születésnap, torta, 1

1 év, 5 millió – ünnepel a Media1

Egy évvel ezelőtt kezdte meg nyilvános működését a Media1 hírportál, mely épp az egyéves évfordulókor éri el 5 milliomodik megtekintésszámát. Ideje felidézni az elmúlt évünket.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: tumblr
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: skype
Megosztás itt: email

2019. január 8-án, 12:00-kor, azaz éppen egy évvel ezelőtt vált elérhetővé a nagyközönség számára a Media1 hírportál, vagy ha úgy jobban tetszik, a media1.hu.

Egy budapesti kávéházban ültünk, ahol nem sokkal korábban, az indulás előtt körülbelül egy órával meséltem el az Indexnél dolgozó Sixxnek az addig hétpecsétes titkot, mire készülünk, és mi is lesz ez az egész, így amikor a media1.hu-n addig napokon át visszafelé számláló óra délben elérte a 0 perc 0 másodpercet és megjelent a Kezdünk felirat, majd nem sokkal később élessé vált első hírünk, kevesebb mint negyedórával az indulásunk után a startról az Index számolt be elsőként. Nem csináltam abból sem titkot az Indexnek (majd később a bennünket megkereső más médiumoknak) nyilatkozva, hogy nincs mögöttünk nagy infrastruktúra, nincs hr-osztály (és ezzel még véletlenül sem a hr-osztályok jelentőségét szerettem lefitymálni) és üvegpalotás székház. Azt is elmondtam, hogy csak remélhetem: tényleg lesz érdeklődés az új oldal, a Media1 iránt és hogy az egész életképes lehet. Szóltam arról is, hogy ez az egész egy kísérlet, adok a dolognak fél évet, aztán meglátjuk…

Media1.hu induló borító
A Media1 indulása utáni első hírek 2019. január 8-án, 12 órakor, egy évvel ezelőtt. Aznap került le az azóta elhunyt Baló György a képernyőről és indult el az ATV új tévécsatornája is.

Működik!

Azóta egy év telt el, és az oldal működik! Sőt, mi az, hogy működik! Messze terv feletti látogatottsággal. Néhány régi, jól ismert médiamárkát már az első néhány hónap után megelőztünk. Már az biztató volt (bár nem így, inkább idegesen éltük meg), amikor akkori tárhelyszolgáltatónknál nem bírta az akkori szolgáltatónk szervere a terhelést, amikor hirtelen, pár óra alatt mintegy 80 ezer látogató zúdult a Media1 a Music FM bezárásakor a rádió irodájában kialakult botránnyal kapcsolatos egyik írására, ezért mintegy fél óra-órára időnként akadozott az oldalunk, ami miatt zúdult ránk a sok üzenet, hogy hekkertámadás ért-e bennünket. Nem hekkertámadásról volt szó, hanem magunk sem gondoltuk volna, hogy ekkora érdeklődés lesz rögtön az oldal indulása után 1 hónappal a Media1 tartalmai iránt, ezért kezdetben költségtakarékossági okokból még nem önálló VPS-szerveren működtünk.

Amikor e sorokat írom, elmondhatom, hogy összesítve már 4,94 millió megtekintésszámnál jár a Media1.hu. Vagyis épp az évfordulókor fordulunk át az 5 millióba. Mindezt egyetlen év alatt, tényleg szó szerint a 0-ról, multinacionális vagy nagytőkés háttér nélkül sikerült elérnünk! 2019-ben volt olyan hónap, amikor 30 nap alatt 750.000-es megtekintésszámot ért el a Media1.

Köszönetnyilvánítás

Emiatt óriási köszönettel tartozunk olvasóinknak, akik közül akadtak olyanok is, akik rögtön az indulás után 40 perccel bizalmat szavaztak nekünk és hozzájárultak a működési költségeinkhez, és a mai napig ezt megteszik. (Bárki csatlakozhat a támogatók közé, a https://media1.hu/tamogatas címen akár bankkártyával, PayPalon, vagy más módon is fogadunk tetszőleges összegű, alkalmi vagy rendszeres hozzájárulást.) Tényleg nagyon köszönjük, és úgy gondoljuk, fontos dologhoz járultak hozzá, hiszen nem kevés olyan ügy volt az elmúlt egy évben, amiről a Media1 tudott elsőként vagy akár egyedüliként beszámolni, időnként hosszas erőfeszítések és akár hozzánk befutó, a cikkeinkben személyek fenyegető SMS-ei, ügyvédi felszólító levelei árán is.

