsi önkormányzatot.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Elmarasztalta a Pécsi Önkormányzatot, illetve a tulajdonában lévő kommunikációs céget az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amiért a korábbi városvezetés akadályozta a Pécsi Stop internetes portál újságíróinak tevékenységét, és ezzel sérült az egyenlő bánásmód elve. A 444.hu beszámolója és az érintett portál írása szerint a Pécsi Stop a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével még májusban fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz diszkrimináció miatt.

Az ügy előzménye, hogy a Pécsi Stop rendszeresen nem kapott meghívót az önkormányzat sajtónyilvános eseményeire, ezért a helyi eseményekről csak későn, más médiaszolgáltatókat szemlézve tudott tudósítani, a saját kérdéseit nem tudta feltenni, fotókat, videókat sem tudott készíteni. Így a Pécsi Stop versenyhátrányt szenvedett el az önkormányzati tulajdonban álló, illetve a városházával baráti viszonyban lévő sajtótermékekkel szemben.

Az útadóra is csak a baráti médiumok tudtak elmenni

Egy útszakasz hivatalos átadásáról sem kapott értesítést a Pécsi Stop, miközben a PécsMa, a KESMA-s Bama.hu és a Pécs TV ott lehetett. Az önkormányzat és a jelenlévő médiumok azt mondták a hatósági eljárás során, „ők éppen arra jártak”, amikor a város számára fontos eseményre sor került, ennek köszönhetően tudtak első kézből tudósítani.

A hatóság azonban a magyarázatot nem fogadta el, a jogsértés megállapítását követően pedig kötelezte az önkormányzatot a jogerős határozat 30 napig tartó nyilvánosságra hozatalára.

Nem egyszer fordult elő ilyesmi Pécsen

A TASZ közölte, hogy a hatóság összesen 3 közérdekű és sajtónyilvános eseményt vizsgálva megállapította az egyenlő bánásmód törvényben lefektetett elvének sérelmét, és nem fogadta el az önkormányzat, valamint a tulajdonában lévő kommunikációs cég magyarázatait. Az EBH szerint politikai véleményen alapuló hátrányos megkülönböztetés történt.

Az EBH indokolásából kiderült az is, hogy az önkormányzat diszkriminációja nem csak a kritikus médiumokat érintette, hanem hatással volt a közvéleményre, valamint befolyásolta a helyi közügyekkel kapcsolatos véleményalkotást is.

„A döntés rávilágít arra, hogyan működik a propaganda rendszere Magyarországon: a közhatalmat gyakorló szervek minden eszközt felhasználnak arra, hogy a független médiumokat elzárják a közügyet érintő fontos információktól, így minél nagyobb teret biztosítsanak a saját üzeneteik terjesztésére. A mostani döntés ezért a sajtó és a propaganda közötti különbségéről is szól, valamint arról, hogy a hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak” – közölte a TASZ.

Borító: Pécs város. Fotó: Pexels

NKM Energia, vállalkozása energiája

Az energia a vállalkozások és vállalatok fejlődéséhez és mindennapi működéséhez elengedhetetlen, legyen szó áramról vagy gázról. Az NKM Energia Zrt. Magyarország legnagyobb, végfelhasználókat ellátó energetikai társasága, amely éves szinten mintegy 62 TWh földgázt és villamos energiát értékesít ügyfelei részére. Ezzel a Társaság a teljes hazai energiafelhasználás 45%-át is meghaladó mértékben látja el partnereit mind az üzleti ügyfelek, mind a lakosság körében, Magyarország teljes területén. (x)

Tovább a részletekért »

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti