Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények stúdiójában

A TV2 jegybanki milliárdokhoz juthat

A TV2 Média Csoport is részt vesz a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben indított vállalati kötvényprogramjában, ahol 30 milliárd forintnyi jegybanki forráshoz juthat.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin

A TV2 Média Csoport is beszáll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén júliusban indított vállalati kötvényprogramjába, a Növekedési Kötvényprogramba (NKP). Ennek keretében a Portfolio gazdasági hírportál értesülése szerint a TV2 30 milliárd forintnyi kötvényt bocsáthat ki.

A portfolio.hu szerint a TV2 ehhez már megkapta a hitelminősítői besorolást, a kötvényeket B+-ra értékelte a Scope Ratings, ami az MNB minimumelvárása a programban való részvételhez.

A hitelminősítő B+ minősítést adott a kibocsátandó kötvényre, míg a vállalat BB- minősítést kapott.

A hitelminősítő az alábbi pozitívumokat emelte ki:

  • A magyarországi műsorszolgáltatási piacon vezető szerep, 2018-ban a TV2 piaci részesedése 37 százalék volt a spot hirdetési szegmensben, 20 milliárd forint bevételt hozva egy koncentrált piacon.
  • Erős költség-kontroll: ez teszi lehetővé, hogy 30 százalék feletti operatív marzsot érjen el a vállalat. A Scope arra számít, hogy a vállalat fenn tudja tartani a magas profitabilitást a következő években.
  • A hitelminősítő arra számít, hogy a TV2 a 30 milliárd forintos kötvénykibocsátással kiváltja a jelenlegi hiteleit, ezzel csökkentve a finanszírozási költségeit. A friss forrás abban is segít, hogy a TV2 több hazai készítésű műsort és sorozatot gyártson, és ezzel is erősítse piaci pozícióját.

A negatívumok között a Scope kiemelte:

  • Limitált a magyarországi televíziós piac, ahol a TV2 működik.
  • A TV2 portfóliója koncentrált.
  • A vállalat profitabilitása volatilis, az nagyban függ a tartalomgyártókkal folytatott egyeztetésektől.
  • A TV2 digitális kínálata limitált, bár a társaság online platformot hozna létre a belátható jövőben.
  • A vállalat pénzügyi terveit agresszívnek tartja a hitelminősítő, a TV2 megduplázhatja a bruttó adósságállományát.

A TV2 kilátása a Scope-nál stabil, a nettó adósságállomány/EBITDA hányados 2 alatti. A Scope azzal számol, hogy a TV2 likviditási helyzete (amelyet jelenleg megfelelőnek tart a Scope) nem romlik. A Scope számításaiban az szerepel, hogy a TV2 a 2019-2021-es időszakban éves szinten 43 milliárd forintot költ capexre, az EBITDA-marzs 29-34 százalék között alakulhat.

Az MNB honlapja szerint a Növekedési Kötvényprogram keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegben nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket, valamint vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárol.

Mit tesz az RTL Magyarország, ha a TV2 megkapja a jegybanki 30 milliárd forintot? Írtunk a témában egy másik cikket is.

Borító: Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények műsorvezetői. Fotó: TV2 sajtószoba

Szóljon hozzá!

Ez is érdekelheti

Pesti Hírlap 0. szám

Szerdán megjelenik a Pesti Hírlap

A Media1 információi szerint Budapest hétfőn mégis megadta a rikkancsos terjesztéshez szükséges engedélyt Kerényiéknek, igaz, egyelőre csak egyszeri engedélyről van szó.

Jonny Round, The Sound Agency ügyvezető előad a Brandfestival konferencián Budapesten

Így segíthet vagy árthat a hang egy márkának

Jonny Round, a The Sound Agency igazgatója is előadást tartott a nemrégiben Budapesten megrendezett Brandfestival konferencián. A Sound Businessről, vagyis arról beszélt, hogyan segítheti az értékesítést, illetve a márkázást a hangok megfelelő használata, illetve hogyan üthet vissza, ha valaki nem körültekintő.

A Media1 legfrissebb hírei

Kövessen minket!

Iratkozzon fel a Media1 napi hírlevelére!