Jár a nagy köszönet azoknak, akik gyakornokként, rendszeres vagy alkalmi szerzőként, netán lelkes fotósként-illusztrátorként akár csak egy rövid időre, átmenetileg is segítették vagy segítik akár most is a Media1 munkáját. Jár a köszönet Andy Landynek (Ladányi András), Kelen Károlynak, Varga Leilának, Bellai Lászlónak, Réz B. Gábornak, Németh D. Andrásnak, Németh Líviának, Berényi Juditnak, Miurnusznak, Mészáros Eszternek, Károly-Rajki Edithnek, Bányai-Ferenczi Reginának és még sokaknak másoknak, akik inkább a háttérből, információkkal segítik a működést. Jár továbbá a köszönet a feleségemnek, Kállai Annának, aki igyekszik szemet hunyni afelett, hogy sokszor hajnaltól éjszakáig Media1-es ügyekkel is foglalkozom, és aki időnként kreatív ötletekkel is segített, emellett nevéhez fűződik a Media1 logójának elkészítése is.

Köszönettel tartozunk azoknak is, akik rögtön az első évben belénk helyezték a bizalmukat hirdetőpartnerként. Szerencsére minden esetben még túl is teljesítettük a kampányok esetében a vállalt megjelenésszámokat, ami azért jó hír, mert ha a hirdető elégedett, akkor többször is hirdetni fog, mi pedig vissza tudjuk forgatni az így befolyó bevételeket az oldal fejlesztésére. Köszönet az Adaptive Mediának is ebben, mely sales house-ként néhány hónappal az indulásunk után máris partnerünk lett a hirdetők megtalálásában.

Köszönet továbbá minden olyan médiumnak, amely korrekt forráshivatkozással hivatkozta vagy megosztotta az elmúlt évben az írásainkat, tartalmainkat. Olyan médiumokról van szó mint például az Euronews, a hvg.hu, a Magyar Hang, az Élet és Irodalom, az mfor.hu, a napi.hu, a 444.hu, a 24.hu, az Index.hu, a 168 Óra, a hvg.hu, a Népszava, a Magyar Nemzet, a Klubrádió, az RTL Klub, a Civil Rádió, az atv.hu, a  SorozatWiki, a Médiapiac.com, a Kreatív.hu, a Márkamonitor.hu, a Muosz.hu, a Parameter.sk, az Infovilág, az Átlátszó, a Mérce, a Digitrendi, a Debreciner, a Nyugatifény, a Magyar Hírlap, a Mandiner.hu, az Onbrands, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Digitalhungary, a Hírkereső, a Hírstart, a Google Hírek, a Filter.hu, de a sort szerencsére hosszan lehetne még sorolni tovább, elnézést, ha valakit most nem említettünk.

Megyünk is tovább!

Természetesen folytatjuk tovább a munkát. Mint már megírtuk egy külön hírben részletesen is, születésnapunkra időzítve elindítottuk rádióműsorunkat Media1 néven a budapesti 87,6 MHz-en, a Spirit FM-en hallható két hetente hétfőnként 19 órakor, így a portálunkhoz kapcsolódóan kibeszélünk mindig néhány aktuális médiás témát a tévék, a rádiók, a nyomtatott és az online sajtó világából. (Az adások felkerülnek a podcastunkra is, az első adás ide kattintva hallgatható vissza podcast formájában.)

A fókusz  továbbra is a hírportálon van, megyünk tovább, és reméljük, olvasóink ezután is segítik a munkánkat azzal, hogy látogatnak bennünket, megosztják a cikkeinket a közösségi médiában, követik és lájkolják, kommentálják írásainkat (ott vagyunk a Facebookon is, érdemes az oldalt is belájkolni), és persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy az anyagi támogatások is jó helyre kerülnek.

És már most eláruljuk, hogy hamarosan, várhatóan még januárban egy újabb fontos bejelentésünk lesz. (Részletek később..)

A Media1 mérföldkövei

2001-ben létrejön a Vipcast Media, akkoriban még MediaworX néven

2018 negyedik negyedévében megkezdődik a Media1 hírportál előkészítése

2019. január 8-án a nagyközönség számára is elérhetővé válik a Media1. Az oldal az első hónapban rögtön közel 90 ezres megtekintésszámmal indul.

2019. január 16-án hírlevelet indított a Media1.

2019. februárjában megkezdi az oldal látogatottságának auditálását a Digitális Közönségmérési Tanács (DKT).

2019. márciusában a hírportál máris sales house partnerrel köt megállapodást. Ebben partnere az Adaptive Media lett.

2019. nyár. Az oldal havi megtekintésszáma már havi félmillió körül jár.

2019. október. Az oldal rekord értéket, havi közel 750 ezres látogatásszámot ér el.

2020. január 6. Elindul a Media1 rádióműsor, mely a podcast mellett a Spirit FM vételkörzetében is elérhetővé válik. Az adás kéthetente jelentkezik a budapesti FM 87,6 MHz-en, valamint az adást követően néhány nappal válik elérhetővé a vipcast.hu-n és a media1.hu-n, illetve a kapcsolódó Spotify és Apple iTunes felületeken.

2020. január 8. 12:00. Fennállásának első évéhez ér a Media1.

Borító: Unpslash
Szóljon hozzá!