RTL Klub, RTL Magyarország

Mit tesz az RTL Magyarország, ha megkapja a TV2 a jegybank 30 milliárdját?

Tegnap robbant a hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank 30 milliárd forintnyi TV2 kötvényt vásárolna, ezzel nyilvánvalóan jelentősen javítva a kormányközeli tévétársaság pénzügyi helyzetén.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

Mint arról a Portfolio nyomán a Media1 is részletesen beszámolt hétfőn, a TV2 Média Csoport is részt vesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-ben indított vállalati kötvényprogramjában, a Növekedési Kötvényprogramban (NKP), ahol a médiavállalat 30 milliárd forintnyi jegybanki forráshoz juthat.

Hogy ez milyen jelentős összeg, azt jól érzékelteti, hogy a legutóbbi ismert pénzügyi évben, 2018-ban a TV2 Csoport pénzügyi mutatói az alábbiak voltak:

  • 35 milliárd forint eszközök/tőke és forrás összesen
  • 6,1 milliárd forint saját tőke
  • Közel 1,7 milliárd forint nyereség

Az MNB által a TV2-be pumpálandó 30 milliárd forint mértékét mutatja az is, hogy ez majdnem megegyezik a konkurens M-RTL Zrt. tavalyi nettó árbevételével, hiszen az M-RTL Zrt. 2018-as bevétele 32,77 milliárd forint volt. Nem árt persze hozzátenni, hogy az RTL Magyarországhoz további cégek is tartoznak, így az RTL Group teljes magyarországi bevétele ennél magasabb.

Egy 30 milliárd forintos tőkebevonással a TV2 Zrt. pénzügyi helyzete jelentősen javulhat, így a cég különböző fejlesztésekbe, műsorgyártásba, vagy akár külföldi terjeszkedésbe is belevághat. Mivel hasonló állami forráshoz versenytársa, az RTL Magyarország nem jut, így akár a két médiacsoport között erőviszonyokra is kihathat az MNB-pénzek érkezése.

Lép-e az RTL?

A Media1 kíváncsi volt, készül-e emiatt az RTL Magyarország valamilyen ellenlépésre, nem érzi-e úgy, hogy a jegybanki 30 milliárd bepumpálásakor súlyosan megsérül a piaci verseny, az amúgy is rengeteg állami reklámpénzzel kitömött TV2 még inkább versenyelőnyhöz jut. Megkérdeztük azt is, hogy a TV2 állami hátszelének megnövelése miatt az RTL tervezi-e, hogy az Európai Bizottságnál vagy más uniós hazai versenyjogi szervezetnél panaszt tesz, illetve nem érzik-e úgy, hogy ezzel az állam túlzottan beavatkozik a médiapiac működésébe.

Rákérdeztünk arra is, hogy ha a TV2 hozzájut a 30 milliárd forinthoz, az RTL hogyan akarja versenytársa lépését ellensúlyozni, hogy ne maradjon le a tőkefinanszírozottsági hátteret illetően. Még hétfőn eljuttattuk az ezzel kapcsolatos kérdéseket az RTL Magyarországhoz. A Marketing és Kommunikációs igazgatóságtól kedden azonban azt a választ kaptuk, hogy nem szeretnék kommentálni a TV2-nél történő fejleményeket.

Egyelőre itt tartunk tehát most az ügyben, a többit pedig majd meglátjuk. A TV2 már túl is van a Scope Ratings hitelminősítői vizsgálatán, a megállapításokról ide kattintva olvashatnak. A TV2 mellett egyébként több más kormányközeli vállalkozás, köztük például a Mészáros Lőrinc közeli Opus is részt vesz az MNB kötvényprogramjában.

Szóljon hozzá!

COVID-19 - Koronavírus, kórház, nővér

Az Index írta a legtöbb hírt a koronavírusról

A Clementine látványos ábráiból az is kiderül, hogy a március 15-i hosszú hétvége tájékán jelent meg a legtöbb koronavírus témájú cikk a magyar híroldalakon, azóta folyamatosan csökken a média érdeklődése a téma iránt. A legnépszerűbb kifejezés a fertőzött volt a vizsgált magyar híroldalakon.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!