fbpx
Pesti Hírlap

A Pesti Hírlap kiadóját okolják a Fővárosi Önkormányzatnál

A Fővárosi Önkormányzatnál dolgozó forrásaink szerint valójában nem a városháza, hanem a Pesti Hírlap kiadója hibázott, emiatt nem tudott pénteken megjelenni az új ingyenes napilap első száma. Névtelenséget kérő forrásunk szerint a Pesti Hírlap kiadója félrevezetően nyilatkozik az ügyben. A kiadó ezt másképp látja.

Mint arról a Media1 beszámolt, végül nem tudott megjelenni ma az új ingyenes napilap, a Pesti Hírlap december 6-ra tervezett és előkészített első száma, mivel a Milkovics Pál médiavállalkozó nevéhez köthető Global Post Hun Kft. egyelőre nem kapott a rikkancsos terjesztéshez közterület-használati engedélyt. A médiavállalat részéről a főszerkesztő, Kerényi György azt nyilatkozta a Media1-nek csütörtök este, hogy most egy immáron negyedik kérelmet is beadnak a Fővárosi Önkormányzathoz, abban a reményben, hogy a kérelmük eredményes lesz. Kerényi azt mondta, készen álltak az indulásra, több újságírót is felvettek, a lapot előkészítették.

Kerényi a Media1-nek úgy nyilatkozott, egészen a végsőkig, tegnap 20 óráig kivártak, hátha megérkezik az engedély. Ekkor azonban jelezték a nyomdának, hogy mégsem tudnak nyomdába menni, illetve lemondták a rikkancsokat is.

A főszerkesztő pénteken nyilatkozott a Klubrádiónak is. Sérelmezte, hogy nem kommunikált velük érdemben a városháza, ezért vártak az utolsó pillanatig, hogy nyomdába tudják-e adni a lapot, hátha mégis történik valami.

„Nem kivételezhetünk velük, jogkövetően kell eljárnunk”

Kerényi szavait követően a Media1 beszélt több, az ügyre közeli rálátással bíró városházi forrással. Egyik, névtelenséget kérő forrásunk azt hangsúlyozta, hogy a közterület közvagyon, így ha azon üzleti haszonszerzés történik, azt engedélyeztetni kell. Több városházi forrásunk arról beszélt, hogy ők nem kivételezhetnek a Pesti Hírlappal, és a városházának a közterület-használati szabályozásról szóló rendelet szövege alapján kell eljárnia. A jogszerűségre most, amikor a városháza épp szakít a Lokál című kormányközeli lappal, különösen is figyelni kell, de nem tennének egyéb esetben sem máshogyan.

A Pesti Hírlap 0. lapszáma
A Pesti Hírlap korábbi mintaszáma

„Hiánypótlási végzést küldtünk, de a Pesti Hírlap nem tett annak maradéktalanul eleget”

Forrásaink megkérdőjelezték Kerényi György szavait. Szerintük a Fővárosi Önkormányzat igenis kommunikált a kérelmet benyújtó céggel, ugyanis már jóval a mostani időpontot megelőzően hiánypótlási végzést postáztak a vállalkozás részére, ám a kft. nem tett eleget maradéktalanul a hiánypótlási végzésben foglaltaknak.

Forrásunk szerint a hiánypótlási végzés maga a kommunikáció, amit Kerényi hiányolt.

„A Delaware-i háttér miatt is fontos, hogy rendben legyünk”

Forrásunk felhívta a figyelmet arra is, hogy a közterület-használati engedélyt benyújtó kft. egyik tulajdonosa mögött egy Delaware-i adóparadicsomba bejegyzett vállalkozás, a Global Post International LLC áll.

Hozzátette: bár azt nem tiltja semmi, hogy egy offshore hátterű kft. igényeljen területhasználati engedélyt, de ha az engedélyezés során még kiskapukat is kinyitnának a cégnek, az egész ügy igencsak támadhatóvá válna.

(Egy Wikipedia-szócikk szerint egyébként a Fortune 500-ba tartozó cégek 66 százaléka Delaware-i bejegyzésű.)

Előbb kellett volna értelmezni a jogszabályt

Városházi forrásaink azt egyébként elismerik, hogy egy ilyen közterület-használatra vonatkozó engedélyeztetés nem mindig egyszerű folyamat, hiszen jelen esetben például az egyes kerületeknek is van benne szerepe, több helyről kell begyűjteni hozzá dokumentumokat, de szerintük ha a médiavállalat körültekintően járt volna el, mielőtt felveszi az újságírókat, először alaposan utánanéz a közterület-használatra vonatkozó szabályozásnak, illetve csak a szükséges engedélyek megszerzését követően veszi fel a munkatársakat.

Forrásaink hozzátették: természetesen ha a kft. maradéktalanul pótolja a városháza hiánypótlási végzésében foglaltakat, a városházán nem fog múlni, hogy az újság rikkancsos terjesztése megkezdődhessen. Budapest nem akarja akadályozni, hogy valaki elindítson egy újságot, és akár ezt rikkancsokkal terjessze, de azt tegye jogszerűen.

„A labda valójában a Pesti Hírlap térfelén mozog” – fogalmazott az ügyre közeli rálátással bíró forrásunk.

Egyik forrásunk azt is elárulta, hogy a médiavállalat megpróbálta Karácsony Gergely főpolgármester közbenjárását is kérni oly módon, hogy közterület-használati kérelmet közvetlenül neki címezte, nem pedig az illetékes osztálynak küldte. A városháza azonban nem kivételezik senkivel.

Milkovics Pál: Nem kértünk kivételezést

Cikkünk megjelenését követően jelentkezett a Media1-nél Milkovics Pál, a médiavállalat tulajdonosa.

Milkovics azt mondta, ők soha, semmilyen kivételezést nem kértek, nem is várnak el, csupán méltányos elbánást. Hozzátette: nem szeretne belemenni a részletekbe, de ők csak alapvető céljukat szeretnék megvalósítani: egy jó, minőségi újságot dobni a piacra. Hozzátette, azért is vették fel az újságírókat előre, hogy együtt tudják kitalálni, felépíteni a lapot.

Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap 0. számát
Milkovics Pál, a Pesti Hírlap tulajdonosa kezében tartja a lap 0. számát

Kerényi György is jelentkezett a Media1-nél.

„Türelmesen várunk, gyűjtögetjük szorgosan tovább a kerületi önkormányzatoktól azokat a papírokat, melyeken az áll, hogy ezekre a papírokra, amiket a Fővárosi Önkormányzat kér, nincs szükség az engedélyeztetéshez” – mondta a főszerkesztő.

Szóljon hozzá!

Értesüljön azonnal a legfontosabb médiás hírekről!

Lájkolja Facebook oldalunkat!


Kérje ingyenesen napi hírlevelünket!

Adatvédelmi beállítások