Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények stúdiójában

A TV2 jegybanki milliárdokhoz juthat

A TV2 Média Csoport is részt vesz a Magyar Nemzeti Bank 2019-ben indított vállalati kötvényprogramjában, ahol 30 milliárd forintnyi jegybanki forráshoz juthat.
Share on facebook
Share on twitter
Share on tumblr
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on skype
Share on email

A TV2 Média Csoport is beszáll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén júliusban indított vállalati kötvényprogramjába, a Növekedési Kötvényprogramba (NKP). Ennek keretében a Portfolio gazdasági hírportál értesülése szerint a TV2 30 milliárd forintnyi kötvényt bocsáthat ki.

A portfolio.hu szerint a TV2 ehhez már megkapta a hitelminősítői besorolást, a kötvényeket B+-ra értékelte a Scope Ratings, ami az MNB minimumelvárása a programban való részvételhez.

A hitelminősítő B+ minősítést adott a kibocsátandó kötvényre, míg a vállalat BB- minősítést kapott.

A hitelminősítő az alábbi pozitívumokat emelte ki:

  • A magyarországi műsorszolgáltatási piacon vezető szerep, 2018-ban a TV2 piaci részesedése 37 százalék volt a spot hirdetési szegmensben, 20 milliárd forint bevételt hozva egy koncentrált piacon.
  • Erős költség-kontroll: ez teszi lehetővé, hogy 30 százalék feletti operatív marzsot érjen el a vállalat. A Scope arra számít, hogy a vállalat fenn tudja tartani a magas profitabilitást a következő években.
  • A hitelminősítő arra számít, hogy a TV2 a 30 milliárd forintos kötvénykibocsátással kiváltja a jelenlegi hiteleit, ezzel csökkentve a finanszírozási költségeit. A friss forrás abban is segít, hogy a TV2 több hazai készítésű műsort és sorozatot gyártson, és ezzel is erősítse piaci pozícióját.

A negatívumok között a Scope kiemelte:

  • Limitált a magyarországi televíziós piac, ahol a TV2 működik.
  • A TV2 portfóliója koncentrált.
  • A vállalat profitabilitása volatilis, az nagyban függ a tartalomgyártókkal folytatott egyeztetésektől.
  • A TV2 digitális kínálata limitált, bár a társaság online platformot hozna létre a belátható jövőben.
  • A vállalat pénzügyi terveit agresszívnek tartja a hitelminősítő, a TV2 megduplázhatja a bruttó adósságállományát.

A TV2 kilátása a Scope-nál stabil, a nettó adósságállomány/EBITDA hányados 2 alatti. A Scope azzal számol, hogy a TV2 likviditási helyzete (amelyet jelenleg megfelelőnek tart a Scope) nem romlik. A Scope számításaiban az szerepel, hogy a TV2 a 2019-2021-es időszakban éves szinten 43 milliárd forintot költ capexre, az EBITDA-marzs 29-34 százalék között alakulhat.

Az MNB honlapja szerint a Növekedési Kötvényprogram keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszegben nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket, valamint vállalatokkal szemben fennálló hitelkövetelések fedezete mellett kibocsátott értékpapírokat vásárol.

Mit tesz az RTL Magyarország, ha a TV2 megkapja a jegybanki 30 milliárd forintot? Írtunk a témában egy másik cikket is.

Borító: Gönczi Gábor és Marsi Anikó, a TV2 Tények műsorvezetői. Fotó: TV2 sajtószoba

Szóljon hozzá!